blDjyYn

“No vinguis. No et vull aquí. No sé quin és el teu problema, però no puc convidar a una [persona] 2.6 al meu casament”.

La sèrie britànica Black Mirror obria la seva tercera temporada amb l’episodi Nosedive, una història retorçada sobre una societat que valora (i jutja) les persones en funció del seu posicionament a les xarxes socials. Ciència ficció? Potser no. El govern xinès prepara per a 2020 un sistema de puntuació ciutadà que convertirà en realitat aquest malson tecnològic.

L’executiu de Xi Jinping ha donat llum verda a vuit macro empreses privades per a que desenvolupin algoritmes (secrets, per descomptat) per puntuar -en una escala que va del 350 al 950- com de “fiable” és un ciutadà en funció del seu comportament a les xarxes. Alibaba, Tencent, Didi Chuxing o Baihe (els equivalents del país de Jackie Chan a Amazon, Facebook, Uber i Tinder, respectivament) són alguns dels conglomerats que faran servir les seves bases de dades per a posar en marxa aquest ambiciós projecte.

La versió oficial és que es tracta d’una manera de posar ordre dins del sistema creditici del país, però la realitat és que aquesta puntuació no només tindrà importància en el moment de demanar un préstec bancari, sinó que suposarà restriccions per viatjar a l’estranger, llogar un cotxe, obtenir alguns treballs o, fins i tot, accedir a restaurants o salons recreatius. Els criteris de valoració no són gaire innocents i ens enfonsen directament a dins de les pàgines d’una novel·la cyberpunk: postejar comentaris contraris a les polítiques del govern, jugar a videojocs o mantenir amistats amb persones amb baixa puntuació es reflectirà negativament al nostre nivell de fiabilitat. Almenys el 25% dels col·laboradors d’aquest blog es convertiria en un pària social.

De moment, aquesta iniciativa està sent testejada per un grup d’uns 100.000 voluntaris, però serà obligatòria per a tots el xinesos (recordem: més de 1.300 milions d’habitants) a l’any 2020. Un algoritme reductiu, sense capacitat de contextualització, jutjarà les seves vides a l’exemple més agressiu i terrorífic que hem vist fins ara de les idees de la gamificació aplicades a l’enginyeria social. Un estat policial a cop d’emojis i likes que busca la submissió de la seva població i on serà el govern, amb l’ajuda de l’empresa privada, el que puntuï als seus ciutadans i no al contrari.

Més informació:

 

 

 

Pablo Algaba

 

A %d bloguers els agrada això: