Molts de vosaltres ens heu demanat un article sobre Youtubers en català. No és la primera vegada que parlem del fenomen youtuber, i a casa nostra en tenim uns quants!

Gràcies a Youtubers.cat tenim un recull de 135 canals de Youtube que editen i pengen el seu contingut en català. El web de youtubers.cat ens mostra dues llistes: la de canals actius i la de canals inactius (a partir de 3 mesos d’inactivitat), que són gairebé el 50% dels canals.

És interessant observar i analitzar aquests canals, ja que reflecteixen la penetració del fenomen youtuber a un segment de la població molt jove. Un alt tan per cent dels usuaris són nens i nenes. Un altre factor que des de Cultura Digital ens encanta és la gran quantitat de contingut que fa referent als videojocs. La major part dels canals d’ambdues llistes pengen principalment gameplays. Una vegada més, es demostra la importància dels videojocs a la cultura i, evidentment, a les nostres vides.

L’Arandur, un dels youtubers en català amb més visualitzacions, fa cada any una selecció de 3 youtubers que cal seguir. Enguany li ha costat molt triar. Senyal que el nivell està pujant!!!

Ja heu vist que no tots els youtubers catalans parlen de videojocs. Per això amb el post d’aquest mes t’hem fet una selecció de diverses propostes separades pel tema principal del canal.

BOOKTUBERS
Recomanacions de Llibres

Els canals de Youtube d’èxit no entenen d’edats. La Marta ens ho demostra amb el seu canal Recomanacions de Llibres, en què ens fa diverses propostes de lectura que segur que t’interessaran!

Sabíeu que gràcies al canal de Youtube ha fet un TedTalk a Nova York sobre com ser booktuber? El podeu veure aquí.

TEATRE
Leopolda Olda

La Leopolda Olda és una de les youtubers més conegudes de Catalunya. Sota aquest nom trobem la Clara Moraleda, actriu i cantant de musicals (la vam poder veure a Mar i Cel i ara a Scaramouche de Dagoll Dagom). Tot i que el seu canal no és estrictament sobre teatre, molts dels vídeos acaben retratant la vida teló endins.

SócTastaolletes

Quan ja havíem publicat aquest post ens van fer saber l’arribada de SócTastaolletes, una altra youtubera que parla dels escenaris i que va penjar el seu primer vídeo tot just a mitjans de febrer. Darrera hi ha la Cèlia Ventura.

VIDEOJOCS
Roger Baldomà

Ja us hem dit que un gran percentatge dels youtubers catalans (i no només!) es dediquen als videojocs. Un d’ells és el Roger Baldomà, l’home darrera el VaDeJocs, la secció de videojocs del diari Ara.

FOTOGRAFIA
Lluís Camell

En Lluís Camell és un apassionat de la fotografia. Parteix del punt que els amants de la fotografia passen moltes hores cercant material i continguts a la xarxa i, en canvi, no en dediquen tantes fent el que els agrada, fotografiar. Per aquest motiu va iniciar el Projecte 52 per posar-se en contacte amb altres apassionats.

El Projecte 52 consisteix a escollir una tècnica diferent cada setmana, de les 52 que té l’any, i compartir al seu grup de Facebook els resultats.

ENSENYAMENT
Preparats, llestos, universitat!

El viatge cap a la Universitat no sempre és fàcil. Estàs envoltat/da d’un mar de dubtes, inseguretats i no sempre tens algú que sàpiga guiar-te. Preparats, llestos, universitat! vol ser aquest algú que t’aconselli.

El canal ofereix entrevistes, reportatges, videotutorials sobre com fer l’exposició oral del treball de recerca o com preinscriure’s a la selectivitat que t’ajudaran a fer els primers passos cap al món universitari.

I si encara no saps què estudiar, entrevisten a diversos estudiants de diversos graus perquè ens expliquin en què consta la seva formació.

TECNOLOGIA
TecCatalà

TecCatala va començar amb la intenció de ser un canal de referència de tecnologia en català, ja que és fàcil trobar contingut en anglès o castellà. Però, en canvi, aquí a casa nostra, ens és un pèl complicat trobar vídeos d’aquest caire en la nostra llengua.

Fa uns pocs mesos, els nois de TecCatala van decidir llançar-se al castellà per arribar a una audiència més gran. Tot i així, ens van prometre que seguirien penjant contingut al seu canal en català.

HUMOR
Alarrel Audiovisual

Com ja saps, ens encanten els remakes, però també Pokémon. Alarrel Audiovisual, principalment, crea paròdies sobre l’actualitat catalana de la mà de l’estil thug life però també són els creadors de Pokémon Procés. Sí, sí! El típic joc de la Game Boy que jugàvem de petits (i no tan petits) però ara portat al terreny de l’actualitat catalana. Molt recomanable!

Pot de Plom

Pot de Plom són una companyia de teatre de València que expliquen l’actualitat amb humor. Dins del canal hi trobem, entre d’altres, les seccions Xavi Castillo News i el Veriueu-ho. Fins i tot, fa quatre anys, van crear una websèrie de 3 capítols: Ghost Airport.

ESPORTS
Guardians of Cars

Guardians of Cars ens presenten diversos anàlisis d’automòbils en vista a un públic no necessàriament expert. A cada vídeo analitzen un model que podem trobar en el mercat i ens expliquen les seves diverses característiques.

Per tant, no només ens fan un anàlisi en català sinó que ho fan de manera entenedora de tu a tu pel dia que decideixis comprar un cotxe.

Bendhora

Sergi Garcia va crear una petita empresa especialitzada en la marxa nòrdica, Bendhora. A partir de 2015 van obrir un canal de youtube en què expliquen tècniques i aspectes relacionats amb la salut.

Si mai et vols iniciar en aquest esport, et serà útil conèixer de la mà de professionals diversos consells sobre  com evitar accidents amb els bastons, com fer un bon escalfament o quin calçat necessitaràs.


Us adjuntem el TOP 10 en visualitzacions de la llista de Youtubers actius de Youtubers.cat. Recordeu que podeu seguir visitant la llista dels inactius. Alguns només porten tres mesos sense penjar un vídeo, així que si els ajudem a incrementar les visites potser s’animen a penjar-ne de nous!

[Llista actualitzada el 22/02/2017].

CANAL Subscriptors Visualitzacions Vídeos Data de l’últim vídeo Últim vídeo Temàtica
 
Pot de Plom
14609
4033030
134
01-25-17

Xavi Castillo News! en el Teatro del Barrio.

 Humor
Leopolda Olda
8312
739210
88
02-19-17
Homosexualitat | LEO
 Altres

Arandur
185
599087
312
02-20-17
KarmaFlow. Part 1. L’Opera-rock de les nostres vides
Gameplays

xavalma
441
434060
349
02-21-17
Que no pari el vici! (12)
 Gameplays

alertajocs
162
236033
139
02-15-17
Uncharted™ 4: El Desenlace del Ladrón
 Gameplays
Eti theCat
1457
149223
237
02-18-17
El HACKER català! Són de la ONCE i no tinc PIETAT!
Gameplays

Alarrel Audiovisual
346
145468
37
02-10-17
Zasca al Coscu [Thug Life] #AnnaGabriel
 Humor
Preparats, llestos, universitat!
316
110683
38
01-24-17
El Grau en Multimèdia en 12 preguntes!
Educació
Roger Baldomà i Leiva
94
95962
82
11-21-16
ADR1FT en directe #PS4 #youtuberscatalans (8/8)
Gameplays
Recomanacions de Llibres
1204
89366
122
12-16-16
DIY Harry Potter Punts de Llibre | Bookmas
Booktuber

 

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: