Si encara no sabeu què són les joguines connectades i ho cerqueu via Google trobareu alguns exemples però també un recull d’articles alarmistes sobre el perill que comporten. Nosaltres no només us expliquem què són sinó que reflexionem sobre la seva relació amb la ciberseguretat i us apropem alguns exemples de joguines molt interessants.

Què són?

Les joguines connectades o joguines intel·ligents són aquelles que són controlades o interactuen mitjançant un dispositiu mòbil. Com veureu a continuació hi ha una gran varietat encara que les més conegudes són els robots o ninos que interactuen amb els nens.

Quins perills tenen?

El que aparentment és només una nina que parla és també un dispositiu que es connecta a la xarxa. En certa mesura, no cal implementar tècniques de ciberseguretat perquè no deixa de ser una joguina. Però això és el que la fa més vulnerable, ja que no és gaire difícil poder-la hackejar i controlar-la des d’un smartphone. I, per tant, si inclou característiques com l’enregistrament de so o de vídeo poden posar en perill la seguretat dels seus compradors.

Algunes de les polèmiques que han sorgit tenen a veure amb la publicitat encoberta (casos en què les nines feien referència a una marca) i d’altres en què s’acceptava que la joguina enviés informació a tercers. D’aquesta manera, mentre el nen parla al robot, la informació que enregistra pot ser utilitzada per definir el perfil del consumidor o ser enviada a empreses.

No hem de ser alarmistes. estem parlant de casos puntuals. Tanmateix, us recomanem que mireu els termes i condicions que esteu acceptant de les joguines i que actueu amb sentit comú. Actueu amb la joguina amb la mateixa prevenció que actueu amb qualsevol dispositiu que es connecta a la xarxa. És a dir, no us canvieu de roba davant de cap objecte que tingui una càmera, encara que estigui apagat, per exemple.

Aquí teniu la nostra selecció de joguines connectades amb l’edat recomanada.

+4    Grush

Per moltes famílies aconseguir que les criatures es rentin les dents és un drama. Per això molts raspalls de dents són de colors o tenen dibuixos per fer aquesta tasca una mica més lleugera. Tot i així, en molts casos segueix sent un fracàs.

La cosa canvia quan la rutina es torna un moment del dia divertit. Grush és un raspall de dents intel·ligent que es pot connectar a smartphones i a tauleta perquè els infants puguin jugar mentre es renten les dents. Mentre ells se les raspallen, veuran com la granota fa els mateixos moviments.

+7    Lego 

No cal que us expliquem en què consisteix el Lego. Tots hi hem jugat encara que sigui de maneres diferents. Per alguns la gràcia està en construir grans edificis, per altres està en fer casetes per poder jugar amb els ninotets. Lego Fusion fa un pas endavant i combina la construcció i la narrativa perquè construïu tot allò que necessiti la ciutat. Podreu interactuar amb tots els edificis que construïu físicament a la tauleta.

Hi ha quatre Lego Fusion: un constructor de cases, un de fantasia, un de cotxes de carrera i un de disseny de ressorts.

+10    Disney Playmation

Tots hem somiat en ser herois cada vegada que hem llegit un còmic o hem vist una pel·lícula de Marvel. Ara podreu disparar vosaltres amb el braç d’Iron Man i combatre contra Red Skull amb Disney Playmation Avengers. Tant el braç com les figures són intel·ligents de manera que si apunteu bé, fareu caure els adversaris. Però això no és tot, a partir de la tauleta podreu adquirir noves funcions.

+15    Sphero

L’any passat tots ens vam enamorar del BB-8. Quines ganes d’emportar-te’l a casa. Oi? Doncs el vostre (el nostre) somni es pot fer realitat,  ja tingueu 15 anys o 55. Mitjançant l’smartband o un dispositiu mòbil podreu controlar el robot Sphero BB-8 perquè us segueixi allà on aneu. Això sí, és un BB-8 de mida reduïda. Ah! I tampoc no espereu que tregui la flameta blava. No volem que cali foc a res…

I pels que ja no sou tan nens… COZMO

Us portem a la joguina més intel·ligent de totes (i també la que té més mala bava). En Cozmo és un robot petit amb el qual podreu interactuar i jugar. Compte que no us llenci un bloc pel cap, és molt competitiu! La seva principal virtut és la seva expressivitat. Podreu veure la varietat de matisos que té per mostrar-vos com se sent. Això sí, té un caràcter… si no us ho creieu, mireu el vídeo!!!

I vosatres, ja heu fet la llista als Reis? Ja ens explicareu si us han regalat alguna joguina connectada! 

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: