Segur que n’heu sentit a parlar dels drons. Potser fins i tot en teniu algun que us hagin portat els Reis. Alguna gent els fa servir per a la creació artística amb resultats molt interessants, i ens porta visions del mon com mai no l’havíem vist. Us n’hem fet una selecció dels millors projectes!

Els drons són naus no tripulades que es caracteritzen per una gran versatilitat que els permet ser emprades en tota classe d’activitats, que van des de la seva primigènia utilitat militar com a eina d’espionatge i guerra a tota classe de qüestions aplicades a la vida civil, oferint beneficis i perspectives que abans eren impossibles d’assolir o bé eren molt costoses en temps i diners.

La tecnologia permet que els drons puguin fer moltes més coses que ajudar en el dia a dia en tasques com la seguretat, el rescat i les emergències, el manteniment d’instal·lacions industrials, el control de vida salvatge, les connexions sanitàries i les comunicacions, entre d’altres. Aquestes naus versàtils s’han convertit en una eina útil per molts creatius professionals i amateurs de la fotografia i l’audiovisual en apropar-nos una visió del món com mai s’havia experimentat, però no són els únics creatius que s’han deixat embadalir per les seves possibilitats. Us expliquem tot seguit algunes de les vides artístiques que alguns drons han seguit!

Models de moda

Les redactores del butlletí de Cultura Digital som fans declarades de l’artista interactiu digital Daito Manabe i el col·lectiu digital Rhizomatiks des que varen venir al Sónar fa uns anys a mostrar el seu espectacle de ballarines amb drons, el recordeu?

Doncs actualment continua experimentant amb els drons i és el responsable tecnològic de l’original aposta de Dolce&Gabanna per portar la tecnologia un pas més enllà en el món de l’alta costura.

Els drons es varen pujar a la passarel·la i varen exercir de models per un dia dels caríssims bolsos de la firma! Es va demanar als assistents desconnectar el wifi dels seus mòbils per tal d’evitar interferències amb els controls dels drons i el show va començar amb 45 minuts de retard per dificultats tècniques sota la mirada impacient de la mítica editora en cap de Vogue Anna Wintour, especialment perquè bona part del públic no es volia desconnectar de la xarxa. És el que té comptar amb models de tan alta volada!!!

No és la primera vegada però que els drons exerceixen de models. A la Silicon Valley Fashion Week de 2016 es varen presentar drons amb caps de maniquins (!?) penjant que modelaven diferents accessoris de moda.

Els focs d’artifici del futur?

Intel disposa d’una divisió dedicada als drons comercials amb models coneguts com el Falcon 8+Sistem. Per promocionar els seus productes ha desenvolupat un dron lleuger amb els que proposa un nou tipus d’espectacle ple de llums i acrobàcies que pren el relleu als mil·lenaris focs d’artifici, i creant una nova forma d’entreteniment que ofereix múltiples oportunitats de negoci de cara al futur. Durant els últims anys la multinacional ha anat creant accions promocionals artístiques dels seus drons per posar a prova els límits de la tecnologia emprant cada vegada més drons per establir rècords mundials i fer-los interaccionar de la manera més creativa possible.

Els petits drons d’Intel Shooting Star són quadricòpters que pesen només 330 grams en estar fabricats amb materials molt lleugers i estan equipats amb llums LED que poden crear milions de combinacions de diferents colors basats en el vermell, blau, verd i el blanc, mentre pinten diferents imatges al mig del cel. L’empresa també ha desenvolupat un software que permet programar i controlar els drons des d’un sol ordinador amb un únic pilot, decidint l’ordre en que s’enlairen, els moviments i els posicionaments en l’espai a través de GPS en funció de la localització i  l’estat de les bateries de cada dron.

Intel va establir el nou rècord mundial en la passada Cerimònia d’obertura dels XXIII Jocs Olímpics d’Hivern a PyeongChang amb més de 1.218 drons creuant el cel de la ciutat coreana, superant el rècord establert per ells mateixos fa un any a Alemanya amb 500 drons volant simultàniament. De fet el rècord es va establir el mes de desembre i es va emetre durant la retransmissió televisiva mundial que va incloure la creació dels cinc icònics cercles olímpics, mentre que un show en viu més petit per als assistents a l’estadi es va haver d’anul·lar pocs instants abans degut a problemes tècnics i de seguretat. Per tal de fer front a les especials condicions de fred i vent de la gèlida ciutat coreana els investigadors d’Intel varen provar prèviament l’adaptació dels drons en els Alps i es varen assegurar de que les bateries de liti suportessin de la millor manera possible les baixes temperatures. Finalment, en la Cerimònia de clausura dels Jocs 300 drons varen participar en directe i varen crear les figures com  la mascota dels Jocs Soohorang o un cor bategant.

Des que el setembre del 2016 Intel va participar en l’Ars Electronica, el festival d’art i cultura digital més important del món amb l’espectacle Drone100, les diferents actuacions en esdeveniments comercials o artístiques dels Shooting Star han anat incrementant en quantitat les naus sincronitzades i la dificultat, com es van poder veure 300 drons en la presentació de la pel·lícula Wonder Woman al cel de Los Angeles, fent una aparició en el hipster festival de música de Coachella o formant una patriòtica bandera americana durant l’intermedi de la Super Bowl de 2017 acompanyant Lady Gaga en un altre espectacle pre-gravat. Recentment Intel també ha aconseguit un altre rècord mundial durant la presentació del seu nou model de Shooting Star Mini per espais tancats durant la recent Fira E3 a Las Vegas, amb la presència de 100 minidrons dins d’una sala sense ús de GPS.

Intel no és l’única companyia que aposta pels espectacles de llum, doncs la companyia japonesa de tecnologia MicroAd ha dissenyat originals espectacles d’exterior i interior de Sky Magic a països com Dubai o Qatar i s’està preparant per oferir shows comercials amb 500 drons. En varem sentir a parlar fa un parell d’anys amb un preciós vídeo promocional amb drons ballant música tradicional japonesa amb el Mont Fuji de fons.

Objectes de museu

Franchise Freedom és la instal·lació artística que l’estudi holandés Studio Drift va presentar en l’última fira d’art contemporani Miami Art Basel amb el mecenatge de BMW. La seva première però va ser una mica diferent perquè va obligar als galeristes que varen acudir a l’edició americana de la fira d’art més important del món a apropar-se a la vora de la platja de nit per veure-la sobre l’horitzó. El que la feia especial és que era una escultura interactiva voladora creada per les llums de 300 drons d’Intel Shooting Star que recreaven amb delicadesa i sincronia els massius estols d’estornells. Després d’anys d’estudi dels patrons voladors de les aus, els dissenyadors varen crear un algoritme que reacciona de manera similar a les aus i generava els moviments dels drons en temps real. Així mateix la intensitat i els colors de les llums estava directament relacionats amb la distància amb els altres drons, per així emfatitzar la densitat del grup.

Un treball que els seus creadors situen en la frontera entre la tecnologia, la ciència i l’art. L’obra exposa la tensió entre la llibertat individual i la seguretat enmig del grup, on el sacrifici de la llibertat per submissió al grup que realitza l’individu dóna la il·lusió de la llibertat, creant un cicle interminable.

Hansel & Gretel és la instal·lació que es va poder veure en un centre cultural de Nova York el passat estiu. Representa la col·laboració de tres grans pesos pesants del món artístic contemporani com són l’artista visual i activista polític Ai Weiwei i els arquitectes guanyadors del Pritzker Jacques Herzog i Pierre de Meuron. L’enorme instal·lació immersiva creava un malson distòpic en la semi-foscor on qualsevol moviment dins de la sala eren gravats per drons voladors i seguits per càmeres de seguretat infraroges. Les imatges capturades eren projectades en temps real en el terra després de que algoritmes de rastreig aïllessin, identifiquessin els visitants i modifiquessin les imatges capturades. Una segona sala posterior permetia als visitants observar les imatges gravades en ipads. Una denúncia política de la privadesa, l’obtenció de dades i el seu ús en el temps de la seguretat global i les xarxes socials.

Estrelles de la publicitat

ub

Sembla que els drons tenen un potencial enorme com a mitjà de suport publicitari, com es va poder veure en una campanya que va dur a terme Uber en les carreteres de Ciutat de Mèxic per conscienciar sobre la contaminació atmosfèrica amb lemes com ““¿Vas solo? por eso ya nunca se ven los volcanes”. Però també tenen fusta de protagonistes d’anuncis, com varem poder veure en un spot d’una companyia de telecomunicacions noruega on uns maldestres drons intenten “decorar” i “encendre” les espelmes d’un pastís de celebració (no us perdeu el making of) o el divertit anunci d’un sistema de seguretat per la llar italià on s’imaginen uns “Dronewailers”…

Les salxitxes d’Oscar Mayer es varen promocionar el passat estiu amb una flota de vehicles tematitzada que incloïa un “dron salsitxa” i les famoses galetes Oreo per celebrar el seu 105è aniversari varen fer una acció a Nova York on “drons Oreo” deixaven anar des de l’aire galetes dins unº got de llet, recordant una de les accions més famoses dels anuncis d’Oreo.

Lego va crear una campanya per estimular la imaginació de les noves generacions, on des de drons voladors que simulaven ser núvols queien pluges de caramels com a resultat dels desitjos d’un grup de nens.

Protagonistes de pel·lícula

L’Oficina de Turisme de Montreal va comissionar a vuit artistes la creació de curtmetratges per mostrar la ciutat i la seva arquitectura al món en la campanya #MTLmoments. Un dels curtmetratges resultants segueix el vol d’uns drons per la freda arquitectura d’edificis contemporanis.  In the Robot Skies: A drone Love Story és un curtmetratge de ciència ficció dirigit per Liam Young que planteja un futur no gaire llunyà on els drons formen part activa i habitual de la nostra societat, explicant la història d’una parella enamorada que es comunica a través de drons. I en els propers mesos l’ex-Pixar Colin Levy presentarà el curtmetratge de ciència ficció que es va finançar a través de Kickstarter on els drons d’entrega d’Amazon es porten de camí a un estat policial distòpic.

Joguines del futur

Els drons tenen tantes possibilitats per explorar… A banda de les curses de drons, que són un capítol a part, també és possible jugar amb ells. Idees? Unes quantes:

En la GeekCon 2016 israeliana la companyia vHive va realitzar un tribut al mític joc d’Atari Space Invaders emprant vuit drons DJI Phantom que portaven pantalles LED i sensors làser. Us animeu a crear un sistema similar a casa?

Però si no teniu drons a mà per experimentar però hi voleu jugar, no us preocupeu: arriba la primera aplicació de realitat augmentada per poder simular que tenim un dron DJI a casa sense perill d’accidents ni d’estampar-lo contra la paret: l’app de Y media labs per les ulleres intel·ligents Epson Moverio BT-300.

D’acord, i si teniu un dron? Per casualitat el vostre joc preferit és Minecraft? Doncs ja teniu la vostra aplicació ideal: un minecraft per drones! Aircraft és un joc (encara en fase beta) en realitat augmentada per drons per construir amb peces de blocs en diferents localitzacions des de l’aire!

Com veieu les possibilitats creatives dels drons són ben variades i tot just estem començant a veure-les aplicades. Quines més apareixeran en els propers mesos?

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: