Ara que que 2017 és a punt d’acabar, us volem donar les gràcies per haver-nos seguit un any més. Per aquest motiu, recuperem els posts que més us han agradat aquest darrer any! Bones festes i feliç 2018! 

Salut i molta Cultura Digital!

 1        Youtuberes: en femení i en català!

En altres butlletins us hem anat presentant els youtubers catalans i en català. Aquesta vegada, volem reivindicar la presència femenina de la xarxa, que no és poca però ens encantaria que encara fos més gran! Per aquest motiu, us portem algunes de les nostres Youtuberes catalanes preferides. Va, noies. Animeu-vos a compartir els vostres vídeos!

 

2        Els Reis m’han portat unes ulleres de realitat virtual. I ara què?

Vàreu obrir el paquet embolcallat en paper de regal i us vau sorprendre amb la generositat dels Reis que us portaven unes ulleres de realitat virtual. Després de donar les gràcies als vostres Reis techies us vareu quedar amb un, i ara què faig amb les ulleres? Per a què serveixen? Serà un trasto més a casa? Nosaltres volem ajudar-vos amb una petita guia bàsica de les aplicacions i continguts més interessants per començar a provar els vostres visors nous de trinca.

3       Llibre i tecnologia: què ha passat en un any

Arriba Sant Jordi i amb ell deixem enrere altres temes per parlar, sobretot, de llibres. El sector editorial i el literari estan canviant molt, constantment i molt ràpid. Així que aprofitem la diada del llibre per fer-vos arribar algunes (només algunes!) novetats que el món digital i la tecnologia han aportat al sector del llibre des del darrer Sant Jordi.

 

El post preferit de l’Imma…

Videojocs – guia per a principiants #01: primeres passes

Iniciem amb aquest post una sèrie d’articles amb els quals volem posar en valor els videojocs, un dels mitjans més estimulants del paisatge cultural actual. Us exposarem les capacitats dels videojocs per a la poesia, per ser vehicles de discursos autorals, la força del seu llenguatge per actualitzar el relat mitològic clàssic en temps post-moderns i, en definitiva, mostrarem que els videojocs són, indubtablement, cultura.

4        15 coses que encara no t’han explicat del Mobile World Congress i la Realitat Virtual.

Després de dos dies de caminar sense parar pel Mobile World Congress i el 4YFN – Four Years from Now (el seu germà dedicat a les start-ups) i havent travessat infinitat d’estands plens de pantalles de LED pels quatre costats, hem trobat 15 històries d’innovació que potser us seran útils a aquells que treballeu en la cultura amb eines tecnològiques. Aquí les teniu!

 

5        Videojocs catalans de 2016

Aquest 2016 les empreses catalanes de videojocs han tingut un any molt productiu!!! Els hem demanat quins videojocs han editat durant l’any i aquí teniu la informació que ens han fet arribar.

6        Com saber si una informació és certa o és falsa?

La mare m’ha enviat un whatsapp que alerta que hi ha un grup de violents al centre. M’ho he de creure? Quins passos he de seguir per saber si una informació és certa o falsa?

La política ha marcat la nostra agenda aquestes darreres setmanes. Els grups de Whatsapp treuen fum, la capacitat dels nostres dispositius trontolla amb tots els mems, cadenes i comunicats que rebem diàriament. I, de nou, el “cunyadisme” impera a la xarxa.

El post preferit del Pablo …

Algoritmes amb ànima de pintor: intel·ligència artificial i arts visuals

Podem arribar a veure artistes de bits i algoritmes? La intel·ligència artificial també fa art!

Darrerament us estem parlant de com la intel·ligència artificial està col·laborant en la generació de peces d’art. Fa poc us vam posar el repte de determinar si el compositor d’algunes peces musicals era un ésser humà o una freda màquina i ens preguntàvem on quedava la sensibilitat, el sentiment, l’emoció… la humanitat.

7        És blockchain la solució per als músics i la recaptació de drets?

Imaginem que tu i la teva banda d’smooth jazz heu compost i gravat vuit temes amb els que heu donat forma a un àlbum d’èxit comercial moderat. Imaginem que una llarga llista d’intermediaris es mengen la major part del pastís, deixant-vos a vosaltres, els autors, amb uns beneficis que tot just arriben al 5% del total. Imaginem que els vostres temes surfegen lliures pels servidors P2P (peer to peer) i que no podeu fer res per a evitar-ho. Imaginem que per cada reproducció en Spotify vosaltres, amb sort, rebeu un cèntim d’euro, mentre que per cada reproducció a YouTube… bé, es possible que no rebeu res. Imaginem que, amb el temps, la vostra música es fa més i més popular, però cada vegada guanyeu menys i menys i que el vostre creixement no es reflecteix en una generació justa d’ingressos. Imaginem, per acabar, intentar fer carrera professional al món de la música amb aquest paisatge; poder viure de la vostra feina.

8      De Hollywood als carrers de Barcelona: els influencers són a casa

L’imaginari col·lectiu que ha construït Hollywood ha fet que, des que tenim consciència, haguem volgut imitar tot allò que feien els nostres personatges i actors i actrius preferits. El model a seguir que hem vist a la televisió ha arrelat tan fort a les nostres vides que no podem concebre els nostres gustos sense tenir en compte uns referents tan clars. I aquests referents, ara mateix, no són els actors de Hollywood. Viuen amb nosaltres. Són els influencers.

9        Black Mirror es torna realitat a Xina

“No vinguis. No et vull aquí. No sé quin és el teu problema, però no puc convidar a una [persona] 2.6 al meu casament”.

La sèrie britànica Black Mirror obria la seva tercera temporada amb l’episodi Nosedive, una història retorçada sobre una societat que valora (i jutja) les persones en funció del seu posicionament a les xarxes socials. Ciència ficció? Potser no. El govern xinès prepara per a 2020 un sistema de puntuació ciutadà que convertirà en realitat aquest malson tecnològic.

El post preferit de la Marisol…

Classics reloaded – Redescobrint l’art

Les fonts d’inspiració dels artistes són àmplies i variades. L’estudi i la devoció pels grans clàssics de l’art ens porta a la recreació d’obres clàssiques que ens fa tenir-ne una diferent lectura. Fa un temps us vam apropar aquestes recreacions en un post que ara actualitzem i us mostrem els límits del més nou venint del més clàssic.

10        Gentrificació i crítica digital: dues perspectives des del barri de Poble-sec

Poble-sec està de moda. No per la cultura, sinó pels bars. Al barri on regnava el vodevil i el music-hall ara impera la cultura low-cost. Tot i així, no ha perdut la seva naturalesa artística i crítica amb la societat. La cultura digital i la reflexió sobre la nostra relació amb la tecnologia també hi són presents. Et portem dues propostes que hem pogut assaborir aquest cap de setmana al Poble-sec: There is no here here a la Sala Hiroshima i Instagram Project #1 a la galeria d’art Projekteria.

 

11        Barcelona Games World es consolida com a fira referent del sud d’Europa

En el seu segon any, Barcelona Games World (BGW) s’ha consolidat com la fira especialitzada en videojocs més important i amb major projecció del sud d’Europa. Centenars de títols disponibles, jornades de la Lliga Nacional d’eSports, competicions, xerrades i la presència de figures històriques del pes de Toru Iwatani (pare de Pac-Man) o Kazunori Yamauchi (Gran Turismo) converteixen a la BGW en una cita ineludible per al sector.

12        David Bowie, un visionari tecnològic

Amb motiu de l’Exposició “David Bowie is” hem volgut fer un post dedicat a l’estrella més espacial de tots els temps. Bowie va ser un visionari de la tecnologia que afirmava “si pogués tornar als 19 anys, passaria de la música i aniria directament a internet”. L’artista que sempre va ser un pas endavant ens va deixar alguns exemples de la revolució que sabia que estava arribant.

 

 

El post preferit de la Marta…

Jo em connecto, tu et connectes, nosaltres ens connectem… ells es desconnecten

Vivim en una època on es parla de retrobar la simplicitat, on l’estètica vintage és el més cool, on donem cada vegada més importància al consum de quilòmetre zero i on l’slow life està guanyant cada dia més adeptes. I enmig d’aquest paradigma comencem a trobar un nou grup urbà, el que formen aquelles persones que, d’una manera molt pensada, han decidit fer la seva desconnexió del món digital. No es tracta de persones que vulguin marxar a viure al camp i dedicar-se a fer pa de forma casolana (els més radicals potser si), sinó de persones que han tingut al seu abast tant la possibilitat de disposar de la tecnologia com el coneixement per a fer-ne ús de la forma més àmplia i que, en un moment donant, s’han aturat i han decidit baixar de la roda.

 

Marta Izquierdo

 

A %d bloguers els agrada això: