Poques fires al món poden presumir de tenir un impacte tan exorbitant com el que any rere any genera l’E3 de Los Angeles, la trobada anual on les grans companyies del sector del videojoc donen a conèixer les seves novetats. És a l’Electronic Entertainment Expo on tradicionalment es presenten les noves consoles, on s’anuncien els títols més esperats i on gegants com Sony, Microsoft o Nintendo lluiten per tenir l’estand més extens i espectacular.


Els imprescindibles de l’E3:
1. A Way Out
2. Call of Duty: WWII
3. Dragon Ball FighterZ
4. Forza Motorsport 7
5. Skull & Bones
6. Spider-Man
7. Star Wars: Battlefront II
8. Super Mario Odyssey
9. The Last Night
10. Wolfenstein II: The New Colossus

Precisament, l’espectacle, per davant de la reflexió pròpia d’un congrés, és el que governa una fira que fins aquesta darrera edició havia estat exclusiva per als professionals del sector, però que enguany ha obert les seves portes al gran públic. Així, després de pagar unes entrades a preus exorbitants, un total de 15.000 aficionats han pogut acomplir el seu somni de trepitjar el Convention Center de Los Angeles per provar videojocs que no arribaran a les botigues fins d’aquí a uns mesos. Gràcies a la seva incorporació l’E3 2017 ha obtingut la seva major entrada en 23 anys d’història, 68.400 persones, segons dades oferides per l’Entertainment Software Association (ESA), l’agrupació d’empreses de videojocs que s’encarrega de l’organització.

Entrant en matèria, l’última edició no serà de les que passaran a la història, però això no vol dir que no s’hagin vist molts videojocs amb una gran qualitat i, el que no és tan habitual, una nova consola. Fins i tot abans que l’E3 dones el tret de sortida totes les mirades estaven posades en Microsoft, i és que el gegant informàtic ha donat a conèixer la seva nova consola, una màquina que ha estat batejada com Xbox One X i que ha estat descrita com “la més potent mai creada”. En un sector com el de l’oci interactiu, on la velocitat a l’hora de presentar nous dispositius encara no té el ritme desenfrenat que trobem en àmbits com el dels telèfons mòbils, una nova consola sempre produeix una enorme expectació. Ara bé, malgrat les seves impressionants especificacions tècniques, hi ha cert consens a l’hora d’apuntar que en la seva estrena la màquina no ha estat acompanyada de videojocs que suposin un salt a l’alçada de les seves promeses.

Microsoft ha anunciat que l’Xbox One X arribarà a les botigues de tot el món el pròxim 7 de novembre. Serà llavors quan els consumidors podran decidir si l’aposta per oferir més potència i una major resolució d’imatge és suficient. Tanmateix, seria injust no reconèixer els avenços tecnològics com a part intrínseca d’aquesta indústria, i per això un títol com Forza Motorsport 7 mereix el seu reconeixement. Aquest simulador de conducció desenvolupat pels nord-americans Turn 10 Studios és una proesa tècnica que meravella amb un grau de realisme que està per sobre de qualsevol altre dels videojocs presents a l’E3.

Abans de continuar repassant altres títols que es van poder veure entre el 13 i el 15 juny és convenient assenyalar com a la fira de Los Angeles predominen les anomenades produccions “AAA” d’alt cost per sobre dels desenvolupaments més petits, el que popularment es coneixen com els jocs indie. Des de sempre l’E3 ha estat l’aparador de les grans companyies editores, i encara que estudis més modestos també tenen el seu espai, les segones, terceres, quartes i cinquenes parts de sèries de jocs consolidades són el que més predomina a la fira. Títols com la nova entrega del popular joc d’acció Call of Duty, que enguany s’ambientarà en l’escenari de la Segona Guerra Mundial; el nou Assassin’s Creed, que aquesta vegada ens portarà d’aventures a l’Antic Egipte; o l’enèsim Super Mario, que s’estrena a la consola Switch amb un deliciós joc de plataformes que, malgrat el pas del temps, continua oferint una qualitat només a l’abast dels dissenyadors de Nintendo.

Parlant de la veterana companyia japonesa, aquest ha estat el primer E3 de Nintendo amb la seva flamant consola Switch al carrer i el seu estand a la fira, probablement, el més visitat. A banda de desplegar més de seixanta estacions de joc on els visitants podien provar el nou Super Mario Odyssey, l’estratègia d’aquesta companyia ha consistit a centrar-se en jocs multijugador dissenyats per arribar a tots els públics. Títols com Splatoon 2, Pokken, ARMS o Rocket League van en aquesta direcció, que no acaba de fer el pas definitiu al món dels eSports, però sí que aconsegueix una vegada més ocupar l’espai d’un tipus de videojoc adreçat a públic de totes les edats.

En una indústria com la del videojoc, on les grans companyies tenen poc marge per arriscar, cada nou moviment per part d’aquests gegants de l’oci digital és capaç de crear tendència. En aquest sentit, és interessant l’anunci d’Electronic Arts en la seva conferència de l’E3, on es va parlar de substituir el model de negoci dels paquets de continguts descarregables per un model més similar al que avui dia predomina en el sector dels jocs per mòbil amb l’anomenat Free-to-Play. Un bon exemple d’aquesta nova política el trobarem d’aquí a uns mesos amb el joc Star Wars Battlefront II. En comptes d’apostar per oferir nou DLC (Downloadable Content) de pagament, com va passar amb la primera part d’aquest joc d’acció, en aquesta ocasió l’editora nord-americana ha promès que oferirà tots els continguts addicionals de forma gratuïta, però amb micropagaments opcionals. El motiu d’aquest canvi no té gaire secret: Segons dades recollides per The Wall Street Journal, l’any 2015 els micropagaments de jocs mòbils van generar 71.000 milions de dòlars, mentre que els paquets d’expansió “només” van arribar als 1.400 milions de dòlars.

Una altra tendència, en aquest cas a la baixa, és la protagonitzada per la realitat virtual — o com a mínim aquesta és la sensació que deixa la fira de Los Angeles pel que fa al terreny dels videojocs. Malgrat els esforços de Sony per intentar tranquil·litzar el milió de persones que ja han comprat les seves ulleres PlayStation VR, el cert és que els jocs anunciats per aquesta plataforma (The Inpatient, Bravo Team, Star Child, Moss) segueixen sense aconseguir captivar com s’hauria d’esperar d’una tecnologia basada en la immersió. De fet, Sony, juntament amb la nord-americana Bethesda, van ser de les empreses que més van apostar per aquesta tecnologia, mentre la gran majoria (inclosa Microsoft) van passar de puntetes.

Més enllà dels moviments econòmics i estratègics d’una indústria milionària, el que no ha faltat durant els tres dies de fira han estat els videojocs. Sense anar més lluny, segons les dades oficials de l’E3 s’han presentat al voltant de 2.000 productes, una xifra on també s’inclouen accessoris i maquinari, però que evidentment també suma una amplíssima selecció de videojocs. Així, malgrat el predomini dels títols d’acció en primera persona i les aventures de caire narratiu i món obert, altres propostes han destacat per la seva originalitat. A Way Out, el nou projecte del creador de Brothers: A Tale of Two Sons, ha estat una de les sorpreses de la fira gràcies a la seva interessant proposta d’aventura cooperativa on dos personatges han d’escapar de la presó. El mateix es pot dir de projectes més petits com els píxels cyberpunk de The Last Night o The Artful Escape, el nou joc de la productora cinematogràfica Annapurna.

Amb més de 15 milions de comentaris a les xarxes socials, segons dades de l’ESA, és normal que l’E3 hagi esdevingut l’esdeveniment de videojocs amb una major ressonància nivell internacional. En cada edició la fira de Los Angeles congrega els principals actors del sector, però també milions de seguidors que des de les seves cases viuen amb emoció cadascuna de les conferències mentre esperen el retorn dels seus videojocs preferits.

Albert García López
Periodista especialitzat en videojocs

%d bloggers like this: