En l’article Televisió, distribució i noves formes de consum online us explicàvem com el visionat no-lineal havia canviat la nostra manera de visualitzar continguts audiovisuals a la petita pantalla. Fins fa relativament poc convivíem amb el nostre comandament a distància per fer zàping i avui dia convivim amb el nostre smartphone per anar alternant pel·lícules i sèries sense que ningú ens posi fre.

S’anomena binge-watching al fet de veure molts episodis seguits de la nostra sèrie preferida de televisió. Empassar-nos mitja temporada sense aixecar-nos del sofà. A nivell de temps, significa que passem mateix temps engolint capítols i temporades senceres que el que necessita la Daenerys de Joc de Trons per acabar de pronunciar tos els seus títols. És a dir, entre quatre hores i una eternitat! Ok, ok, deixem les bromes a part.

Per una banda, cada vegada tendim a consumir més hores de televisió no-lineal, el binge-watching s’ha convertit en el pa de cada dia per molts espectadors. Especialment en el cas de les sèries que, mitjançant cliffhangers i altres components narratius ens desperten la necessitat de continuar enganxats a la pantalla hores i hores.

Per una altra, molts de vosaltres ja vau viure a flor de pell el fenomen Lost. Va coincidir amb el moment idoni de la irrupció de les comunitats de fans a Internet. L’impacte va ser tan gran que en el blog oficial en què es debatien les teories participaven els mateixos actors i guionistes. Va suposar el despertar serièfil a Internet, un nou espai social de trobada i reflexió per tots aquells que compartien addicció.

Si agafem el fet que sempre tenim el mòbil o la tauleta a les mans (sovint els utilitzem per veure contingut televisiu) i el sumem a les xarxes i comunitats socials a Internet, la conclusió és clara: necessitem tenir aplicacions per estar al dia de les nostres produccions preferides. Aquí teniu una selecció!!!

Guies televisives socials

DIVE

No us ha passat mai que veieu una cara coneguda a la pantalla però no sabeu identificar qui és? algú que no podeu buscar perquè no sabeu ni com es diu però recordeu que sortia a una altra sèrie… quina era? O no us heu quedat mai bocabadats amb els paisatges del Senyor dels Anells i amb ganes de viatjar a aquelles valls i muntanyes per vacances, però no sabeu on són les localitzacions?

Dive respon aquestes preguntes mitjançant una sincronització automàtica amb la televisió. A partir d’un sistema de reconeixement d’àudio capta el minut de la pel·lícula o sèrie seleccionada i en va mostrant diversa informació. Des de la marca del vestit de la protagonista o quines cançons estan sonant passant per diverses botigues o curiositats.

TViso

TViso és una aplicació en forma de catàleg que té en compte els canals de televisió que podeu veure i les plataformes on esteu subscrits. D’aquesta manera, a mesura que es va utilitzant l’aplicació i va detectant els gustos, crea una llista de suggeriments de tot allò que pot interessar l’usuari. A més, crea col·leccions on guarda allò que l’usuari ja s’ha vist, les sèries que està seguint i les pel·lícules i sèries que vol veure. Si es vol, es pot rebre una notificació quan facin a la televisió aquella pel·lícula tan esperada.

En el vídeo que us deixem a continuació es mostra la tecnologia de Tviso combinada amb el dispositiu intel·ligent Alexa.

 

Aplicacions socials per marcar per quin capítol vas

TV Show Time

Aquesta aplicació és una de les més completes que es poden trobar. Ens presenta des de la vessant social la possibilitat de portar al dia un calendari de les nostres sèries preferides. Podem veure un llistat dels següents capítols que s’emetran però també un altre en què apareixen els que encara no hem vist.

A cada capítol trobem un sistema de valoracions, els perfils de la wikipedia dels actors i un feed semblant al d’Instagram en què predominen els mems, que es pode crear amb la mateixa aplicació seleccionant el fotograma del capítol que es vulgui, una imatge o un GIF i afegint la frase que es cregui més oportuna.

I per si els serieaddictes encara no en tenim prou, podem seguir als nostres amics i veure quines sèries estan veient, quines medalles han estat desbloquejades i les alarmants estadístiques de quants capítols han vist aquest mes o el total d’hores (o mesos) que has passat veient sèries.

SeriesGuide

És una aplicació que permet marcar els capítols que ja vistos i seguir un calendari de les properes emissions i dels episodis que falten per veure. A diferència de TVShow Time no té una funció social més enllà de la de puntuar els capítols però és molt fàcil d’utilitzar.

Aplicacions per compartir què estàs veient: check-in serièfil

Una de les característiques que ha estimulat aquesta nova manera de consumir sèries de televisió és la recompensa. Aquesta recompensa acostuma a ser social, traduïda al fet de poder opinar sobre gairebé totes les sèries que surtin a la conversa. Tot i així, no hem d’oblidar la gamificació com a mètode d’engagement. Als usuaris 2.0 ens estimula rebre recompenses per tot allò que fem, convertint-se en una motivació més, en aquest cas de veure més capítols, per tal de desbloquejar nous stickers o aconseguir més seguidors.

Telfie

Telfie és una comunitat 2.0 que es basa en compartir via xarxes socials què és el que s’està veient en aquell precís moment. En ella es pot opinar sobre els capítols, seguir a altres usuaris i el més important, desbloquejar els diferents stickers que hi ha per cada pel·lícula o sèrie i compartir-ho a les xarxes.

I vosaltres, quines sèries esteu veient? Quines us fan fer binge-watching?

 

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: