L’ésser humà, per naturalesa, sempre s’ha sentit atret pels perills, pel misteri, per tot allò que és prohibit i pel safareig. Serà per això que ens agrada tant endinsar-nos en les sèries de ficció? La realitat virtual, igual que passa amb les sèries, ens allunya de la nostra veritat per submergir-nos en una altra. Busquem viure noves aventures, sentir diverses emocions a flor de pell però tot sense sortir de la nostra zona de comfort. Millor dit, sense moure’ns del sofà de casa. Realitat virtual i sèries. Juntes són l’experiència perfecta.

Tant el 360º com la realitat virtual són l’accés més proper que tenim actualment per aconseguir una experiència immersiva completa. Tot i així, produir en aquests formats és molt laboriós. Suposa una gran despesa de temps i de diners. I, a més a més, el públic objectiu encara és molt reduït. Així que, encara que l’aposta per aquest tipus de contingut és clara, està trigant més del que esperàvem a instaurar-se a les nostres llars.

En els últims anys hem vist aparèixer diverses sèries transmèdia, entre les quals algunes que han apostat per la realitat virtual, encara en una fase experimental. És massa complicat produir íntegrament una sèrie en realitat virtual i hauríem de canviar alguns dels nostres hàbits de consum, com la durada mitjana dels capítols i el temps d’exposició davant de la pantalla.

És per això que la major part del contingut serièfil que podem trobar en RV és basa en la creació i complementació de continguts i no tant en la pròpia producció de sèries en aquest format.

Però existeixen sèries en RV?

Sí, és clar! Si fem un cop d’ull a Internet podem trobar diverses sèries d’animació fetes en RV. Encara no tenim grans títols però és qüestió de temps. Serà aquest any l’any del hype o de la consolidació?

El Ministerio del Tiempo ja va apostar fa uns mesos per aquest tipus de visionat. Va produir un capítol desconnectat de la resta de la sèrie que podem descarregar al nostre dispositiu mòbil i reproduir-lo amb ulleres de realitat virtual o sense. D’aquesta manera. EMDT es va convertir en la primera sèrie espanyola en produir en RV. En aquest cas, es tracta d’un capítol de 10 minuts de durada en el que podem fer un examen per accedir al Ministeri i passejar pels passadissos.

Uns quants mesos després, el canal Syfy va estrenar Halcyon, una sèrie que combina el contingut seriat amb l’immersiu. És a dir, per una banda trobem 10 capítols de 5 minuts que podem visionar de manera normal i per una altra uns altres 5 on podem interaccionar mitjançant unes ulleres Oculus Rift o unes Samsung Gear VR.

Halcyon és una sèrie de ciència-ficció policíaca que porta més enllà la realitat virtual. Blake Creighton és el director de l’empresa Halcyon, que centra la seva activitat a la creació d’uns implants neurològics que creen noves realitats virtuals. Creighton és assassinat i juntament amb la detectiu Jules Dover i l’Asha hauràs de resoldre com s’ha comès el que pot ser el primer crim virtual de la història.

A diferència del capítol el RV de la sèrie de RTVE, l’espectador a Halcyon té una funció sine qua non per avançar en la narrativa. Fins que no s’ha superat, no es pot continuar amb la història seriada. Això fa que l’espectador / usuari no només se senti immers visualment en l’univers que ens proposa la sèrie de Syfy, sinó que en formi part a partir del moment que és converteix en un personatge més ja que sense ell no hi ha història.

Si ens fixem, estem portant les sèries a un altre nivell al poder introduir el terme “usuari” com a sinònim d’espectador.  No estem parlant de veure sèries, sinó de viure-les in situ i en persona. Estem davant d’una sèrie, estem davant d’un videojoc? Les fronteres de l’audiovisual interactiu cada vegada són més difoses.

Els dos projectes que us presentem a continuació tenen dues coses en comú: robots i un univers apocalítptic. Trinity ens situa en un món en què els humans s’han extingit i els robots lluiten contra una mena de Déu. En el món de Gappo’s Legacy (que ja us vam presentar a l’article Televisió, distribució online i noves formes de consum), sí que existeixen els humans i aquests són els culpables de tenir esclavitzades a les makinae. Encara haurem d’esperar una mica per gaudir-les però ens morim de ganes de saber-ne més!

La RV com a estratègia d’engagement

El pas qualitatiu que està fent la ficció mitjançant la realitat virtual cap a la immersitat és gegant. De moment, però, haurem d’esperar a que a poc a poc es consolidi per poder gaudir de produccions totalment pensades per ser reproduïdes en RV. Moltes empreses del sector audiovisual han vist en la realitat virtual una nova manera de visualitzar i interaccionar amb les seves produccions però també una nova manera de generar continguts que criden l’atenció i que són un reclam per l’espectador.

En un moment en que tots estem enganxats a una sèrie o una altra, les cadenes i productores es preocupen de mantenir-nos entretinguts i alimentar el nostre hype mentre no apareix la següent temporada. És per això que seguir les seves xarxes socials i les seves campanyes publicitàries és una delícia pels fans. Si visiteu la pàgina d’AMC, per exemple, trobareu una gran varietat de contingut extra de les seves sèries. Des de videojocs, entrevistes, making ofs, o… vídeos en realitat virtual! Mireu tot el contingut que hi arriba a a haver d’una sola sèrie com Better Call Saul.

Molts d’ells encara van un pas més enllà i creen autèntiques experiències. Com és el cas d'”Ascend The Wall” (Game Of Thrones) en què els fans, mitjançant una cabina i unes Oculus es van poder sentir com Jon Snow ascendint El Mur, sentir el vent gelat a la cara i… bé, veieu-ho vosaltres mateixos.

 

Us deixem amb un recull d’experiències en realitat virtual d’algunes de les sèries més conegudes!

Game of Thrones


The Walking Dead


Mr. Robot


Stranger Things

Marta Izquierdo

 

 

A %d bloguers els agrada això: