El 2016 ens hem fet un fart de parlar de la Realitat Virtual com a la gran notícia tecnològica de l’any. Durant aquest any han arribat als consumidors els principals i més potents visors i ha estat constant el degoteig d’anuncis de nous visors i perifèrics adaptats i innumerables el projectes en desenvolupament anunciats. Ja sabeu què veure amb els vostres visors? Fem un repàs a les experiències que més ens han cridat l’atenció durant el 2016.

Henry

La realitat virtual va rebre en la passada gala dels Emmy de 2016 un reconeixement que l’apropa a la normalitat: Henry, el primer curt produït per Oculus Story Studio i dirigit pel realitzador de Pixar Ramiro López Dau, va guanyar el premi al Millor Programa Interactiu Original. Henry explica la història d’un eriçó solitari que s’auto organitza una festa d’aniversari i demana un desig que desencadena un munt de desastres. El director volia demostrar que la VR és una forma d’art, un lloc que acull narradors i que fins i tot en aquesta etapa molt inicial pot ser una poderosa eina per explicar històries. Gratuït.oculus

Tilt Brush

Tilt Brush és la premiada eina desenvolupada per Google que permet pintar en 3D en realitat virtual. El somni de qualsevol pintor o dissenyador!

vive-htc-steam-logo

Poc a poc diferents artistes estan emprant aquesta eina per crear les seves noves obres.  Jaymis, un director audiovidual i creador digital australià ha creat el primer videoclip fet amb aquesta eina. Un vídeo on (si tens les Vive VR i el Tilt Brush) pots entrar i passejar-te entre les figures que es belluguen amb la música del tema Whipping Boy, del grup de Brisbane Ball Park Music.

In the eyes of the animals

iteotaEl projecte immersiu In the eyes of the animals de Marshmallow Laser Feast s’ha presentat en multitud de festivals digitals internacionals passant per Sundance i el nostre Sónar+D. Comissionat pel festival digital Abandon Normal Devices i la Forestry Commission England’s Forest Art Works, és una interpretació artística de la perspectiva sensorial de tres espècies animals que viuen en els boscos anglesos. Filmat al Grizedale Forest, el bosc del Lake District al Regne Unit, és un viatge fascinant per sobre del bosc, on us trobareu cara a cara amb criatures d’alta definició i diversos animals a mesura que travesseu el paisatge de Grizedale. Disponible en vídeo de 360º. Escull quin animal vols seguir!

youtube-logo-full_color

Pearl

Google Spotlight Stories ha creat alguns dels millors vídeos d’animació en 360º. Pearl és el premiat curt sobre la relació entre un pare i una filla, els viatges i les aventures de fer-se gran. Una obra sensible i tendre dirigida per Patrick Osborne, creador Rompe-Ralph, Big Hero 6 o Enredados. Sense arribar als nivells emocionals de Pearl, Google va presentar recentment el divertit curt animat  Rain or Shine dirigit per Felix Massie i protagonitzat per la nena Ella i el seu nou parell d’ulleres de sol.

Google Earth VR

Google també aposta per la realitat virtual amb la versió VR de Google Earth. Sobrevola la catedral de Florència, el Colisseu de Roma o el nevat pic del Matterhorn! Gratuïta.

vive-htc-steam-logo

Allumette

Un preciós conte animat creat per Penrose Studios que després fer el circuit pels més importants festivals de cultura digital arriba gratuïtament a les plataformes més potents. El curt explica la història d’una petita òrfena que viu en una ciutat enmig dels núvols que ha de fer front a una gran tragèdia. L’obra representa un pas més enllà i obre nous camins en la narrativa adaptada a la realitat virtual.

playstationvroculusthm-viveport-launchlogo-steam

The Climb

L’arribada de PlayStation VR, Oculus Rift i HTC Vive ha vingut acompanyada per videojocs desenvolupats per visors d’alta qualitat d’imatge i gran oportunitat d’interactivitat. Eve: Valkyrie, Fruit Ninja VRBatman Arkham VR o el premiat indie Space Pirate Trainer són alguns dels noms que més han donat de parlar aquest any. Nosaltres us destaquem The Climb, un espectacular joc d’escalada que fa vertigen només de veure’l.

oculus

Job Simulator

En un món on els robots han reemplaçat els humans com a forces de treball, cal un joc per aprendre què significa treballar i simular totes les situacions que et troben quan arribes a la feina i cal que et posis a pencar… Job Simulator és un senzill però eficaç, divertit  i premiat videojoc que no et pots perdre.

vive-htc-steam-logoplaystationvroculus

Halcyon

 

Halcyon és una minisèrie de misteri futurista del canal Syfy sobre un assassinat que explora el costat més fosc de la realitat virtual. La sèrie dividida en 15 parts inclou 10 episodis curts, intercalats amb 5 episodis interactius de RV que t’introdueixen en el més profund de la història.

oculuslogo-samsung

Mr. Robot VR

L’exitosa sèrie Mr Robot, escrita i dirigida per Sam Esmail, va publicar aquest estiu un vídeo en realitat virtual que mostrava un episodi crucial del passat d’Elliot. Una acció paral·lela al desenvolupament de la sèrie. Altres produccions audiovisuals han creat episodis o experiències de realitat virtual que expandeixen l’univers narratiu audiovisual, com ara la pionera El tiempo en tus manos de la sèrie de ciència-ficció de TVE El Ministerio del Tiempo o la pel·lícula de Ridley Scott The Martian amb The Martian VR Experience.

The Bohemian Rhapsody Experience

The Bohemian Rhapsody Experience és un experiment de realitat virtual per part de Google Play en col·laboració amb l’estudi Enosis VR  i Queen que empra 3D i 360º per crear la sensació d’immersió sonora en el món oníric de la mítica cançó. Disponible per Android i iOS.

app-store    google-play

Dreams of Dalí

El Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida, EUA) va presentar Dreams of Dalí, una exposició immersiva, creada per Disney, al voltant de l’obra L’Àngelus que Dalí va crear inspirant-se en la de Millet. Es pot gaudir d’aquest viatge a l’entorn de l’obra via Youtube amb aquest tour virtual de 360º (i millor amb ulleres de realitat virtual!). La realitat virtual permet endinsar-nos en les obres dels grans artistes i descobrir detalls i perspectives mai vistes com la que proporciona experiència immersiva per explorar el Jardí de l’Edén de l’app Bosch VR.

Aquestes són només algunes de les moltes experiències de realitat virtual de les que podeu gaudir amb els vostres visors. En teniu d’alguna altra que us agradi molt? Quina ens recomaneu? Tenim un gran món de descobriment pel davant i a mesura que passin els mesos les obres immersives ens portaran a interactivitats, narratives i móns virtuals cada cop més perfeccionades i adaptades a aquesta nova tecnologia.

Imma Garcia

 

 

 

A %d bloguers els agrada això: