Entre el 6 i el 9 de juny a Cannes es va celebrar la 51a edició del Midem, el mercat professional de la indústria musical més veterà. Tot i que històricament el punt fort de Midem eren les presències físiques d’empreses en estands propis o (cada dia més) ens participacions agrupades per països, els darrers anys ha anat evolucionant i donant més importància a les conferències i les presentacions. En aquesta línia, MidemLab, el seu concurs de startups relacionades amb la música, feia enguany 10 anys.
MidemLab concentra les empreses internacionals més joves i prometedores, aquelles que ofereixen solucions innovadores per ajudar la indústria de la música a construir noves realitats i experiències. La seva Startup Competition s’organitza en quatre apartats: creació musical i educació, descobriment musical i distribució, màrqueting i data/analítica, i tecnologies de l’experiència, AR/VR, IOT i maquinari. Aquí podreu trobar la llista de les startups que hi van participar a l’edició 2017.
Nosaltres hi vam ser, i us destaquem alguns dels projectes que hi vam poder veure i que mostren el camí del que serà el futur de la innovació en el sector de la música:
HumOn
Els coreans HumOn van guanyar el premi en la categoria de creació musical. És una aplicació que permet composar d’una manera molt senzilla. Només has de taral·lejar una melodia al mòbil. L’aplicació en farà la partitura i podràs escoltar la teva composició en diferents aparells i orquestracions gràcies a la intel·ligència artificial. Es pot editar fàcilment la música creada. El CEO d’HumOn va fer una demostració a l’escenari i va ser impressionant! L’empresa darrera HumOn, CoolJamm, és un spin-off de Samsung.
TrueLinked
El projecte danès TrueLinked és un marketplace per organitzar més fàcilment produccions de música clàssica i òpera, amb més de 200 programadors i milers d’artistes. TrueLinked visibilitza els artistes, que poden pujar les seves dades: vídeo, audio, fotos, biografia, repertori… una autèntica pàgina web personal i gratuita per a cada artista. En cas que l’artista sigui contactat per TrueLinked, la startup es queda un percentatge. Teatres com l’Scala de Milà, el Royal Opera House o la Bayerische Staatsoper fan servir TrueLinked, el projecte que va guanyar la Competition en la categoria de descobriment musical.
Soundcharts
Un dels punts més importants en tot allò que passa en el món digital és l’anàlisi per poder prendre decisions relacionades amb el que està passant a cada moment. La francesa Soundcharts promet més que això: gràfics en temps real de què està passant en la nostra música ja sigui a les aplicacions d’streaming i llistes de reproducció, la difusió radiofònica i les xarxes socials per ajudar a mantenir informats i prendre millors decisions. Més de 7.500 companyies ja estan registrades. Soundcharts va guanyar a la categoria màrqueting i data/analítica.
Vinci
Vinci són uns cascos que funcionen com un assistent personal. Què vol dir això? Que mitjançant la veu els pots demanar quin tema vols escoltar, i que amb la seva intel·ligència artificial aprèn dels teus gustos així que proposa música depenent del lloc on siguis o l’activitat que estiguis fent. Molt pensat per ser el company perfecte per la gent que fa running, també monitoritza el ritme cardíac. Un projecte provinent de la Xina que va aixecar més d’un milió de dòlars a la plataforma de crowdfunding IndieGogo a finals de l’any passat. El projecte es va endur el premi en la categoria de tecnologies de l’experiència, AR/VR, IOT i maquinari
Una sèrie de projectes diferents, innovadors, complementaris, que ens indiquen que el sector musical està canviant en els diferents punts per fer l’experiència de la música més fàcil, interessant, creativa, interactiva… Els seguirem de prop!