Els creadors visuals han trobat en la tecnologia una gran aliada per portar les seves obres a terrenys fins llavors inexplorats, lligades a les formes i les preocupacions actuals i amb resultats sorprenents i molt interessants. Hem escollit algunes de les creacions digitals interactives recents que destaquen per la seva capacitat de reflexió, les oportunitats tècniques i creatives o simplement, perquè la seva bellesa i perfecció tècnica ens agraden. Ens acompanyeu en aquest viatge de descobriment?

As we are

“As We Are” és una gegantina instal·lació de l’artista americà Matthew Mohren en forma de cap formada per una sèrie de cinturons de pantalles LED ultrabrillants. Inclou dins seu un foto-mató on es pot accedir pel clatell de l’escultura capaç de prendre fotografies en 3D dels visitants, que es poden veure a ells mateixos projectats en l’enorme cap gegant pocs minuts després.  Aquesta escultura és perfecte per explorar la relació entre el subjecte i la representació d’un mateix, que es veu obligat a reconsiderar-se a través de la magnificació de la imatge.

Una interessant reflexió al voltant del fenomen de les xarxes socials, els selfies i la identitat. Un generador de selfies gegant ideal per egòlatres! No us perdeu el laboriós, costós i gegantí treball de fabricació i instal·lació en el making-off.

Hash2ash – everything saved will be lost

I més obres relacionades amb els selfies. El col·lectiu artístic polonès Pangenerator ha creat una instal·lació que examina la naturalesa efímera de les xarxes socials per encàrrec del Museu Etnogràfic Nacional de Varsòvia per l’exposició TEEN AGE.

Per tal de representar la cultura millennial, basada en la interacció buida i immediata a través de canals de comunicació digitals on regna omnipresentment el selfie, els artistes van crear una obra d’art on el visitant enviava la seva pròpia imatge a una adreça web específica que permetia representar-lo a  la pantalla, on els píxels trobaven la seva traducció visual en partícules semblants a la grava, que s’anaven diluint en el no-res i deixaven anar veritable grava a la part inferior de la peça.

Una interessant representació visual de la naturalesa efímera de la tecnologia, la cultura digital i la permanència de les imatges o les dades.

TeamLab

De l’obra del col·lectiu d’artistes japonesos teamLab us n’hem parlat en diverses ocasions en el blog i el butlletí. Es troben entre els més reconeguts especialistes en viodeomapping i instal·lacions interactives i ens ofereixen un reguitzell constant de projectes únics per la seva delicadesa, fantasia, concepció del color i bellesa que es poden veure en centres d’art de tot el món.

Vortices és una hipnòtica instal·lació  que resegueix el moviment dels visitants mostrant els fluxes de partícules que generen les forces implicades en el mateix moviment.

Living Digital Forest és una instal·lació que ressegueix el pas de les estacions, el cicle natural de la vida de creixement i mort que es repeteix perpètuament any rera any. D’igual manera, l’obra evoluciona constantment ja que les imatges es generen en temps real i són el resultat de la interacció amb els visitants.

Mirages et miracles

Potser recordeu que us hem parlat alguna vegada dels coreògrafs francesos  Claire Bardainne i Adrien Mondot, coneguts com a la companyia de dansa interactiva Claire B. et Adrien M., dels quals hem pogut veure alguns interessants espectacles en un parell d’edicions del Festival Grec. La seva última obra és la delicada exposició Mirages et miracles que consisteix en petites instal·lacions que exploren l’aplicació de la realitat augmentada, les ulleres de realitat virtual, les il·lusions hologràfiques o els mappings.

In/Out – Paradis Artificiels

Miguel Chevalier és un altre artista digital que seguim amb interès. La seva última instal·lació In/Out és una petita cúpula immersiva multisensorial localitzada al bell mig d’un bosc on es projecta un jardí virtual en 360º per explorar de manera poètica la relació entre la naturalitat i l’artificialitat.

Pixi

El col·lectiu d’artistes holandesos WERC ha creat una instal·lació lumínica per encàrrec de l’Staatsbosbeheer, organisme que gestiona el patrimoni forestal dels Països Baixos, amb la intenció de convertir un bosc local en un lloc original i emocionant durant els curts i foscs dies d’hivern.

Pixi és un organisme digital inspirat en els patrons complexos que existeixen a la natura. Dissenyat per a ser autosuficient i prendre decisions pròpies, alhora que influenciat pels factors ambientals, aquesta mena de nou ésser viu robòtic es va convertir en un nou habitant del bosc.

Aura

AURA és una instal·lació audiovisual de l’artista Nick Verstand que pretén materialitzar les emocions de manera perceptiva. Les experiències emocionals de l’audiència es manifesten de manera visible a través de composicions de llum amb forma, color i intensitat definides a partir de les dades aportades per biosensors que registren les ones cerebrals i el ritme cardíac dels visitants. La instal·lació simbolitza la materialització del l’espai metafísic intern en un espai físic extern.

The Sleep of Reason Still Produces Monsters

Appropiation és un interessant projecte de l’estudi londinenc de realitat virtual i realitat augmentada Mbryonic que analitza la relació intrínseca de les obres d’art amb els espais que l’acullen. Els museus i els centres d’art són espais que en sí mateixos conviden al gaudi de l’art i proporcionen un context especial a les obres que acullen. Això s’explora en la seva primera peça, una obra en VR que recrea l’enorme espai industrial de la icònica sala de turbines de la Tate Modern, que ara està associada en el nostre imaginari a un espai consagrat a l’art en majúscules, ocupada per macabres caps gegants provinents de tres pintures negres de Goya, que són resultat de la col·laboració  de l’estudi amb l’artista visual Xavier Sole.

 

Imma Garcia

 

A %d bloguers els agrada això: