THE_END_-Web

illustration & direction by YKBX © Crypton Future Media, INC. http://www.piapro.net © LOUIS VUITTON

El lloc: Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona. El dia: 27 de març de 2018. El què: la representació en directe per primera vegada a Barcelona de The End, òpera d’avantguarda concebuda pel músic experimental japonès Keiichiro Shibuya i que es presenta com la primera òpera completament digital. Sense orquestra. Sense intèrprets humans. La protagonista de la funció es tracta de la Hatsune Miku, la cantant virtual més coneguda de l’arxipèlag nipó, un autèntic fenomen pop que no ha parat de créixer des de 2007.

Miku, una noia sintètica de setze anys amb els cabells verds, va començar com mascota publicitària del sintetitzador de veu Vocaloid de Yamaha, un programari (desenvolupat a partir d’una idea original de l’Institut Universitari de l’Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra) capaç d’interpretar melodies i lletres de cançons sense la participació de cap intèrpret orgànic, només seleccionant una veu virtual d’un banc de veus. Miku va ser desenvolupada per l’empresa Crypton Future Media per la segona versió del programa i es va popularitzar a través de la plataforma de vídeo Nico Nico Dōga amb temes creats pels propis usuaris del programari, la majoria dins d’un estil semblant a l’openning d’un anime. Desprès arribarien les col·laboracions amb músics d’èxit, els concerts en viu (poseu aquí totes les cometes del món) i una línia de videojocs rítmics formalment molt cuidats i conceptualment interesantíssims.

Keiichiro Shibuya, pel seu costat, és un reconegut músic experimental i fundador del segell ATAK, especialitzat en música electró-acústica. Al 2012 va estrenar en Paris aquesta The End, la seva primera òpera, un espectacle sensorial que fa servir animacions 3D projectades simultàniament en sis pantalles. Està basada en un llibret de Toshiki Okada, que aprofita la qualitat virtual de la protagonista per reflexionar sobre la mort, la vida i la naturalesa mateixa d’això que anomenem realitat.

Més informació a aquest link: L’Auditori – Keiichiro Shibuya + Hatsune Miku Vocaloid Opera The End.

%d bloggers like this: