Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre aquest mes de novembre. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

1️⃣ La notícia d’aquests dies ha estat l’acció que Sonar ha fet per celebrar el seu 25è aniversari. Com ells mateixos diuen, els últims 24 anys Sónar Festival ha rastrejat la Terra per detectar els sons més avançats del planeta. Per celebrar els seus 25 anys, Sónar ha decidit donar la volta a la seva antena i enviar música a l’espai amb l’objectiu d’aconseguir el primer contacte amb vida exterior intel·ligent. Un missatge a la intel·ligència extraterrestre. 36 artistes han creat peces musicals que s’envien a GJ273b, un exoplaneta potencialment habitable a 12,4 anys llum de la Terra. La resposta, si existís, ens arribaria en uns altres 25 anys. Una celebració, un experiment artístic-científic i una reflexió col·lectiva oberta a humans i extraterrestres. Daito Manabe, Holly Herndon, Jean Michel Jarre, Oláfur Arnalds i mols més músics han fet les seves creacions de 10′. Trobareu tota la música i molta més informació a la web de Sonar Calling.

2️⃣ Twitter ha ampliat el nombre de caràcters dels tuits a 280. El doble que fins ara! Però tot i així hi ha gent que necessita més espai per explicar les seves reflexions (i de vegades, com va passar aquest estiu amb Manuel Bartual, per fer les seves narracions). Així que darrerament ens trobem molt sovint la frase “Segueix el fil 👇”. Per això us pot interessar fer una ullada a Chirr App, una eina gratuïta i open source que permet fer fils de twitter de manera molt senzilla i eficaç. Però tingueu en compte de no donar massa la llauna!

3️⃣ Google ha col·laborat amb la Generalitat per posar a disposició de tot el món, arreu, l’interior del Gran Teatre del Liceu. A diferència de la imatge cenital que ens dona Google Maps, Street View ens deixa passejar per l’interior, caminar pels passadissos i les llotges. I no només les zones obertes a públic, sinó també aquelles exclusives de treballadors i artistes com les sales d’assaig o la sastreria. També podeu fer la visita en 360º i en ulleres de realitat virtual.

 

4️⃣ Arriben notícies relacionades amb la realitat virtual. D’una banda, HTC acaba de presentar de forma oficial les noves HTC Vive Focus, la versió independent i, sobretot, sense cables de les seves ulleres de realitat virtual (considerades les que aporten una experiència més immersiva i moviment dins la imatge). Un projecte que estan tirant endavant amb Qualcomm i que, per ara, només veuran la llum a Xina. Ja fa uns dies que Facebook va presentar les Oculus Go, seguint aquest camí de fer unes ulleres que no necessitin cables ni smartphone. I dins aquesta batalla per liderar el mercat de VR, Apple ha comprat aquest mes una companyia canadenca, Vrvana, creadors de les ulleres Totem. Una tecnologia puntera de realitat mixta (realitat augmentada i virtual) en unes ulleres que prometen qualitat d’imatge i que podria ser realitat el 2020.

5️⃣ I parlant de VR, Oculus va anunciar React VR, una llibreria on els desenvolupadors poden penjar les seves creacions. I passejant per aquesta pàgina, els redactors de Digital Trends van trobar dues experiències per compartir. Ja que estem en una època de recuperació de les pel·lícules dels 80, podem fer una ullada a Jumanji: Welcome to the Jungle, un joc en què podrem recórrer la jungla i recollir objectes que anem trobant, que ens permetran descobrir continguts extres de la pel·lícula que ens arribarà per nadal. I l’altre és una visita virtual a la zona egípcia del British Museum amb comentaris d’especialistes i models 3D.

6️⃣ La veritat és que molt sovint confonem conceptes. I no, no és el mateix vídeo 360º i realitat virtual. En aquest article de Venture Beat ens expliquen ben bé quina és la diferència i sobre tot com es grava un tipus i l’altre d’imatges. Evidentment, i en bàsic, una imatge és plana i l’altra en 3D. Una altra confusió és la realitat virtual i els videojocs. No tot el que hi ha a VR són jocs. De fet, fa poc un directiu de Samsung comentava que a les seves Samsung Gear la majoria de continguts consumits eren vídeo i no (com ells mateixos pensaven a priori) videojocs. Aquest article de Rewind explica la diferència entre la interactivitat d’un videojoc i d’una pel·lícula de VR.

7️⃣ Han inaugurat al districte cultural de Binhai, a Tianjin (Xina), el somni de qualsevol amant dels llibres. Una biblioteca preciosa, fantàstica, d’una arquitectura sorprenent i coneguda com a “L’ull de Binhai” per l’esfera que domina la sala principal. Aquesta biblioteca, de cinc pisos, va ser dissenyada per la firma holandesa MVRDV, responsable d’alguns dels edificis més sorprenents que s’estan dissenyant avui dia. L’edifici es va construir en només tres anys, medeix 34.000 metres quadrats i pot contenir fins a 1,2 milions de llibres. Te una zona de lectura a la planta baixa, sales d’estar a les seccions centrals i oficines, espais de reunió, sales d’ordinadors i àudio a la part superior. Podeu veure més imatges aquí. No us les perdeu!

8️⃣ Problemes per la neutralitat a internet. La Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units (FCC) ha anunciat els seus plans per derogar una normativa de Barack Obama de 2015 que prohibia que els proveïdors de serveis d’Internet impedissin l’accés dels consumidors a continguts web. Aquest pla, que es votarà el proper 14 de desembre, podria canviar com els usuaris fan servir internet. Per exemple, els proveïdors d’internet podrien bloquejar o alentir la velocitat de les connexions si el client visita unes certes pàgines o vol veure vídeos en una plataforma diferent d’aquella propietat dels proveïdors. S’apropa un internet de dues velocitats?

9️⃣ Investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC) i del Departament d’Art i de Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat l’eina OMR (Optical Music Recognition), que permet que l’ordinador reconegui una partitura escanejada i la converteixi a un format digital. Aquest és un procés similar al que es fa servir en OCR (de l’anglès optical character recognition, o reconeixement òptic de caràcters) per a la digitalització de textos impresos, que és capaç de reconèixer els caràcters prèviament escanejats. Aquest projecte permetrà preservar, catalogar i difondre els documents de música històrica i evolucionar cap al tractament digital de la informació musical. Ens ho explica Universitats i Recerca. I us recomanem que seguiu l’imprescindible Butlletí Recercat!!!

🔟 Segur que coneixeu i feu servir Google Translator, el traductor que, sense ser encara molt fi, ens apropa al sentit de textos en idiomes incomprensibles per a nosaltres. Fa ja onze anys que es va crear amb l’objectiu de trencar les barreres lingüístiques. I ara han fet un pas més enllà. Suècia és un país que ha posat molts grups musicals al mercat internacional, però sempre cantant en anglès. El grup Vita Bergen vol anar una mica més enllà: presentaran el seu disc “Tänd Ljusen” en tres idiomes -anglès, espanyol i francès- als carrers de Londres, París i Madrid en versió Google Translator. L’any passat, Google va canviar d’una traducció mot a mot a la Google Neural Machine Translation, en què es tradueixen frases senceres per apropar-se a la parla humana. Per fer les traduccions de les cançons es farà servir aquest sistema, tot i que no descarten que durant la gira millorin els textos.

 

 

 

 

Marisol López

 

A %d bloguers els agrada això: