Ens trobem davant dues formes de viatjar contraposades, d’una banda aquells que no poden donar ni un pas sense la tauleta, l’ordinador portàtil, l’smartphone, els cascos inalàmbrics… i de l’altra els que volen marxar de vacances lliures de qualsevol enginy que requereixi un carregador i un endoll. Us expliquem com viure les vacances connectats… i desconnectats!!!!

HOTELS PER A HIPERCONNECTATS

Quan algú viatja amb l’ordinador portàtil o la tauleta a la maleta i el telèfon mòbil a la butxaca, ha de tenir en compte tres aspectes: la connectivitat, el contingut multimèdia i l’alimentació dels dispositius

Per molt pes que guanyin les noves opcions d’allotjament com Airbnb, la pràctica totalitat dels viatges (siguin professionals o de vacances) inclouen estades en habitacions d’hotel. Aquests establiments s’han hagut d’adaptar a les exigències d’uns clients que no volen renunciar durant els viatges al mateix grau d’hiperconnexió de què gaudeixen a casa i a la feina. Què cal tenir present actualment a l’hora de fer l’equipatge?

Quan algú viatja amb l’ordinador portàtil o la tauleta a la maleta i el telèfon mòbil a la butxaca, ha de tenir en compte tres aspectes: la connectivitat, el contingut multimèdia i l’alimentació dels dispositius. La desaparició dels suplements d’itinerància dins de la Unió Europea des del 15 de juny hauria de rebaixar considerablement l’angoixa per no disposar d’accés continuat a internet durant els viatges, però en els desplaçaments fora de la UE seguirem demanant a recepció la contrasenya de la xarxa wifi gairebé abans de tenir a la mà la clau de l’habitació.

El repte de la connexió ràpida

L’època en què el wifi era de franc als hotels barats i de pagament als cars ja està superada. En l’era de Booking i TripAdvisor, les poques cadenes hoteleres que encara cobren als clients la connexió a internet ho paguen en pèrdua de reputació i de reserves. La majoria ja ofereixen el wifi de manera gratuïta, i en molts casos l’aprofiten per promocionar altres serveis de l’hotel. Ara bé, això no vol dir que la connexió sigui sempre de qualitat: en els hotels que es van equipar fa temps i no s’han renovat, la capacitat de la xarxa acostuma a ser insuficient, perquè es va dimensionar per a una altra època.

Francisco de la Peña, director de l’empresa espanyola N2S, filial del grup portuguès Nonius, que connecta 250.000 habitacions en 1.700 hotels de tot el món, recorda que “abans en un establiment de 100 habitacions veies poques vegades 10 aparells connectats simultàniament, però ara es fàcil trobar set o vuit dispositius actius en cada habitació familiar”. D’altra banda, el wifi havia estat el parent pobre de les xarxes, i només en els últims anys gegants de la infraestructura com Cisco i HP han comprat empreses especialitzades en wifi d’altes prestacions com Ruckus, Aruba i Meraki. Per això hi ha connexions ràpides sobretot als hotels de nova construcció o que han estat renovats fa poc.

L’arquitectura i la decoració també afecten la qualitat de connexió: les estructures de formigó amb malla metàl·lica, les portes ignífugues i fins i tot l’abundància de miralls a les habitacions dificulten la propagació de les ones. Les instal·lacions més modernes preveuen cobrir entre dues i quatre habitacions amb cada punt d’accés wifi. Respecte a la seguretat, com més s’assembli al de casa el procediment de connexió al wifi d’un hotel, més cal desconfiar-ne: un bon hacker a l’edifici del costat pot interceptar el trànsit de dades per capturar documentació dels assistents a un congrés o introduir-se a la xarxa de gestió de l’hotel.

 

El consum multimèdia dins l’hotel

El segon aspecte que cal considerar és el consum multimèdia a l’habitació. Els televisors dels hotels acostumen a oferir diversos canals de televisió internacionals i, en el millor dels casos, un servei de cinema a la carta. Però ara el que volem tots és seguir veient la sèrie de Netflix que havíem començat a veure a casa. I qui es conforma amb les cinc polzades del mòbil o les 10 de l’iPad tenint al davant una pantalla de 40 polzades o més? L’opció de portar a la maleta un adaptador Chromecast queda descartada: la configuració de la majoria de les xarxes d’hotel no en permet l’ús. En canvi, comença a haver-hi hotels que faciliten duplicar a la pantalla del televisor la del dispositiu mòbil. Fins i tot en alguns hi ha un descodificador Apple TV a cada habitació: només cal triar el número de la teva a la configuració d’AirPlay i teclejar un codi PIN. També es pot enviar el contingut del mòbil Android per MirrorShare, però sense la confirmació de seguretat; si et despistes, la teva pantalla es veurà al televisor de l’habitació veïna, no al de la teva.

Aquests sistemes també serveixen per escoltar la nostra música, tant si la portem al telèfon com si ens connectem a serveis com Spotify. En canvi, els radiodespertadors amb base de càrrega i connexió per a iPhone han quedat obsolets des que Apple es va passar a l’actual connector Lightning.

Alimentadors i carregadors

El tercer factor a considerar és l’alimentació de tots els dispositius que portem a sobre. Alguna gent, escarmentada per haver hagut de desendollar tants minibars i llums de peu per poder treballar i de deixar mòbils carregant durant la nit a l’endoll del bany previst per a la maquineta d’afaitar, viatja amb una regleta que els permet carregar diversos aparells amb un únic endoll. Ara trobem solucions com l’adaptador Anker amb sis ports USB de sortida alimentats a partir d’una única presa de corrent. Tot i així, ara ja comencem a trobar al costat de cada tauleta de nit, a més d’un endoll convencional, ports USB per carregar dispositius. Per cert, si mai us cal un altre USB per carregar algun aparell, recordeu que la majoria dels televisors en porten un al darrere.

El pitjor de tot plegat és que sempre has de sortir de casa preparat per al pitjor. Molt pocs hotels especifiquen encara als seus webs el nivell exacte d’equipament de les seves habitacions, en part perquè aquest equipament no sempre és homogeni. Però anirà evolucionant: en les instal·lacions més avançades, com les de la cadena canadenca Silver, el client que ha fet la reserva amb la seva aplicació mòbil ja no ha de passar pel taulell de recepció quan arriba: la xarxa wifi de l’hotel identifica el seu telèfon, li dona automàticament accés a internet, li indica a la pantalla el número d’habitació i, quan hi arriba, ja s’hi troba encesos els llums i l’aire condicionat. El telèfon també funciona com a comandament del televisor i, el dia de la sortida, serveix per fer el pagament de les despeses extraordinàries. I a l’hotel Wynn de Las Vegas estan instal·lant un altaveu connectat Amazon Echo a cada habitació, per poder fer totes les gestions amb ordres de veu.

HOTELS PER A DESCONNECTATS

I mentre alguns hotels fan inversions en modernitzar les seves instal.lacions i en utilitzar la connectivitat com a eina de reclam i màrqueting, altres decideixen invertir en el que ja es coneix com la detox digital. Establiments de tot tipus, coneguts alguns d’ells com a black hotels, que el que ofereixen és tot el contrari, on quan arribes et suggereixen o fins i tot t’obliguen (en els casos més radicals) a deixar els dispositius mòbils tan bon punt entres a la recepció.

Aquests establiments ofereixen activitats alternatives com ara el ioga, excursions, massatges relaxants, lectura… tot per mantenir-nos distrets i que aconseguim, durant unes hores o fins i tot uns dies, no revisar el correu electrònic ni estar pendents cada minut de l’actualització del nostre whatsapp. El mateix ho podem trobar en format camp d’estiu per adults on es fan les típiques activitats dels campaments i on es gaudeix de l’aire lliure, els jocs, els focs de camp… L’únic requisit és oblidar el mòbil, els càrrecs i gaudir com quan érem petits. Com ells diuen: desconnectar per reconnectar.

Així doncs, tant si prepareu les vostres tauletes amb la ruta al Google maps, porteu la reserva feta al mòbil i els bitllets al Wallet o porteu una guia de viatge en paper, la ruta escrita en bolígraf i el company de viatge amb la guitarra en comptes de l’Spotify, el més important de tot és que passeu unes bones i merescudes vacances.

Bon estiu!.

 

 

 

Mireia C.

A %d bloguers els agrada això: