Què serien els nostres butlletins de cultura digital sense els vídeos que els emmarquen? Per nosaltres són grans exemples de creativitat, originalitat i ús de tecnologies digitals que ens inspiren i ens mostren el camí a seguir en el món de l’audiovisual i la cultura digital. És per això que hem preparat el nostre rànquing personal amb els que creiem que són els millors vídeos de l’any. Quins són els vostres?

1. OK Go

Els OK Go no paren, ho han tornat a fer. I no només un cop aquest any, sinó dos! Famosos pels seus espectaculars videoclips on experimenten amb la imatge, la ciència, la tecnologia i els efectes òptics, aquest any han presentat els videoclips dels temes The One Moment i Upside Dow & Inside Out. En el primer tenen prou amb la gravació de 4,2 segons per oferir-nos un vídeo de més de quatre minuts a càmera super lenta on ens meravellem de la gran precisió i enginy demostrats. Amb Upside Dow & Inside Out varen rodar el primer vídeo musical en gravetat zero de la història amb l’ajut dels avions russos MDK IL-76 que realitzen vols parabòlics per crear breus períodes d’ingravidesa de 25 segons. No us perdeu making off aquí, perquè fer una coreografia i petar globus plens de pintura mentre es flota no és precisament senzill! Com sempre, imperdibles!

2. Kenzo World

Cineastes de prestigi i estil reconegut col·laboren amb grans marques comercials i deixen la seva petjada particular en anuncis d’autor. L’anunci de Spike Jonze pel perfum Kenzo Wold és difícil de definir i ple de controvèrsia: estrany, fabulós, energètic, espectacular,… Feia temps que un anunci no agitava tant les xarxes pel seu valor artístic i trencador. Un punt d’inflexió en el convencional món publicitari? Aquest any un director amb un món visual propi també ha col·laborat amb una multinacional de moda per felicitar el Nadal. Heu vist l’anunci de Wes Anderson Come Together per H&M amb Adrien Brody? No us el perdeu, mireu-lo aquí!

3. Hyper-reality

Hyper-Reality és un curt de Keiichi Matsuda que presenta una nova visió provocadora i calidoscòpica del futur, on les realitats físiques i virtuals s’han fusionat i la ciutat està saturada de missatges. Diu Matsuda: “Tecnologies com la realitat virtual, la realitat augmentada, els wearables i la Internet de les coses estan apuntant a un món on la tecnologia envoltarà a tots els aspectes de les nostres vides. Serà el nexe d’unió entre les interaccions i l’experiència, ens oferirà fantàstiques possibilitats i al mateix temps controlarà la nostra forma d’entendre el món.” En un any en que la realitat virtual ha arribat als consumidors i la realitat augmentada ha viscut l’explosió del fenomen Pokèmon, cal prendre’s un moment per reflexionar al voltant de l’ús d’aquestes noves tecnologies, a l’espera de l’arribada als mercats de les Hololens, que barregen realitat virtual i realitat augmentada.  És aquest el futur al que ens dirigim?

4. The Last Job on Earth

El 2013, els investigadors Frey i Osborne va predir que el 2050 el 47% dels llocs de treball a Estats Units estarien automatitzats. Si bé no podem predir el futur, podem imaginar un món sense feina, un món on aquells que posseeixen la tecnologia se n’han fet rics mentre que els altres es guanyen la vida com poden, apuntalats per un estat cada vegada més fràgil. The last job on Earth ens presenta l’Alice, titular de l’últim lloc de feina a la Terra, tractant de donar sentit al seu paper en un món automatitzat. Un preciós vídeo d’animació que et farà pensar. Aquest vídeo ha estat una iniciativa de The Guardian. Pots llegir la reflexió que l’ha provocat en aquest text de Paul Mason: L’automatització pot voler dir que anem cap a una societat de post-feina però no n’hem de tenir por.

5.Mt.Fuji : Drone Ballet

Un ballet nocturn de drons amb LEDs acompanyats amb música japonesa interpretada am shamisens, l’instrument tradicional, i amb l’emblemàtic Mont Fuji de teló de fons. Aquesta acció ha estat realitzada per l’empresa japonesa MicroAd per mostrar els potencial dels seus drons Sky Magic. Una dansa hipnòtica on els drons ens recorden les tradicionals llanternes de paper japoneses. Una perfecte conjunció de tradició i tecnologia!

6. Gallery Invasion

El director audiovisual belga Filip Sterckx ens ha sorprès amb Gallery Invasion, una divertida història que va tenir lloc realment en una galeria d’art. Els visitants de l’exposició d’obres de l’il·lustrador Antoon Verbeeck, soci d’Sterckx a Skullmapping, van al·lucinar quan els personatges de les obres cobraven vida i començaven a perseguir-se per les parets de la galeria. No us perdeu el vídeo. És realment una meravella! I si voleu saber més sobre com es va fer, aquí ho expliquen.

7. Coming Home for Christmas

Els ossets de peluix de Heathrow ens han robat el cor. Aquest estiu l’aeroport de Heathrow va destacar amb el seu primer anunci per televisió en 70 anys: The First Flight. Pocs mesos després s’han animat a felicitar les festes amb la tornada de dos entranyables ossets a casa per Nadal i les seves peripècies per l’aeroport després de l’aterratge del seu vol a Londres. Com ja sabeu que som unes nyonyes no varem poder evitar escollir Coming Home for Christmas com el nostre anunci preferit en el recopilatori anual que preparem amb les campanyes nadalenques més creatives!

8. La muñeca que eligió conducir

Just a finals d’any arriba aquesta campanya per la marca d’automòbils Audi ideada per Proximity Barcelona i creada per l’estudi d’animació català Post23. La muñeca que eligió conducir  és un bonic curt d’animació amb el que Audi ens felicita les festes a través de la campanya Cambiemos el juego, que vol fer un crit d’atenció als rols de gènere i els estereotips. Perquè algú encara considera que les nines són per les nenes i els cotxes pels nens? Doncs la nostra protagonista no està d’acord amb això i tot i ser una nina vestideta de rosa s’escapa de la seva estanteria en una gran tenda de joguines i se’n va a fer un tomb amb un cotxe ben molón…

9. The Present

En Jake es passa el dia jugant als videojocs dins de casa fins que la seva mare li fa un regal ben especial. The Present és un tendre i premiat curt és el treball de tesis Jacob Frey a Filmakademie Baden-Württemberg. Aquest brillant treball final de carrera ha passat per més de 180 festivals i ha guanyat més de 50 premis. Ideal per quan teniu un dia sensible!

10. Ma’agalim

Preciós treball d’animació per ordinador el que podem veure en el videoclip de la cançó Ma’agalim del grup israelí Jane Bordeaux. Obra de l’animador Uri Lotan, ens trasllada a una mena d’antiga màquina arcade que conté un paisatge en perpetu moviment on la gent fa la seva vida diària, i al bell mig del qual trobem una preciosa nina estancada en el temps… Una petita delícia visual.

11. Player Two

El curtmetratge Player Two de John Wikstrom és molt més emotiu i commovedor del que un curt relacionat amb els videojocs podria semblar. Amb més d’un milió de visites i gran ressò entre les xarxes socials de gamers, ens mostra la història d’un noi que recorda el seu pare mort amb el que passava temps jugant a la Xbox. Quan decideix recuperar-la després de més de deu anys oblidada al garatge torna a establir de nou una especial connexió amb el seu pare. Tota una experiència espiritual amb un videojoc… De fet la història està inspirada en el comentari que un usuari va penjar a Youtube. Ni Xbox es podria haver imaginat mai un millor anunci per les seves consoles!

12. Disco

El videoclip Disco del compositor i productor de música electrònica alemany Ralf Hildenbeutel i direcció de l’alemany Boris Seewald està fet a mà amb una tècnica d’animació anomenada rotoscòpia: s’ha animat la coreografia de les ballarines Althea Corlett i Simone Schmidt en 1.250 aquarel·les i pintures sobre paper amb diferents tècniques (tinta, aquarel·la, carbonet, etc) que fan que les línies i els cossos canviïn constantment. Aquests dos artistes, Seewald i Hildenbeutel, han col·laborat en diverses ocasions. Feu una mirada al seu multipremiat curt Momentum!!!!

Aquests són els nostres preferits entre tots els vídeos que hem anat compartint amb vosaltres. Quina és la vostra selecció personal? Heu descobert algun que volgueu compartir amb nosaltres? Deixeu-nos els vostres comentaris!!!

 

 

 

Imma Garcia

 

 

 

 

 

 

A %d bloguers els agrada això: