Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre aquest mes de desembre. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

1️⃣ Cada any es fan les gràfiques de què passa a internet en un minut. És un bon moment per conèixer com estan evolucionant les xarxes socials i altres utilitats que neixen i desapareixen any rere any. Si mirem les llistes de 2012 o 2013 es parlava molt de Flickr. També han desaparegut de les llistes Pandora, Tumblr o Vine. Nosaltres us vam fer un comentari de l’evolució l’any passat, parlant de quines xarxes i aplicacions havien pujat o baixat en ús entre 2015 i 2016. Ara us deixem amb les dades de què ha passat en un minut d’internet aquest 2017 (i us recomanem aquest article on explica les diverses formes de valorar les dades i en fa una comparativa des de 2013). També us deixem una imatge amb l’ús d’internet i dels mòbils al món el gener de 2017.

2️⃣ La lluita d’Apple Music contra Spotify ja fa temps que dura, i per ara són els de Cupertino els que van perdent. Potser per això aquests darrers dies està corrent la notícia, que s’acaba de confirmar, que Apple ha comprat Shazam, l’aplicació de reconeixement de música, per 400 milions de dòlars. Tot i que quan Shazam va sortir al mercat, el 1999, va ser una revolució, avui dia no és impossible replicar-la així que alguns comentaristes no entenen la compra per part d’Apple, més enllà de la quantitat de telèfons on està instal·lada (parlen de mil milions de descàrregues) i que podrien adoptar directament Apple Music. No se sap què passarà amb l’acord que tenen Shazam i Spotify, pel qual tots els temes que l’aplicació reconeix es sumen a una llista a Spotify.

3️⃣ Recordeu la canço Space Oddity de David Bowie? Ground Control to Major Tom? Doncs els premis Information is Beautiful han premiat OddityViz, una visualització de la cançó. Bàsicament, l’han deconstruit i analitzat en deu discos que contenen una interpretació visual d’un aspecte de la cançó: la lletra, la melodia, el ritme, l’harmonia, els instruments, la història… El resultat és preciós, com veureu en aquest vídeo.

4️⃣ Darrerament els Bitcoins estan en boca de tothom. I és que d’una banda la seva revalorització és constant i creixent de manera exponencial. Fins i tot sospitosament exponencial. Qui va comprar Bitcoins fa uns anys ara te una petita (o no tan petita) fortuna. Des de gener d’aquest any ha pujat un 933%. Darrerament també s’ha sabut que les transaccions amb bitcoins provoquen una despesa energètica descomunal. Tant que només una transacció gasta tanta energia com una casa en un mes, a més de la gran quantitat de CO2 que es treu a l’atmosfera. Ja hi ha un terme per la gent que no te bitcoins: són els Nocoiners, definits com “aquella gent que va perdre l’oportunitat de comprar Bitcoin a un preu baix perquè creien que era una estafa i que ara estan amargs per haver-s’ho perdut”. A causa de la volatilitat de la moneda i de les altes comissions, la distribuidora de videojocs Steam ja no accepta pagaments amb Bitcoins.

5️⃣ El 22 de juny de l’any vinent arribarà als cinemes d’arreu del món la darrera pel·lícula de Jurassic Park: Fallen Kingdon. Amb la producció del creador de la saga, Steven Spielberg, aquesta vegada estarà dirigida pel català J.A. Bayona. Aquest mes de desembre el mateix Bayona ha fet la difusió del trailer on podem veure molts dinosaures, volcans, gent en perill, persecucions i el retorn de Jeff Goldblum com el doctor Ian Malcom i la seva famosa frase “Life finds a way”, la vida s’obre camí. A més, Skyrocket ha llançat una experiència de realitat virtual centradea en Jurassic World, que ens permet viatjar a l’illa dels dinosaures i veure quant podríem sobreviure entre ells, amb proves plenes de velociraptors i enfrontant-nos amb un tiranosaure. Funciona tant per iOS com per Android. Tot i que l’app és gratuïta, hi ha un kit per 59,99 dòlars des la pàgina web oficial del producte.

6️⃣ I parlant de trailers de presentació, i d’Steven Spielberg, també ens ha arribat el primer trailer oficial de la nova pel·lícula del director americà: Ready Player One, basat en la novel·la d’Ernest Cline. Un futur distòpic on la realitat virtual és el refugi d’un món desolat i un concurs per trobar un ou de Pasqua en el món OASIS. Si us agrada la ciència ficció dels 80, us haurà agradat el llibre i certament el trailer pinta molt bé!

7️⃣ Fa un temps us vam parlar de les joguines connectades (i us en tornarem a parlar segur). I ja vam explicar que hi havia avisos seriosos dels problemes que podien portar pel tema de la privacitat dels nens. Ara que s’apropen els nadals ens arriben més notícies preocupants en aquest sentit. Uns científics anglesos han provat que el Teksa Toucan pot ser fàcilment hackejable ja que te connexió Bluetooth. Amb això es pot escoltar els nens des de la distància. Algunes d’aquestes joguines ja han estat prohibides a Alemanya. També s’ha descobert que Mattel escolta el que els nens parlen amb la nina Hello Barbie i ho fa servir per fer canvis en el programa de reconeixement de veu que ha creat l’empresa Toy Talk.

8️⃣ Aquest desembre PlayStation ha presentat les novetats per als propers mesos en el que anomenen la PlayStation Experience 2017. El que més ha impactat els seguidors ha estat la claríssima aposta per la realitat virtual, malgrat que semblava que les vendes dels cascos PSVR no arribaven als números previstos. Tot i així, properament podrem viure en primera persona un dels èxits de la consola, The Last Guardian, i gràcies a la realitat virtual podrem veure el meravellós món de Tico. Això i molt més en aquest resum.

9️⃣ Un dels temes relacionats amb els cotxes que condueixen sols és la programació que els fa tenir una certa “ètica”, com s’estableixen les tries en cas d’accident. Us en vam parlar fa un any. Ara el govern alemany ha tret un codi ètic per als cotxes autònoms on defensa que la vida humana sempre estarà per sobre de qualsevol dany animal i material. I que el sistema autònom hauria de ser el predeterminat a les carreteres. Arribarem a aquest moment? Aquí us ho expliquen.

🔟 La Comissió Federal de Comunicacions (FCC per les seves sigles en anglès), liderada pels republicans, va votar aquest desembre per aprovar un polèmic pla per derogar les proteccions de neutralitat de xarxa de l’era Obama. Segons la proposta aprovada, la FCC elimina les normes que prohibeixen als proveïdors d’Internet bloquejar o alentir l’accés al contingut en línia i una regla que prohibeix als proveïdors prioritzar el seu propi contingut. Podeu veure’n més informació aquí i aquí podeu llegir com afectarà la resta del món.

 

 

 

Marisol López

 

A %d bloguers els agrada això: