The Rolling Stones, per més que cantin “Paint it Black”, ens han omplert de colors durant tota la seva trajectòria. Els escenaris han estat la seva pista de ball, les pantalles vívides i lluminoses han encegat el públic des dels setanta i els seus equips de so i il·luminació han estat creats a prova de foc per fer embogir els fans. Els Rollings han estat pioners a l’hora d’aplicar tecnologies que fem servir avui dia sobre l’escenari. I és que la tecnologia també ha fet un pacte de sang amb ses satàniques majestats!

Us hem fem un repàs a la trajectòria tecnològica i digital de la banda.


1969

El 9 de novembre de 1969 The Rolling Stones aterraven a Oakland, California. En aquell moment la seva discogràfica, Decca Records, no sospitava que amb aquell concert es trobaria davant d’un dels primers casos de pirateria. El desembre d’aquell mateix any sortia a la venda Live’r Than You’ll Ever Be, una gravació d’aquell concert, un disc que es va comercialitzar il·legalment i que va obligar la discogràfica a treure el setembre de l’any següent Get Yer Ya-Yas Out! The Rolling Stones in Concert, el primer àlbum recopilatori de la banda.


1969

Feia tres anys que The Rolling Stones no tocaven als Estats Units, dos que no tocaven a Europa. La gira American Tour (1969) havia de ser espectacular.

Per això es va crear un ampli dispositiu audiovisual en què anirien apareixent els integrants del grup en grans pantalles. D’aquesta manera, el públic els podria veure des de ben a prop.  Res que ens sorprengui avui dia, però tota una revolució pels temps de llavors… això sí, les pantalles eren en blanc i negre.


1986

Fem un salt en el temps. El 1986, els Rollings creen un dels primers videoclips animats, Harlem Shuffle. I ho fan de la mà de Ralph Bakshi, creador de Ren & Stimpu, uns dibuixos animats força populars a Estats Units. En el videoclip es combinen dibuixos animats amb imatges reals dels membres de la banda.


1991

El 1991 la revolució 3D arriba a les orelles dels fans. Els Rollings graven el primer disc amb so binaural, Flashpoint. A partir aquesta tecnologia que avui passem força per alt, la sortida d’un so determinat des de la dreta o l’esquerra dels nostres altaveus o auriculars, aconseguim construir un ambient més versemblant al d’un concert en viu. Ens situa al ben mig de l’escenari perquè sentim tany la música, els crits com el caliu del públic.


1994

Fa uns mesos explicàvem que David Bowie va intentar fer el seu primer streaming d’un concert. Si bé destacàvem el caràcter pioner d’aquesta emissió en directe el 1997, tot i que no va sortir gaire bé, heu de saber que els Rollings, el 1991 ja van emetre el seu primer show en directe.

Durant un concert a Dallas, Texas, van transmetre l’espectacle durant 20 minuts a Internet mitjançant la xarxa “d’alta velocitat” MBone, que gravava fins a 10 frames per segon. Una experiència en què la qualitat de la imatge i del so tenien molt per millorar, però que en aquells moment va representar tot un repte tecnològic.

Els fans internautes van poder gaudir de cinc cançons visionant el show des del web del grup. Mick Jagger, vocalista de la banda, justifica aquesta primera emissió com a mostra de la naturalesa democràtica d’Internet.


1995

Recordeu Windows 95? Per molts va ser el sistema operatiu del primer ordinador que vam tenir a casa. I com a la gran novetat que era, se’ns havia d’explicar fins i tot per què es feia servir el botó d’Inici. Sí, sí, el botó “Start”. Per això Microsoft va crear una campanya explicativa d’aquest botó amb una de les cançons més cèlebres del grup, ni més ni menys Start Me Up. Finalment, el 2015 la gran empresa tecnològica va decidir regalar la cançó per celebrar l’aniversari de Windows 95. Abans destacàvem que el 1969 els Rolllings ja feien servir equipaments habituals que estem acostumats a veure en els grans concerts. Però no va ser fins  aquell mateix any, en el marc de Voodoo Lounge que la banda fa servir per primera vegada una Jumbo Screen, una pantalla gegant al fons de l’escenari.


2008

El 2008 Martin Scorcese s’encarrega de dirigir Stones Shine a Light, un film homònim a l’èxit de 1972, que fa un seguiment del grup en el backstage, a sobre els escenaris o realitzant entrevistes amb grans artistes. Aquesta pel·lícula no només és rellevant per la figura que la dirigeix, sinó també perquè va ser produïda en format digital.


.

Els eterns rivals: The Beatles

Als anys 50 alguns artistes de jazz o fins i tot el mateix Elvis ja havien gravat algunes de les seves cançons en vídeo. Però The Beatles van ser dels primers que van començar a concebre el que entenem com a videoclip. No eren, com fins llavors, imatges mostrant els músics tocant en viu, sinó que amb els vídeos es buscava transmetre un missatge. A més, aquests vídeos podien complementar (o fins i tot substituir) les típiques entrevistes. El primer vídeo va ser Paperback Writer el 1966.

El 1967 van aparèixer al programa Our World, el primer que es va emetre a tot el món via satèl·lit. Hi van fer una versió del seu tema All You Need Is Love. A més a més, The Beatles van popularitzar l’Artificial Double Tracking (ADT), l’emmascarament posterior, la retroalimentació ajustada, els bucles, la distorsió, l’equalització, els efectes d’estèreo, el multi-tracking (gravar una pista sobre una altra), la compressió, el phase shifting i la microfonia.

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: