Hem rastrejat la xarxa per trobar quins han estat els videojocs més rellevants de 2016 arreu del món. Després de llegir un munt d’articles, aquestes són les notícies que heu de saber per conèixer un any de videojocs.

Primer, algunes dades

2016 ha estat un gran any per als videojocs. I, oh sorpresa, especialment per als videojocs mòbils. En un moment en què semblava que la producció estava fugint dels dispositius mòbils per tornar a ordinadors i consoles, les xifres de facturació ens posen una altra realitat al davant. I és que segons l’estudi de Super Data Research, el nombre de facturació dels videojocs en dispositius mòbils ha superat al de pcs i consoles per primer cop a la història (tot i que cal tenir en compte que només parlen de videojocs en format digital i no en físic). En això han influït molt l’aparició de casos com el de Pokémon Go i Clash Royale que realment han atret un gran nombre de jugadors.

Les xifres a nivell mundial diuen que els videojocs han facturat aquest 2016 91.000 milions de dòlars. Els videojocs per a mòbil encapçalen la llista d’ingressos amb 40.600 milions, un 18% més que al 2015. El segueix el joc a PC amb 35.800 milions (6,7% més) i en tercer lloc les consoles amb 6.600 milions de dòlars de facturació.

Els videojocs de l’any

Conforme vas obrint llistes i més llistes dels millors videojocs de l’any 2016 et vas trobant els mateixos noms en diferents posicions de les llistes. I és que enguany hi ha hagut títols molt destacables, i molts!!! Aquest vídeo de CNET us resumeix els millors videojocs de 2016 en només 2 minuts, tant els més grans com els indies.

Potser el que trobem més sovint en la primera posició és Uncharted 4, un pas més en les aventures de Nathan Drake i la seva cerca de tresors.L’acompanyen en els llocs alts de les llistes jocs com el Battlefield 1, el retorn de Doom i Dishonored 2, Overwatch, The Witcher 3…

També ha estat un any on els jocs que es basen en una estètica i sobretot una narrativa diferent han tingut un espai de protagonisme. Inside, el nou joc dels creadors de Limbo; The Witness, un joc de puzzles amb un misteri en una illa deserta que pot existir o no (tot sona molt Lost); Firewatch, l’aventura d’un home turmentat per la seva relació en un estiu cuidant un parc natural, The Last Guardian, la relació entre un nen i Trico, una bèstia mitològica; Virginia, un joc inspirat (diuen els seus creadors) en l’obra de David Lynch amb una agent del FBI intentant resoldre el seu primer cas. I una curiositat, el joc amb tocs folclòrics Burly Men at Sea, protagonitzat per tres aventurers barbuts que toquen l’acordió i ens recorden El vell i el mar i O Brother.

Què diuen les publicacions

Us hem triat algunes de les publicacions que han fet llistats de videojocs perquè vosaltres mateixos pugueu veure i valorar els criteris de la selecció i el lloc en les graelles.

Vandal fa un balanç dels millors jocs del 2016 bastant eclèctic.Podem trobar-hi els darrers llançaments de sèries com Pokémon Sol i Lluna, Call of Duty, Fifa; els que ho han petat al mòbil com Pokémon Go, Clash Royale o Super Mario Run, el retorn de jocs clàssics com Doom o Street Fighter, i també jocs més indies.

Podeu veure també les llistes que han fet diferents redactors de Kotaku (Riley McLeod, Jason Schreier, Luke Plunkett, Heather Alexandra) amb interessants variacions entre elles, i parlant des dels més previsibles Final Fantsy XV o Dishonored 2 als que han estat les sorpreses de l’any com That Dragon, Cancer o Firewatch. A Venture Beat els redactors Dean Takashi i Mike Minotti també han fet les seves particulars llistes.

Gamasutra posa el focus en els estudis darrera els grans jocs de l’any, i ens parla de Niantic (Pokémon Go), Gen Design (The Last Guardian) i fins i tot Hello Games, els creadors del gran fiasco No Man’s Sky (aquí us vam explicar el perquè). També recorren les notícies de l’any al sector, com l’arribada de Nintendo als mòbils, les noves empreses que han entrat en la batalla del crowdfunding o com s’ha adaptat la indústria a l’”indiepocalypse”.

Metacritic ha sumat les puntuacions de cada joc per fer una llista dels que, segons els seus redactors, són els millors jocs de 2016 diferenciats, a més, per plataformes. El millor resulta ser Uncharted 4 seguit d’Inside. Per PlayStation el millor és Uncharted4, The Witcher 3 i Inside. Per XBox, Inside, Overwatch i Forza Horizon 3 (un joc de curses). En PC guanya un joc de baseball, Out of the Park Baseball, seguit dels sospitos habituals: The Witcher 3, Overwatch, També presenten els pitjors videojocs de l’any, i aquí el que rep és Ghostbusters.blue-5

El 2016 ha estat, ja ho hem dit, un gran any amb molts llançaments que potser han amagat joies que no hauríem d’oblidar. Per això, Venture Beats ha fet la seva llista de videojocs que hauríem de recuperar.

També les revistes de cultura general s’han fet ressò dels videojocs de l’any. Time ha puntuat al màxim The Witness i The NewYorker ha posat la mirada en The Last Guardian, el preciós joc de Fumito Ueda i el seu protanista Trico. També The New Yorker parla dels videojocs mòbils on, a més dels habituals, parla de Reigns, una divertida història sobre la història, on com a rei has d’aconseguir una sèrie de fites, entre elles no morir a mans de l’exèrcit, l’església o el poble, i del videojoc indie Stop Deshaucios, de Pixel de Troya / Toni Clariana.  

Pel que fa als millors jocs en mòbils, Apple ha fet la seva pròpia llista dels millors jocs per iPhone encapçalada per Clash Royale, un dels jocs que han arrasat aquest any, i seguida per Reigns, una preciositat de joc on jugues a fer de rei medieval… i sobreviure! També han fet la d’iPad i guanya Severed, la història d’una noia que ha de recuperar la seva família en un entorn selvàtic.

Google també ha tret la seva llista de millors jocs per Android, bastant coincident amb la d’iOS, tot i que aquí trobem The Trail, el joc de Peter Molyneux, com a joc més innovador.

PlayStation ha demanat als desenvolupadors per a la seva plataforma quin és el seu joc preferit i perquè. No cal que penseu gaire: guanya Uncharted 4 de nou. Si sou mitòmans, feu-hi una ullada. Hi ha grans del videojoc recomanant!

Als Game Awards, el premi al millor videojoc de l’any ha estat per Overwatch, tot i que el moment més emotiu va ser el lliurament del premi a That Dragon, Cancer. Un preciós discurs el del pare / desenvolupador que no us podeu perdre!

Per als fans del retrogaming, Venture Beat ens deixa una llista d’aquelles notícies relacionades tant amb consoles com amb jocs retro. I entre aquestes notícies, la creació de The Video Game History Foundation, una organització dedicada a la catalogació, digitalització i preservació de la història de la indústria i la cultura dels videojocs.

Un dels fenòmens de l’any han estat els eSports, les competicions d’esports electrònics que fa anys que es desenvolupen a d’altres països i que finalment ja s’han generalitzat a casa nostra. Segons els estudis realitzats, durant 2016 van generar 892,8 milions de dòlars (269 a Europa) amb títols com Hearthstone: Heroes of Warcraft, Dota 2 i League of Legends.

I acabem amb…

I si el que voleu és veure tots aquests videojocs de què estem parlant, aquí teniu un recull dels 20 millors trailers de videojocs del 2016.

Per acabar, Vandal ha fet un vídeo explicant els 20 grans moments dels videojocs en 2016, més enllà de títols puntuals. Us deixem amb aquest bon resum de què ha passat aquest 2016!


Amb tot això esperem que tingueu una visió global de com ha anat el sector dels videojocs al món durant l’any. Pel que fa als videojocs catalans, us farem un resum amb què ha passat però per ara podeu fer una ullada a la secció mensual d’aquest blog, el Catalan GameSpot, amb els llançaments mes a mes!!!

 

 

 

Marisol López

A %d bloguers els agrada això: