Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre aquest mes d’octubre. Poseu-vos al dia en 2 minuts!
- Suposem que a aquestes alçades tothom haurà trobat ja el catàleg d’IKEA a la bústia. La notícia és que va acompanyat d’Ikea Place, una app de realitat augmentada perquè puguem veure com quedaria el sofà en aquella paret o l’armari en aquell racó. Ja el 2013 Ikea va fer algunes proves de realitat augmentada amb el seu catàleg, però només funcionava en alguns dels mobles i el funcionament era molt complicat. Ara, gràcies al lligam que han fet amb Apple, només caldrà enfocar el mòbil al lloc on es voldria posar el moble, triar-lo i posicionar-lo dins l’habitació per veure’n l’efecte. El vídeo mostra com és de senzill. Per ara, només funcionarà en mòbils iOS però s’espera que properament hi hagi una versió per Android.
- “Inteligencia artificial para dummies” és el fantàstic títol d’aquest article de Fabio Arenas, product marketing manager de Huawei Consumer Business Group Spain, que vol resoldre tots els dubtes que teniu sobre aquest terme, del que tant se sent a parlar darrerament, i altres conceptes com machine learning, a més de fer una mirada sobre quin és el futur de tot plegat. I ens dona la definició que sobre IA ha fet Astro Teller, el cervell darrera els projectes més innovadors de Google. Segons Teller, la intel·ligència artificial és “la ciència que estudia com fer que les màquines facin el que fan a les pel·lícules”.
Una notícia que podria ser més adequada per al Fresc&Freak si no fos per les implicacions que te de cara als drets d’autor en temps digitals. I és que finalment i després de sis anys de debat, un 25% dels drets de la imatge que acompanya aquestes línies, una selfie que es va fer el Naruto amb la càmara del fotògraf David Slater, aniran a parar al mico, o millor dit, per a les associacions de defensa dels micos a Indonèsia. El fotògraf ha arribat a un acord amb PETA, l’associació que el va denunciar, tot i que les dues parts afirmen que els animals no humans (sic) no poden rebre compensació pels drets d’autor.
- El suïcidi és la segona causa de mort dels joves d’entre 15 i 24 anys. Darrerament s’està parlant molt obertament d’aquest tema i buscant formes de prevenció. 10 escoles de Cincinnati s’han unit a una iniciativa que vol detectar possibles casos de risc mitjançant una app. Quan els adolescents s’adrecin al psicòleg de l’escola, l’app escolta la conversa i detecta els estudiants que necessiten ajuda. Aquesta tecnologia ha estat provada durant dos anys. Evidentment que l’app sola no és suficient, però sí és, segons els psicòlegs que l’han fet servir, una bona ajuda per captar una sèrie d’usos de termes i expressions que són més usades per joves amb tendències suïcides.
El 12 de setembre, el robot YuMi va dirigir la Filharmònica de Lucca (Itàlia) amb el tenor Andrea Boccelli al Teatre Verdi de Pisa. Va ser la inauguració del Festival de Robòtica de la ciutat italiana. Segons Andrea Colombini, el director de l’orquestra, treballar amb el robot (o més aviat, amb els tècnics que el programaven) va ser un plaer i la primera dificultat d’entendre els seus moviments es va resoldre fàcilment quan els músics es van acostumar a seguir-lo. El robot estava programat seguint la direcció de Colombini, i durant la vetllada l’orquestra va tocar 18 temes, inclosa La Donna e’Mobile de Rigoletto. Els músics van comentar que l’experiència va ser interessant però que la direcció va ser, com dir-ho, un tant robòtica, impossible improvisar!
Apple ha fet la seva tradicional presentació de novetats. I enguany les novetats no eren només els dispositius, sinó la mateixa seu de la companyia: inauguraven l’auditori Steve Jobs amb una cerimònica de record al creador de la companyia de Cupertino. A més van presentar, és clar, les novetats en iPhone (el 8 i 8Plus, i el X, creat per commemorar els 10 anys de la creació del primer iPhone), en Apple Watch i en Apple TV. Els titulars van anar, és clar, cap als nous iPhones, amb comentaris diversos en referència a la desaparició del botó d’inici, ja que el mòbil es desbloqueja amb un reconeixement de la cara de l’usuari. Aquesta tecnologia va fallar a la presentació i ha donat molt de joc en bromes i mems, i preocupació per un mòbil que costarà més de 1.000€.
- Riot Games, l’empresa darrera el famós videojoc League of Legends, s’instal·la a Barcelona. Han obert oficines a la Diagonal per explotar el seu negoci d’eSports. L’empresa, que va ingressar 1.700 milions de dòlars el 2016, és propietat del grup xinès Tencent i te la seu principal a Los Angeles. En aquests moments estan seleccionant l’equip que ha de formar l’empresa. També ha estrenat seu a Barcelona l’empresa americana de videojocs Scopely, especialitzada en jocs per a mòbils. Està previst que el 2018 l’oficina catalana compti amb una seixentena de treballadors.
- I també Amazon s’ha fixat en Barcelona, i obrirà properament un centre de R+D que ocuparà més de 100 científics i enginyers de software. L’empresa ha començat ja la selecció de l’equip que treballarà al barri de 22@. Les oficines d’Amazon a Barcelona s’encarregaran de temes relacionats amb el machine learning i la intel·ligència artificial, i treballaran sobretot amb reconeixement de veu, traducció automàtica, comportament de clients i predicció de comandes. A més d’aquesta oficina, Amazon disposa ja de diverses seus a Catalunya: un camp logístic al Prat de Llobregat de 63.000 m2, un centre a Castellbisbal dedicat al servei Amazon Pantry, la nova forma de fer la compra setmanal, i un espai a l’Eixample de Barcelona per trameses ultraràpides (en una o dues hores) del servei Prime Now, i properament obrirà un magatzem a Martorelles. “Barcelona és un lloc ideal per al nostre nou centre de recerca i desenvolupament”, diu François Nuyts, vicepresident i responsable d’Amazon Espanya i Itàlia. “Compta amb una gran xarxa d’universitats i la qualitat de vida de la ciutat fa que sigui una destinació molt atractiva per al talent internacional”.
Finalment coneixerem el nou títol de transport T-Mobilitat. A partir del proper 29 de febrer, arran del Mobile World Congress, començarà la prova pilot amb la línia 9 del metro. Aquest nou títol ha de substituir els 84 títols de transport que actualment hi ha a Catalunya, i substitueix la banda magnètica per un xip que permetrà el pagament posterior, depenent del recorregut realitzat. També te tecnologia contactless que permetrà pagar amb el rellotge o el mòbil. Està previst que la primera corona metropolitana pugui fer servir el nou títol a partir de finals de 2018.
- L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el Pla d’Acció contra les Drogues 2017 – 2020. I per primera vegada hi inclou l’addicció a les pantalles i al joc tecnològic. Aquest estudi afirma que entre el 3 i el 4% dels joves fan un ús problemàtic del mòbil i d’internet. “Es considera ús problemàtic quan deixes de fer el que estàs fent per connectar-te, quan la vida és un problema sense internet o quan estàs preocupat si no estàs connectat”, ha explicat Maribel Pasarín, directora de l’Observatori de Salut Pública de Barcelona. El Centre d’Atenció i Seguiment d’Horta-Guinardó actuarà com a centre especialitzat per donar resposta a aquesta addicció.