Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre aquest mes de gener. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

Moment de la detenció, emesa en directe, de Tyler Barriss, acusat del swatting que va comportar la mort de Finch.
1️⃣ El final de l’any van veure com les notícies ens portaven una activitat terrible amb un terme per a nosaltres nou, el swatting: una activitat que passa a Estats Units on, per venjança o per fer mal, hi ha gent que truca els SWAT i denuncia una activitat delictiva perquè el cos policial actuï. I les denúncies són prou terribles com perquè disparin abans d’investigar. L’activitat que ens va portar a conèixer el terme, a més, va relacionat amb una partida de Call of Duty per Twitch i va acabar amb una persona morta. Podeu llegir tota la història en aquest article i també te ja una entrada a la Wikipedia.
2️⃣ Un tema que ha donat moltes notícies aquest gener han estat els influencers. I no per bé, precisament. Com ja va passar l’any passat amb PewDiePie, enguany un youtuber ha sobrepassat els límits del que és la informació, la comunicació o l’entreteniment en aquest canal. Logan Paul ha fet una sèrie de videos en el seu viatge a Japó, entre ells un visitant Aokigahara, anomenat El bosc dels suïcidis. I allà es va trobar un home penjat en un arbre que va gravar i difondre en un vídeo amb comentaris desafortunats. Arran d’això Youtube l’ha tret de la llista de youtubers recomanats i perillen projectes on ell tenia aparició. En paral·lel a això, una altra youtubera ha tingut un moment desafortunat demanant un hotel que li doni nits gratis a canvis de fer-ne un vídeo. L’amo de l’hotel no va dubtar en fer una nota a Facebook criticant la prepotència de la comunicadora i finalment ha prohibit l’entrada al seu local a influencers, intagrammers i youtubers en general. S’acaba l’època dels influencers?
3️⃣ El mes de gener hem tingut uns quants estudis al voltant del món dels videojocs. Primer, la presentació del sempre esperat Libro Blanco del desenvolupament del videojoc a Espanya, que cada any fa la DEV, amb moltes dades sobre estudis i professionals. També AEVI ha presentat un estudi sobre l’impacte econòmic i escenaris fiscals del videojoc a Espanya, on es parla de com afecta el sector a la comptabilitat de l’estat. Aquí teniu un resum de com va ser la presentació del llibre blanc.
4️⃣ Aquests dies ha tingut lloc a Madrid la fira Fitur, especialitzada en turisme. I s’ha pogut veure com la realitat virtual és una tecnologia que lliga molt bé amb el turisme. Hi ha qui diu que és una forma de reduir l’impacte del turisme a les ciutats pel fet que serà possible viatjar sense sortir de casa. La catalana Vysion va presentar una cabina sensorial on l’experiència anava més enllà de la visió 3D: aigua, vent i moviment per fer realista l’experiència. Ens agradarà algun dia viatjar així? Servirà com a reclam per a destinacions turístiques o substituirà el viatge i l’experiència real?
5️⃣ També amb l’any ens va arribar la notícia que properament l’Organització Mundial de la Salut estava a punt de reconèixer la adicció al videojoc com una malaltia mental, un concepte nou que afecta entre l’1 i el 10% de la població adulta. Aquest és un tema que ha donat lloc a moltes notícies i moltes pàgines de debat. Ben aviat us en parlarem en un post específic en aquest blog.
6️⃣ I més debat al voltant dels videojocs. També a començaments d’any es va difondre la notícia que el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital suspenia una línia d’ajuts a nous creadors de videojocs. Aquesta línia, de 2 milions d’euros, es finançava amb fons europeus. Dues setmanes després el mateix ministeri va rectificar i va anunciar que el primer trimestre d’aquest any es convocaria aquesta línia, que està sent redissenyada, segons llegim en aquesta notícia.
7️⃣ Els eSports han arribat amb força a la nostra realitat. Tanta força que el mateix John Romero (creador de jocs mítics com Doom o Wolfenstein) afirma que els eSports sobrepassaran els esports tradicionals. Sí, no estem parlant que sobrepassaran els videojocs sinó els esports. Si no enteneu res del tema eSports, a Hobbyconsolas han realitzat un diccionari perquè com a mínim no ens perdem en el món de nous termes que es fan servir en aquest nou univers que està prenent, com veieu, cada dia més força.
8️⃣ Fa temps que sentim a dir que Barcelona és considerada una de les ciutats més innovadores d’Europa. En aquest sentit s’ha creat el projecte Avinguda Futur, arran d’una conversa entre els presidents de SEAT i de Barcelona Global. Directius de 50 empreses es van trobar per desenvolupar aquest tema i donar idees de com afavorir la innovació a la ciutat en quatre línies, una de les quals és Barcelona The Place to Create amb l’objectiu que Barcelona esdevinguin “la capital mundial de la creativitat”. El curiós és que la presència de la cultura i les arts en la llista d’empreses que estan reflexionant i proposant idees és gairebé inexistent. Veurem quines seran les propostes concretes que surten d’aquesta (d’altra banda, interessant) iniciativa!
9️⃣ Feia temps que en sentíem a parlar, i finalment s’ha obert al públic Amazon Go, el primer supermercat que funciona sense personal a caixes. Això vol dir que durant la compra es va carregant el preu dels articles que s’agafen al compte de qui fa la compra, de manera automàtica. Han fet proves i si et poses un article a la butxaca Amazon ho detecta i ho cobra. A Amazon afirmen que aquest sistema no redueix els llocs de treball, sinó que els treballadors faran feines diferents, com ajudar els clients i reposar els continguts. Ara per ara, aquest supermercat només és a Seattle. Veurem si algun dia ens arriba a Barcelona!
🔟 Ja sabem que les fake news han esdevingut un gran problema per xarxes socials que es veuen inundades de notícies falses i de les crítiques per part dels usuaris perquè el fet que apareguin en aquestes xarxes dona credibilitat a qualsevol foto manipulada o notícia manipulada. Per evitar-ho, Facebook ha decidit prendre mesures aquest 2018. Mark Zuckerberg ha declarat que classificarà els mitjans de comunicació en funció de la seva credibilitat de la font: “Hi ha molt sensacionalisme, desinformació i polarització en el món a dia d’avui. Les xarxes socials permeten que la informació circuli més ràpid que mai, i si no tallem aquests problemes directament acabarem fent-los més grans “. Veurem com afecta això el que apareix a la nostra pàgina de Facebook!