Fresc & Freak és una secció mensual que vol recollir notícies curioses, estranyes, divertides, i potser no directament relacionades amb la tecnologia però sí amb el món transmèdia i amb la innovació, amb un resultat freak i creatiu.


S’haurà acabat l’aprendre idiomes? O patir quan viatges a països amb idiomes desconeguts. L’empresa Waverly Labs ha creat el Kit de Traducció Pilot, un traductor automàtic. Cada interlocutor se’n posa un a l’orella i l’aparell tradueix, via mòbil i gairebé en temps real, qualsevol conversa. El que han fet és unir tecnologies que ja existien (conversors de veu a text, traductors i síntesi de veu) juntament amb filtres de cancelació de soroll perquè es pugui captar només el que la veu diu.
El projecte va aixecar més de 4M€ a IndieGogo i es posarà a la venda el mes de mai per uns 280€. Traduirà anglès, francès, castellà, italià i portuguès.

Thing Translator és una aplicació web que reconeix els objectes del món real, amb la càmara del teu dispositiu, i te’n diu el seu nom en diversos idiomes, per escrit i en veu. Molt útil si aneu de viatge! El funcionament de l’app es basa en Google’s Cloud Vision y l’API de traducció. El projecte és open source i es pot integrar en altres aplicacions.

Si teniu un Apple Watch, el podeu convertir en un mini Macintosh de 1984. L’empresa de disseny Elago ha desenvolupat un munt de complements per a dispositius Apple, i aquest ens ha encantat. El W3 permet que el teu rellotge es carregui i continui les seves funcions com a despertador però amb una imatge retro absolutament encantadora!

La Shimizu Corporation, de Japó, ha creat el projecte Ocean Spirals, unes ciutats submarines on podrien viure 5.000 persones. Aquestes ciutats serien unes espirals d’una alçada de 5 km cadascuna, estarien situades al fons marí prop de Tòquio i serien autosostenibles a nivell energètic: obtindrien l’energia del marteix oceà, dels corrents i les onades. Tindrien zones residencials, comerços, escoles i altres estructures de les ciutats “terrestres”. Ara per ara Ocean Spirals és només un projecte, i no s’han trobat financers interessats en invertir-hi els 26.000 milions de dòlars que costa cada ciutat però qui sap… 

Ja sabeu que recentment hi ha hagut canvis a la presidència dels EUA. Abans de deixar la Casa Blanca, Barack i Michelle Obama van fer un tour per l’emblemàtic edifici en 360º. El vídeo, de 8 minuts de durada, te el títol The People’s House, ha estat realitzat per Felix & Paul Studios i produït per Facebook/Oculus. Aquí trobareu més informació i aquí el vídeo.

captura-de-pantalla-2017-01-22-a-les-17-02-40

Per cert que a un dels sopars de comiat d’Obama el llavors encara President va comentar a l’ambaixador suec que li encantaria treballar a Spotify. “Us encantarien les meves llistes”, va dir. Spotify llavors va obrir una vacant per cobrir el lloc de “President of Playlists” amb unes condicions molt precises. Els sol·licitants havien de tenir experiència de 8 anys en liderar una nació i fer llistes de música a nivell federal.


Donald Trump acaba d’arribar a la Casa Blanca i ja es multipliquen les crítiques i les manifestacions. El diseñador Kurt McGhee ha decidit trobar una forma de passar el més ràpid possible els 4 anys de la seva legislatura. Ha creat un calendari dels 1462 dies de presidència de Trump, amb una imatge del presidente per a cada dia. Perquè 4 anys poden ser molt llargs i ja sabeu que potser marcar els dies que passen fan que sembli menys per arribar al final del mandat!

De tant en tant us parlem de pel·lícules curioses, que ens sembla complicades de fer-ne un guió. Ara en tenim una altra: The Emoji Movie. Una pel·li sobre emojis? Aquests dies, Sony Pictures, la productora, ha informat que la veu de la caca serà ni més ni menys que la de Sir Patrick Stewart, més conegut per ser Jean-Luc Picard o el Professor X. El proper mes d’agost veurem fins on arriba la imaginació dels guionistes!

Científics de la Universitat Northwestern d’Evanston (Illinois) han creat uns ossos hiperelàstics amb tinta 3D. Els implants es poden crear directament a quiròfan amb una impressora 3D i amb dos materials que quan es combinen es tornen el més similar a l’os real. Un cop situats pels cirurgians, els implants són ràpidament infiltrats amb vasos sanguinis i gradualment es van tornant os real.

Si us agrada jugar a videojocs (sobretot a shooters) probablement en algun moment haureu necessitat que us augmenti la ratlla de vida. I per aconseguir-ho haureu buscat elements amb una creu roja: les caixes on se suposa que hi ha primers auxilis. Doncs ara el Comitè Internacional de la Creu Roja ha prohibit que es faci servir el seu logo en videojocs. A la imatge podeu veure com el videojoc Halo s’ha adaptat a la prohibició.

Els vehicles autoconduits estan arribant a les nostres carreteres, inexorablement. La darrera notícia és Arma, un autobús que fa la ruta pel Fremont Street de Las Vegas sense conductor segons l’operador de trànsit Keolis. Aquest ha estat un pla pilot a l’Innovation District de Las Vegas que durarà aquest mes de gener.

captura-de-pantalla-2017-01-22-a-les-16-46-29I parlant de cotxes que condueixen sols, sabeu com s’ho fan les empreses productores per ensenyar-los a conduir? Doncs els de Deep Drive fent-los jugar a Grand Theft Auto. La raó és que aquest tipus de jocs “generen un món on els cotxes autònoms poden recórrer grans àrees urbanes, complexes i plenes de carreteres realistes, amb meteorologia variable, vianants, ciclistes i altres vehicles sense el problema que suposa el risc de patir un accident. Un altre avantatge és que aquest tipus de simulació permet crear situacions crítiques de risc, algunes de les quals només succeeixen al món real una vegada cada diversos milions de quilòmetres.”

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: