Hem recollit les notícies i els articles que no us podeu perdre aquest mes de març. Poseu-vos al dia en 2 minuts!

1.- Sovint ens costa entendre els termes tecnològics. Fins i tot les definicions són, de vegades, una mica críptiques. Per resoldre això, Google Jigsaw i The Washington Post han creat el Sideways Dictionary que explica les paraules relacionades amb la tecnologia per mitjà d’analogies accessibles. Hi podem trobar tant termes habituals com més específics, tots explicats amb metàfores. I si no trobes el terme que busques, el pots proposar i, si vols (i ho saps), afegir l’analogia que ho explica. Per ara només ho podem trobar en anglès però està previst que ho ampliïn a més idiomes.

2.- El consum de productes televisius ha canviat i també, per fi, ha canviat la forma en què es calculen els espectadors. Nielsen ha creat el TCR o Total Content Ratings i la CBS ha estat la primera cadena en donar les seves dades en funció d’aquesta nova forma de calcular audiència. El TCR suma directe, diferit i altres sistemes online (tauletes, mòbils, youtube, etc). L’audiència de CBS va pujar un 53% amb aquest càlcul més complet, i per exemple, Big Bang Theory va tenir una visionat global de 9,8 milions més que sense el càlcul online.

3- Tesla (ja sabeu, l’empresa d’Elon Musk darrera la construcció de cotxes autònoms, bateries per a les llars i la colonització de Mart) ha creat un concurs de vídeo. Això no seria notícia si no fos per la raó per la qual s’ha posat en marxa aquest projecte. L’1 de març un pare va tuitejar la carta de la seva filla Bria Loveday a Elon Musk. La nena, que signava com la seva “Green” Fan, reconeixia que Tesla no fa anuncis però que alguna gent està creant-ne i són molt inspirats. Perquè llavors no crear un concurs d’anuncis i que el millor fos emès per l’empresa? Musk va respondre el tuit dient que li semblava una molt bona idea i així ha nascut el projecte Loveday d’anuncis creats per fans. Teniu fins el 8 de maig per presentar les vostres propostes!

4- Interessant article del New York Times: How the Internet Is Saving Culture, Not Killing It. Parla de com està canviant el paradigma de la cultura i com internet està ajudant a fer-la sostenible, amb l’augment de subscriptors que paguen per contingut. I una frase per reflexionar: “D’aquí a dos-cents anys, els robot-habitants de la terra miraran cap enrere i veuran els primers anys del segle 21 com el començament del renaixement de l’art i la cultura.”

5.- Dades, aigua i art són els tres elements que conformen l’Experiment de l’Aigua, una iniciativa de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Domestic Data Streamers amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua i que vol recuperar la connexió emocional amb el món de l’aigua mitjançant la interacció. D’una banda, h2oexperiment, un joc de rol, interroga l’usuari per descobrir la naturalesa líquida d’una persona. Amb les respostes la plataforma crea una nova espècie de planta, única al món, i aporta dades i elements de reflexió sobre l’impacte dels nostres hàbits quotidians en l’aigua. De l’altra, del 17 al 22 de març, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, s’instal·larà a la Plaça de Sant Jaume una instal·lació artística interactiva. Mitjançant la participació dels ciutadans s’aniran creant unes dosis de líquids de diferents colors (segons la resposta) que passaran a través del “cervell” i desembocaran en probetes que configuraran un “gràfic de barres viu” amb els resultats de la interacció entre l’aigua i les persones.Mireu el vídeo que han editat amb motiu del Dia Internacional de l’Aigua.

6- Busqueu alguna aplicació en català i no sabeu quines n’hi ha? S’ha creat Cercapps, un cercador d’apps en català de qualsevol tipus i per qualsevol dispositiu. L’eina es va presentar coincidint amb la celebració del Mobile World Congress. Ja n’hi ha unes 200 i s’hi van afegint. També podeu fer propostes des de la mateixa pàgina web.

7- Hardlight VR és un projecte per ajudar a potenciar la immersió en realitat virtual. És una mena d’armadura amb 16 sensors hàptics distribuits pel cos i diversos nodes de vibració per produir sensacions tàctils durant les partides. Funciona amb jocs d’Steam i ja ha aconseguit el doble del que volia recaptar a Kickstarter. Sembla que s’està avançant en el desenvolupament de dispositius que ajudin a la immersió en realitat virtual, tot i que els guants hàptics sembla que no acaben d’arribar al mercat!

8.- El Govern ha aprovat la creació del grup de treball interdepartamental per elaborar el Pla STEMcat d’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques per promoure un augment en l’interès per aquests estudis.La situació s’agreuja en el cas de les dones, que accedeixen en menor percentatge als estudis en aquestes àrees. L’acord estableix que aquest pla s’ha de desplegar a partir del curs 2017-2018.

9.- Anonymous, el grup de hacktivistas, ha llançat una campanya contra “el repte de la balena blava“, una mena de sinistre joc online que ja ha causat vora 150 morts a Rússia i amenaça amb expandir-se per Europa. El Balena Blava consisteix en una sèrie de reptes que animen els adolescents a passar proves cada cop més perilloses, des de veure pel·lícules de terror durant 24 hores seguides fins saltar al buit des d’un edifici de 15 plantes. Arran de la mort de dues adolescents a Sèrbia, Anonymous va començar a cercar qui hi havia darrera i està tancant webs i portant els responsables a la presò, segons el seu comunicat.

10- Hello Games, l’estudi responsable del videojoc No Man’s Sky, un dels més controvertits dels darrers anys, ha anunciat la creació de Hello Labs, una iniciativa per recolzar els desenvolupadors indies i els petits estudis que estiguin treballant en jocs amb tècniques procedurals (la base del seu joc) o amb altres formes experimentals. Hello Labs ajudarà un o dos projectes tant en temes de finançament com en mentoratge i suport tècnic.

 

 

Marisol López

%d bloggers like this: