A l’article Roba seca, menjar i wifi, el primer que demanen els refugiats quan arriben a terra, us hem explicat com la vida d’aquells que han de fugir de casa seva buscant un lloc més segur on viure està lligada profundament al wifi, els smartphones, les aplicacions. També s’estan implementant solucions tecnològiques per millorar la vida dels qui es veuen obligats a fer-hi estada.

 

Energia

Energia és llum i electricitat, però també protecció. Són moltes les hores que es passen en els camps de refugiats i quan es pon el sol, sense electricitat, sense llum, no es poden desenvolupar activitats com llegir. De la mateixa manera que decreix la llum, decreix la seguretat, sobretot per a les dones, que es tornen més vulnerables davant de violència i violacions. A Dollo, Etiopia, necessiten llum per protegir-se de les serps, gossos salvatges i ienes; a Damak, Nepal, la necessiten per combatre el vandalisme i els robatoris i a Azraq, Jordània, la seva vida fora del seu refugi es limita a les hores en què hi ha llum. Per aquest motiu IKEA Foundation ha donat més de 56.000 llanternes i 720 llums de carrer solars a Etiopia i Jordania i s’han construit panells solars per dotar d’energia al camp de refugiats d’Azraq de Jordània.

1-fcq4e_pphrunffvv3t1kva

 

Intel·ligència artificial

Us presentem en Karim, un chatbot creat per l’startup X2AI de Silicon Valley que pot mantenir converses en àrab per ajudar als refugiats a canalitzar les seves emocions. Segons la World Health Organisation, una cinquena part dels sirians que han marxat de la seva terra probablement pateixen problemes psicològics. En Karim serà el seu terapeuta però primer caldrà que se’n faci amic. Els pregunta coses superficials, normals, com quines pel·lícules els agraden. Parla de manera natural i analitza l’estat anímic de la persona per respondre de manera apropiada. A poc a poc, interpreta la informació i les emocions del refugiat i comença a preguntar coses més personals. Els refugiats poden sentir-se més còmodes parlant amb el robot que no pas amb una persona, i poc a poc verbalitzen els seus problemes i preocupacions i això els ajuda a superar els seus traumes.

screen-shot-2016-03-18-at-12-35-43-pm

 

Robots

Del més d’un milió de sirians que van creuar el mar per arribar a Europa el 2015, 4.000 van perdre les seves vides en l’intent. Lesbos és una zona especialment delicada I per allà hi passen uns 2.000 refugiats diàriament. Per aquest motiu, la Guàrdia Costanera de l’illa ha participat amb el Texas A&M University per crear un robot assistent de cerca i rescat, l’Emily. La robot és una moto d’aigua allargada que permet que els nàufrags s’hi puguin aferrar per arribar a la costa. L’Emily és controlada per un operador, que mitjançant uns drons anomenats Fotokites pot veure què està passant.

emily5

 

Identificació mitjançant l’iris

Segons la United Nations High Comissioner for Refugees (UNHCR), les Nacions Unides han repartit 120 $ a 2 milions de refugiats mitjançant una manera més efectiva d’identificar persones que l’empremta dactilar: l’escaneig de l’iris. Les persones beneficiades poden accedir a aquests diners anant a una entitat bancària i identificant-se mitjançant l’iris. Segons la UNHCR, aquest sistema és beneficiós per als refugiats. D’una banda, perquè el fet de poder accedir ells mateixos a aquest capital i ser ells qui el distribueixin a la seva conveniència és fonamental per tal de reforçar la seva dignitat en donar-los la potestat per decidir lliurement quan i on volen obtenir aquest capital, i de l’altra s’estalvien haver d’enviar treballadors per gestionar aquest tràmit.

L’escaneig d’iris és més precís i ajuda a combatre més fàcilment el frau i a reforçar la privacitat i la ciberseguretat davant de possibles robatoris de targetes o de grups extremistes. També cal tenir en compte que molt dels migrants són nens i el mètode de l’empremta dactilar no és gaire acurada per ells.

iris-scan

 

Pròtesis amb impressores 3D

No cal explicar els resultats d’una guerra: destrucció humana i destrucció monumental. Una vegada més, el 3D posa solució a problemes que fins ara no havíem sabut com resoldre. Els mateixos refugiats han utilitzat tecnologia open-source i la impressió 3D per crear mans biotòniques. A partir de l’eina que va crear un refugiat sirià es poden crear pròtesis en 36 hores. També s’ha creat un dels arcs del temple de Palmira.

 

 

Què tenen a veure un multimilionari amb un refugiat que arriben a la costa grega? Els dos tenen una cosa en comú. El primer que demanen és el wifi. T’ho hem explicat aquíflecha_derecha

 

 

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: