Ja hem acabat de dinar, tot ha anat genial. Ningú ha fet cap comentari sobre política. La neboda ha recitat el seu verset de Nadal i només ens queda prendre el cafè.  Però de cop, el cunyat treu el gran tema. “I què, què passarà ara?”

Passi el que passi, aquestes festes estaran inevitablement marcades per la política. Per això, des de Cultura Digital us volem donar un cop de mà perquè pugueu acabar els dinars familiars sense cap baixa en el grup familiar de WhatsApp.

   Manual d’instruccions:

1. Evita el tema com sigui

2. En cas que es produeixi el drama, recorre als següents temes:

1. “I què, ja heu vist la nova d’Star Wars?

Encara que el teu cosí no sàpiga distingir la nau Enterprise del Falcó Mil·lennari i que pensi que els Ewoks són ossets de peluix que es converteixen en ossets dolents si es mullen, si no té ganes de discutir, et seguirà el rollo. I si amb una una mica de sort tens cosins més enrotllats, podreu fer una anàlisi sobre l’última pel·lícula abans que els sabres làser volin pel cap.

2. “Total… governi qui ens governi, acabarem governats per màquines”

Aprofiteu les hores invertides davant de la pantalla. Reutilitzeu l’argument de Màtrix i expliqueu la vostra visió catastròfica de com les màquines es rebel·laran contra nosaltres i dominaran el món. No us talleu, qualsevol dels arguments que feu servir seran tan vàlids com alguns dels que es fan servir durant les campanyes electorals.

3. “Molt parlar, molt parlar i al final els únics que tindran feina seran els robots”

Aquest comentari entra perfectament en la categoria de “cunyadisme”, però la major part de la taula et donarà la raó. Ara és el teu moment de glòria per explicar també com moltes màquines beneficien la nostra qualitat de vida. Posa en pràctica tota la teoria que has après llegint-nos aquest any sobre com ens ajuda la robòtica i la intel·ligència artificial!

4. “Saps què és el que s’hauria d’impulsar? Els cotxes elèctrics!”

Marty McFly quan viatjava en el futur l’any 2015 a “Regreso al futuro” es trobava amb ulleres de realitat virtual i patins i cotxes voladors. Les ulleres de RV, les tenim. Però… i els cotxes voladors??? De moment ens haurem de conformar amb els cotxes elèctrics, que no són tal “molons” però almenys no contaminen.

5. “La política catalana és més enrevessada que Homeland. Per cert, l’heu vist?”

És una estratègia perillosa perquè se’t pot girar en contra, però a la vegada intel·ligent per reconduir el tema cap on vols. Per sort o desgràcia, la política catalana està marcada per girs argumentals inconcebibles pels guionistes de The West Wing o House of Cards. Et proposem que facis un símil i que comentis les últimes sèries que estàs seguint.

6. “Doncs a mi el que em rebenta és que fins el 2019 no torni Joc de Trons”

És pura estadística. Algú a la taula mirarà Joc de Trons. Et proposem que facis un repàs de la sèrie i dels llibres. Aprofita aquests dies per buscar teories recaragolades per Internet i desviar l’atenció de la taula. Si acompanyes la conversa tot fent uns gintònics no et preocupis, que el tema té corda per estona.

7. “Política a part, i què ens portaran els reis?”

Aquest tema ens preocupa a tots, ja que probablement encara no hem comprat ni la meitat dels regals. I el que és més, no tenim ni idea de què regalar! Proposa fer una llista en comú i una vegada l’estigueu fent explica com t’emprenya que ja s’hagi espatllat el microones que vas comprar l’any passat. Això de l’obsolescència programada és una estafa. Indigna’t i deixa que els altres s’indignin amb les seves cafeteres, ordinadors, tauletes i neveres.

8. “A mi el que realment em preocupa és la sostenibilitat”.

Intentem aparentar ser persones serioses després de totes les bajanades que hem dit. La sostenibilitat és un tema que ens preocupa. Què podem fer per contaminar menys el nostre planeta? Potser podríem començar per fer-nos regals embolicats amb paper ecològic i materials biodegradables! O anant en família a veure l’exposició Després de la fi del món al CCCB!

9. Tot i que després te’n penediràs, fes cantar nadales als nens

Potser serà un maldecap, fins i tot, de vegades diuen que és pitjor el remei que la malaltia. Però en aquest cas, qualsevol cosa que pugui desviar l’atenció és benvinguda

10. “Coneixeu el joc x?”

Proposa jugar a algun videojoc al teu smartphone, consola o dispositiu que tinguis al teu abast. Te n’hem recomanat molts, no tens excusa! Pots tenir-lo descarregat i preparat en cas d’emergència. Intenta buscar un videojoc en què pugueu jugar tota la família i l’èxit està assegurat!

3. I si no funciona cap d’aquestes propostes, fuig corrents a rentar els plats!

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: