Acaba 2016 i, com cada any, us fem un repàs de què ens ha deixat en temes de cultura digital. Volgudament, perquè en trobareu moltes i a tot arreu, hem obviat les llistes dels llibres més venuts, dels temes musicals més descarregats o de les pel·lícules més vistes. I ens hem apropat al que és el cor del nostre Butlletí: la tecnologia i com ens afecta als que treballem al món de la cultura.

Stormtroopers d’Star Wars al Millennium Bridge de Londres per promocionar Rogue One, una de les considerades millors fotos de l’any  (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Nowstalgics?

El 2016 ha provocat la creació d’un nou terme: la Nowstalgia. L’hem vist relacionada amb les sèries de televisió que han arrasat enguany, però també ho podem veure amb el retorn d’antigues consoles convenientment renovades o fins i tot amb la tornada dels viatges a l’espai. El 2016 hem estat envoltants de sèries que miren cap als anys 80 amb nostàlgia i tendresa, però sense deixar de tenir un peu en el present i fins i tot en el futur. Començant per la sèrie de l’any, Stranger Things, i acabant per la darrera temporada de Black Mirror i l’episodi estrella, San Junipero. I no ens oblidem de les adaptacions a mòbils de Pokémon i Super Mario o el retorn de les sagues Harry Potter (sense Harry Potter) i Star Wars.

Defineixen nowstalgia com el fet de recordar les coses bones del passat per sentir-nos millor en el present, esborrar mals records i crear-ne de nous i positius. El que és curiós és que aquests jocs, pel·lícules i sèries han estat seguides en massa pels milennials tot i referir-se a èpoques que no havien viscut.

Sèries de televisió

Westworld ha fet que els espectadors empatitzin amb els robots més que amb els humans

Westworld ha fet que els espectadors empatitzin amb els robots més que amb els humans

La tecnologia ha passat a ser un tema fonamental en les sèries que han estat les més vistes i millor valorades del 2016. Estem parlant de la nova Westworld, del retorn (ara gràcies a Netflix) de Black Mirror i de les noves temporades de Silicon Valley Us en vam parlar en aquest article sobre sèries i tecnologia. Ja que us parlem de sèries, no és una sorpresa que Game of Thrones ha tornat a ser la sèrie més piratejada de l’any, i ja van cinc liderant aquesta curiosa llista, el lideratge de la qual no és precisament positiu. Tot i així, ja sabeu que els productors de la sèrie consideren que és un indicador del seu èxit. El nombre de descàrregues ha estat similar al de l’any anterior, segurament degut al fet que HBO, la productora de la sèrie, ha entrat a diversos països on se’n poden veure els episodis amb un preu realment baix. Segueixen The Walking Dead i una altra HBO molt tecnològica que gira al voltant dels robots i que s’ha estrenat enguany, Westworld. Hi ha mil llistes de les millors sèries de 2016. Us deixem una amb els millors episodis de 2016.

Robots i ciberhumans

El 2016 també va ser un any en que algunes de les prediccions científiques més futuristes es van convertir en realitat. Des de la criogenització d’una nena que així ho va demanar abans de morir al bebè fill de tres pares, els cotxes que condueixen sols o als aparells guiats només amb la ment.

Els avenços tecnològics que ens han portat més a prop de ser ciberhumans, com un implant que ens dóna un sisè sentit, un pàncrees artificial per a diabètics, xips cerebrals o tatuatges intel·ligents que ens permetran controlar el telèfon mòbil o els aparells de casa.

Els robots s’han fet els amos absoluts de 2016. Des dels cotxes sense conductor, que ja corren per les carreteres, als que lliuren paquets a Estònia o les primeres proves dels drons transportistes d’Amazon i UPS, els robots periodistes, els que composen sonates de Bach o pinten quadres de Rembrandt, els que escriuen curts cinematogràfics i els que guanyen al campió mundial de Go. I vam acabar l’any amb la botiga d’Amazon on pots realitzar tota la compra física sense treure el moneder i sense interactuar amb ningú.

Gadgets i tecnologia a casa

Segons Digital Trends, la tecnologia de l’any ha estat la impressora 3D Select Mini de Monoprice, que potser no és la millor impressora 3D però sí la millor pels 200$ que costa. Fa temps que parlem de la futura presència d’una impressora 3D a les nostres cases perquè tots puguem crear aquells materials que necessitem, i la Select Mini sembla que ens apropa a aquest moment. Pel que fa als telèfons mòbils, consideren que el millor ha estat el Google Pixel. I també destaquen la darrera versió de l’Amazon Kindle, l’Oasis. Com a joc, cap sorpresa, el Pokémon Go, que consideren que ha resultat una revolució i un fenomen social.

La NES Classic Edition

La NES Classic Edition

Seguint amb el que us dèiem de la nowstalgia, el gadget de l’any de la revista Time se l’emporta la NES Classic Edition, una modernització de la consola clàssica per només 60¢ i amb 30 jocs de 8 bits. En segon lloc ja tenim el PlayStation VR, la realitat virtual que per fi ha arribat a les llars d’arreu i en quantitats considerables, i l’HTC Vive, realitat virtual de gran qualitat. I la llista la tanca l’Anki Cozmo, la baula perduda entre videojocs i robots. En això coincideix amb Engadget que han destacat les noves ulleres de realitat virtual que ja tenim a la nostra disposició: Oculus Rift, PlayStation VR, HTC Vive i Google Daydream View. També esmenten consoles, telèfons, portàtils i de nou el robot de l’any, l’Anki Cozmo.

La revista Time ha fet el seu rànquing de “the best of everything”. La millor invenció de 2016 és la bombeta que sura en l’aire gràcies a l’electromagnetisme i que funciona sense cap fil que lligui la bombeta a la base. Enguany nosaltres també us n’hem parlat en més d’una ocasió de dispositius i objectes que floten (aquí i aquígràcies a l’electromagnetisme, que pel que anem veient serà un dels temes que ens arribaran amb força l’any vinent..

Apple ha tret la llista de les millors apps d’aquest any i l’encapçala Prisma, que converteix qualsevol fotografia en una pintura. Aquesta app també la trobem a d’altres llistes d’aplicacions, així que l’haurem de provar!

I les ombres…

No tot ha estat positiu aquest any. També ha estat l’any d’alguns grans desastres tecnològics com les bateries del Samsung Note 7 que explotaven i van fer que el telèfon fos retirat del mercat, les falses notícies a Facebook i la seva relació (o no) amb el resultat de les eleccions americanes, notícies decebedores com els grans problemes de seguretat de gegants com Yahoo, el camí erràtic de Twitter, el mòbil modular que feia anys que esperàvem i que no va arribar ni a néixer, la desaparició de Blackberry del camp dels telèfon mòbils…

En el camp de la música, el 2016 ha estat l’any en què la distribució digital de música ha vist una guerra amb el tema de les exclusivitats. Us en vam parlar arran de l’edició del darrer treball de Béyoncé i com el seu llançament va obrir la guerra entre Tidal (la plataforma del seu marit) i Apple Music. Tot i que això ja ho va començar Taylor Swift contra Spotify fa un parell d’anys (també us ho vam explicar), aquest 2016 les dades han començat a mostrar que potser aquesta guerra acabarà sense cap bàndol guanyador.

Llums i ombres un cop acabat 2016. El que sí és segur és que estem vivint una època amb grans reptes i grans canvis. Serem la generació que haurem vist generalitzar-se els robots, el naixement de la realitat virtual, els cotxes autoconduïts, i properament us parlarem de com la tecnologia ajuda a la salut, a més del que ja us hem explicat de la utilitat per als refugiats. Esperem que el 2017 ens porti moltes sorpreses positives, ens arribin solucions impensades a problemes reals i una obertura de mires per ser capaços d’anar molt més enllà en allò que ara per ara ens envolta i sovint ens constreny. Bon any!!!

 

 

 

Marisol López

 

A %d bloguers els agrada això: