Segons l’estudi Computers in Human Behavior. What does your selfie say about you? les nostres selfies, el nostre físic, i la nostra personalitat van lligades. És a dir, la teva imatge parla per ella mateixa de tu. Però ara fes-te una pregunta: Què vols expressar amb les fotografies que penges a Instagram, qui ets o qui voldries ser?

Moltes de les persones que publiquen selfies a Internet de manera massiva presenten una transtorn anomenat selfitis o síndrome selfie. Aquest es pot descriure com “El desig obsessiu i compulsiu de fer fotografies d’un mateix i publicar-les a les xarxes socials com a manera de maquillar la falta d’autoestima i omplir el buit íntimament”.

Instagram es defineix com a una aplicació per capturar i compartir moments. La teoria és bona, la pràctica no tant. Quin moment important capturaràs si quan per fi hagis tret la millor foto l’instant ja haurà passat? I la naturalitat? On queda la naturalitat? Abans que es dispari el flash ja has triat la cara que vols posar, el fons, la llum i, fins i tot ja saps el filtre que aplicaràs a la imatge. Després d’haver après a fer la duckface que més t’afavoreix i trobar l’angle que més t’aprima la cara, t’adonaràs que el teu perfil és tot igual.

  • Si fas les fotos des de baix, vol dir que ets una persona amigable.

  • Si et preocupa mostrar-te en un espai privat, vol dir que ets una persona conscient.

  • Si t’agrada mostrar emocions positives, ets una persona oberta a noves experiències.

  • Si acostumes a fer una duck face, vol dir que ets una persona neuròtica

  • Si augmentes molt la brillantor o poses filtres a les imatges, vol dir que ets una persona negativa

 

 

 

 

Els participants de l’estudi esmentat van estar d’acord amb l’avaluació de la selfie i de la seva personalitat. Tanmateix, quan els posaven una selfie davant no sabien identificar el caràcter de la persona en qüestió. Per tant, l’anàlisi de personalitat a través de les autofotos no és tan acurat com es pensaven.

Si una selfie parla per tu, què passa si aquesta informació és venuda a les empreses?

No és una conspiració. És ben cert que les empreses recopilen i utilitzen les dades que s’extreuen a partir del contingut que els usuaris comparteixen a la xarxa. No és estrany pensar que, a partir de la foto artística que has penjat a Instagram en què surt el teu ull mig plorós, s’extreguin dades sobre tu. De fet, explicaria el perquè no pares de rebre propaganda de medicaments antidepressius.

Una selfie no és només la fotografia del que has dinat avui. És un paquet bomba d’informació sobre els teus gustos, la teva conducta i de la teva vida en general. Per més absurda que sigui la imatge que pengis, sempre conté informació que podrà ser utilitzada per un fi o un altre. També cal tenir en compte la interconectivitat dels nostres dispositius intel·ligents, des de l’smartphone a l’automòbil passant pel wearable. Això encara ens fa més dèbils davant dels hackers.

Reviseu la privacitat de les vostres xarxes socials preferides. Cada vegada hi ha una tendència més gran cap a l’oversharing, el fet de compartir de manera massiva diverses informacions personals a través de les xarxes. En teoria, on més estona passes és a casa. Per tant, si teniu un horari regular, és fàcil establir una hora de sortida i d’arribada. És més, si feu una fotografia ensenyant com comença a sortir el sol, una en arribar a la feina i una altra dient que per fi és divendres esteu exposant el vostre horari laboral a tothom. No cal utilitzar tècniques de pishing per extreure aquesta informació. Vés amb compte.

NO US HO CREIEU?

Com a promoció de campanya del videojoc Whatchdogs 2, UBISOFT ha posat en marxa el web Selfie Reveal en què a partir d’una selfie et diu quines dades estàs donant.

Segons David Maynor, el consultor creatiu d’eines de hacker, tècniques i cultura de Watch_dogs, “tot el que es necessita per incloure’t en una base de dades de reconeixement facial és una selfie” i ho equipara a una fotografia policial. Fins i tot, es podria arribar a controlar si has augmentat de pes a través de comparar les teves selfies per tal d’enviar-te publicitat de productes dietètics. Tanmateix, sembla que des d’aquí no podem accedir a la pàgina així que us mostrem els resultats d’aquesta selfie casual de, ni més ni menys, en Gandalf.

article_post_width_gandlaf

wd2-selfiereveal_resultados

 

 

Marta Izquierdo

%d bloggers like this: