Des de fa més d’un any us portem cada mes les novetats que ens semblen més interessants en relació a una de les tecnologies del moment, la realitat virtual. Però la velocitat de creuer que porta el desenvolupament tècnic ens pot arribar a deixar una mica atabalats amb el seguit d’anuncis dia rere dia de les grans companyies en relació a nous models de visors en desenvolupament, utilitats o patents. Fins on arribarà?
Potser no tindrem una resposta clara fins d’aquí a un parell o tres d’anys, però per ara hem decidit ensenyar-vos alguns dels projectes recents més interessants amb els que podeu anar explorant les possibilitats inicials de la VR.
RIP Oculus Studio
Comencem però, amb una trista notícia. Facebook, empresa propietària de Oculus Rift, ha decidit tancar l’estudi de desenvolupament de projectes artístics de Oculus. Aquest estudi ha estat responsable d’alguns dels exemples d’investigació narrativa visual en VR més innovadors i pioners, com ara el premiat Guanyador de l’Emmy Henry o la recent delícia visual presentada a Sundance Dear Angelica, que podreu veure en directe a Sónar+D o bé gratuïtament si teniu un Oculus a casa vostra.
Facebook Spaces
Facebook Spaces és una nova app de realitat virtual on els usuaris poden interaccionar en un entorn virtual interactiu amb els amics de manera que sembli que es troben en la mateixa habitació. Una mena de xat virtual per passar l’estona que es troba en beta per Oculus Rift i que et permet crear un avatar propi a partir d’una fotografia, veure vídeos en 360, dibuixar en 3D, fer-se selfies, compartir memòries, vídeos i fotos de facebook, trucar a un amic amb les videotrucades de Messenger encara que no estiguin en VR…
Experiments WebVR
Els últims experiments de Google en VR els trobem al WebVR de Chrome, que poden gaudir tots els usuaris d’android amb Google Daydream i Cardboard. Cada experiment mostra mostra alguna cosa diferent que es pot provar al web: des de jugar a tennis de taula amb un amic a Konterball a explorar el món amb la teva veu amb Speak to go, sentir com sona quan plouen tota classe de coses com amb Sonic Umbrella o convertir-te en un Donut i tractar d’embolicar els teus enemics amb un mocador a Mr. Nom Nom. Si aquestes esbojarades propostes no són per vosaltres, podeu provar amb l’experiència animada interactiva musical creada per Jono Brandel i Zach Richter pels sempre imprescindibles Within a partir de la cançó de The Chemical Brothers amb Saint Vincent Under Neon Lights.
,
Dust
La peça de dansa immersiva Dust, dels artistes txecs Andrej Boleslavský i Mária Júdová mostra una coreografia de dansa capturada per Kinect i traslladada a VR, de manera que permet als usuaris experimentar ser una partícula de pols a través d’un visor de VR. La performance permet a l’audiència flotar al voltant dels ballarins lliurement, aportant una perspectiva única i donant la possibilitat de veure la coreografia des de qualsevol punt de vista. Segons els seus creadors, la peça permet una immersió visual, física i emocional, creant una experiència poètica que permet reimaginar com el públic pot apropar-se i gaudir de la dansa contemporània.
Movie Barn VR
Shaun the Sheep és un dels personatges preferits dels més petits, i producte del mític estudi d’animació Aardman. Encara no hi ha moltes aplicacions disponibles pels més petitons de la casa, però amb la nova app Movie Barn VR d’aquesta entremaliada ovella, disponible en iOS i Android, els més petits a partir de 7 anys poden explorar la granja que apareix en la sèrie d’animació en realitat virtual. Es pot comprar fins i tot un visor Cardboard del personatge.