Les fonts d’inspiració dels artistes són àmplies i variades. L’estudi i la devoció pels grans clàssics de l’art ens porta a la recreació d’obres clàssiques que ens fa tenir-ne una diferent lectura. Fa un temps us vam apropar aquestes recreacions en un post que ara actualitzem i us mostrem els límits del més nou venint del més clàssic.

L’artista Alexey Kondakov empra la tècnica del collage digital  per explicar històries que creen escenaris irreals que creen sorpresa i incredulitat. En la seva sèrie Art History in contemporary life les obres estan protagonitzades per figures extretes de pintures clàssiques que es mostren submergides en un món contemporani aportant una mirada  surreal als ambients del nostre dia a dia.

El pintor francès Blase dóna una nova vida a pintures del segle XIX en restaurar-les i afegir elements actuals amb un clar i alhora subtil component de denúncia de la societat, la política i els costums actuals. No us perdeu el seu instagram @blasepheme.

En ocasió del 500 aniversari de Hieronymus Bosch el MOTI, Museum Of The Image d’Holanda va comissariar a l’estudi Studio Smack una reinterpretació animada del famós quadre de “El jardí de les delícies” en 4k plena de d’al·lusions als excesos i desitjos de la societat del segle XXI. 

Per promocionar la gran exposició que la Tate Britain ha dedicat a David Hockney, un dels artistes britànics més populars i influents del segle XX, el museu va comissionar al director Thomas Harnett O’Meara la creació d’una animació en stop motion que recrea les característiques paletes de color del pintor en un curt brillant i lluminós.

Aquest any 2017 sembla que finalment arribarà a les pantalles la primera pel·lícula pintada totalment a mà, Loving Vincent, inspirada en la vida i obra del gran pintor modernista Vincent Van Gogh. Un treball titànic dirigit per Dorota Kobiela i Hugh Welchman.

Fins i tot en un medi tan nou com és la realitat virtual hi ha tímides experiències que volen aportar una nova manera d’acostar-se a obres d’art en permetre expandir la visió de l’escena o l’observació des d’altres angles. Aquest és el cas d’apps de VR com The Night Cafe, Bosch VR o l’encara en fase beta Art Plunge.

Ja sigui portant les obres artístiques clàssiques a la nostra època, realitzant homenatges que recreen la plasticitat i la tècnica dels grans artistes que han marcat època o bé permetent una immersió en obres clàssiques que obren portes a un major grau d’observació i interpretació del que els artistes volien mostrar i el que els va influir en el procés de creació, els creadors actuals continuen bevent de fonts clàssiques per portar-nos a nous límits i amb noves formes de mirar.

 

Imma Garcia

%d