Per a molts compositors i artistes la sola idea de que una màquina pugui crear música per sí sola sembla impossible. Com podrien un munt de corretges, palanques, mecanismes i, ara mateix, línies de programació crear una obra d’art? On quedaria la sensibilitat, el sentiment, l’emoció… la humanitat?
Com ja us vam avançar el mes passat, la intel·ligència artificial està creant cultura, està composant música. I penseu que sou capaços de determinar si el compositor d’algunes peces ha estat una freda màquina que ha après a ser creativa?
Us hem trobat alguns exemples. Escolteu i decidiu!!!!
Flow Machines
Els Sony Computer Science Laboratories de Paris han desenvolupat, sota el lideratge de François Pachet, el projecte Flow Machhines d’intel·ligència artificial que pretén desenvolupar un sistema que creï música autònomament o en col·laboració amb un artista. L’eina analitza l’estil d’un compositor i crea posteriorment noves obres a partir d’aquestes dades en gèneres musicals diferents a l’inicial. El primer experiment va consistir en la generació d’uns nous arranjaments de l’Oda a l’Alegria de la 9a Simfonia de Beethoven que la recrearen a l’estil de la bossa nova o l’electrònica.
A partir de l’anàlisis de més de 13.000 partitures de diferents estils han desenvolupat una eina per ajudar als compositors a crear interactivament amb l’ajuda/col·laboració de la intel·ligència artificial. El compositor Benoit Carré va crear amb Flow Machines Daddy’s Car, un intent de crear una nova cançó a l’estil dels Beatles, mentre que amb la selecció de l’estil “cantautors americans” (que inclou artistes com Duke Ellington, Cole Porter o Gershwin) el resultat va ser Mr. Shadow. Penseu que Daddy’s Car hauria estat un exitàs? Escolteu el Soundcloud de Flow Machines.
I és que el primer àlbum creat per intel·ligència artificial es publicarà durant el 2017 amb cançons de Benoit Carré, House de Racket, ALB o Barbara Carlotti, que es varen tocar en directe en concert el passat mes de desembre. Podeu veure els vídeos dels concert aquí!
A.I. Duet
L’últim experiment de Google Chrome acaba de ser presentat en societat i és el pianista perfecte. A.I. Duet permet crear composicions a duet amb el teu ordinador. Simplement cal tocar unes poques notes i l’ordinador continuarà la melodia gràcies al machine learning. Empra tecnologia del Projecte Magenta de Google Brain Team, amb la qual pot crear xarxes neuronals que relacionen notes amb els segments que s’han tocat abans, extrapolant així la resposta automàtica de la màquina. Voleu provar-lo aquí?
El projecte Magenta es va presentar el passat mes de juliol de 2016 amb una melodia de piano de 90 segons que va ser la primera peça creada per les eines d’intel·ligència artificial que han desenvolupat per crear música original i arts visuals.
Watson Beat
IBM Watson ha experimentat amb la creació musical amb Watson Beat, que permet als músics transformar l’estil de la seva obra.
AlgorRitme
A casa nostra també hem experimentat amb la intel·ligència artificial i l’aprenentatge de música per generar noves peces artificials. El grup de visualització científica del Barcelona Supercomputing Center va posar en marxa una iniciativa innovadora durant la darrera edició del Sonar+D gràcies al superordinador Mare Nostrum. La intel·ligència artificial d’AlgorRitme va crear composicions musicals aleatòries després d’un procés d’aprenentatge musical de l’algoritme amb l’ús de xarxes neuronals artificials, de tal manera que pogués endevinar la següent nota més probable a partir d’una seqüència donada. Els assistents al Sónar+D varen poder crear les seves pròpies melodies mitjançant gestos i, alhora, decidir quins dels temes havien de ser inclosos en el procés d’aprenentatge de l’AlgorRitme.
El resultat dels dos dies d’experiment es pot escoltar a la plataforma Soundcloud:
Deep Mind
DeepMind, el sistema de intel·ligència artificial de Google ha mostrat els resultats d’un experiment que varen fer amb el seu sistema WaveNet, orientat a la generació de veu humana, que ha resultat capaç de generar audio nou a partir de la introducció de pistes de piano. Tot i que al sistema no se li va explicar res de com funciona la música, va ser capaç de crear varies peces de 10 segons que sonaven a jazz d’avantguarda.
Melomics
El projecte d’intel·ligència artificial de la Universitat de Màlaga Melomics liderat per Francisco Javier Vico va generar dos compositors computacionals: Iamus capaç de crear música clàssica contemporània i Melomics109. L’algorisme permet la generació de música sense intervenció humana. Ha generat cds, apps i un gran repositori de música sota domini públic.
Judedeck
Els exemples que us hem proposat anteriorment estan liderats pels sistemes d’intel·ligència artificial de grans companyies i són exemples de recerca i experimentació, però ja podem trobar exemples amb intenció de negoci.
Jukedeck permet als usuaris crear una cançó en funció de certs aspectes a escollir com el gènere o la duració de la peça i generar a partir d’aquests paràmetres a través d’un algoritme una cançó expressament creada per a l’usuari. Tota un revolució en la manera de crear música. Aquesta companyia londinenca està orientada a petites empreses i projectes que no es poden permetre l’ús de música amb llicència per a videojocs, anuncis o petits vídeos corporatius. El preu d’una cançó és de poc més de $21.
Tot i que pot semblar que els compositors tenen la seva forma de vida en risc, la capacitat dels sistemes actuals, tot i que en continua millora, no poden arribar a reemplaçar la figura del compositor. Els sistemes d’intel·ligència artificial analitzen les dades de moltes obres i poden generar músiques repetitives a les que els hi falta el toc d’originalitat i frescor que només un creador humà és capaç d’aportar.
Sou capaços de descobrir si una peça ha estat escrita per un ordinador o un compositor? Proveu amb aquest test de Xataka. Quantes n’encerteu?
Imma Garcia