Amb motiu de l’Exposició “David Bowie is” hem volgut fer un post dedicat a l’estrella més espacial de tots els temps. Bowie va ser un visionari de la tecnologia que afirmava “si pogués tornar als 19 anys, passaria de la música i aniria directament a internet”. L’artista que sempre va ser un pas endavant ens va deixar alguns exemples de la revolució que sabia que estava arribant.


“No crec que haguem vist la punta de l’iceberg. Crec que el potencial del que farà Internet a la societat, tant bo com dolent, és inimaginable. Crec que estem en la cúspide d’una cosa emocionant i aterradora”.

-David Bowie, 1999


ϟ Intel·ligència artíficial ϟ

 

Verbasizer

Molt sovint us parlem de com la intel·ligència artificial ens ajuda a resoldre diverses situacions quotidianes. Parlem de cotxes autònoms, de serveis d’atenció al client o, fins i tot, de com les màquines ajuden els artistes a composar les seves cançons. El mes de febrer escrivíem un post explicant-ho, però Bowie ja ens ho explicava amb les seves pròpies paraules l’any 1995.

ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ 

ϟ Streaming i música online ϟ

 

Va ser cap el 1998 quan Ritmoteca.com va començar el negoci de la música online. Ja arribats als 2000 es va popularitzar Napster, una plataforma P2P en què els usuaris podien compartir la seva colecció de cançons en format mp3. Paulatinament la distribució online i, posteriorment, l’streaming s’ha anat imposant sobre de la venda de CD’s. Adivineu qui ho va preveure?

Música a Internet

Bowie va ser pioner en crear una estratègia de distribució online. L’any 1996 va crear Telling Lies, una cançó que només es trobava disponible a Internet. Va aconseguir superar les 300.000 descàrregues en un moment en què, com hem explicat, ni tan sols existia la primera plataforma de música online. El munt d’hores que es necessitaven per descàrregar una sola cançó -aproximadament mig dia- no va ser un impediment perquè els fans escoltessin la nova cançó.

Streaming

Tot i que malauradament la jugada no li va sortir bé, Bowie l’1 d’octubre de 1997 va intentar realitzar el seu primer concert en streaming durant la gira nord-americana Earthling Tour. Mitjançant el servei Cybercast Live pretenia retransmetre un concert de Boston a tot el món. Tot i així, ell anava més avançat que no pas la tecnologia d’aquell temps.

ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ 

ϟ Xarxes socials ϟ

 

La primera xarxa social musical

Quan va aparèixer MySpace el 2003, Bowie ja era un expert en el món 2.0 gràcies a la seva pròpia xarxa social, BowieNet, que va néixer l’any 1998.

ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ 

ϟ Interactius i videojocs  ϟ

 

Un CD interactiu

L’any 1994, el llançament de Jump, They Say va anar acompanyat d’un CD-Rom que permetia els usuaris crear els seus propis videoclips, a més de contenir diverses entrevistes i vídeos de l’àlbum Black Tie White Noise.

Experimentant amb videojocs

Bowie es va encarregar l’any 1999 de posar música al videojocs Omikron: The Nomad Soul, de Quantic Dream. I, fins i tot, tenia una aparició en el joc.

 

ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ ϟ 

ϟ L’HOME QUE VA ANTICIPAR EL MÓN ϟ

 

Si encara no us ha quedat clar que Bowie va ser un visionari, escolteu què opina sobre Internet en aquesta entrevista de 1999. Molt interessant!

I per últim, us deixem una infografia que ha elaborat Iuris.doc anomenada “The Man Who Anticipated The World”.

Font: “Bowie: un innovador avançat al seu temps”, Iuris.doc

Marta Izquierdo

%d bloggers like this: