Aviat farà 20 anys que es va publicar la primera entrega de Harry Potter. I ara amb Animals fantàstics i on trobar-los molts de nosaltres ens hem tornat a sentir com quan érem nens. Els muggles hem hagut d’acceptar la nostra condició. Mai rebrem l’esperada carta per anar a Hogwarts. Però sempre ens quedarà la xarxa per somiar.
I encara t’agrada Harry Potter després de tot aquest temps?
Sempre.
Harry Potter i ara Animals fantàstics i on trobar-los són sagues per a totes les edats però la generació que hem crescut amb els personatges ho hem viscut molt intensament.
Formo part d’una generació en què moltes nenes i nens vam tenir la nostra primera aproximació a la lectura fora de l’àmbit escolar gràcies als llibres de la J.K Rowling. De la lectura, vam passar a l’audiovisual o viceversa. Això tant se val. Presumim obertament d’haver llegit els llibres més d’una vegada perquè el nombre de vegades que hem vist les pel·lícules no el podem ni comptar.
Harry Potter ens ha marcat. A alguns més que altres, clar. Però no es pot negar el poder mediàtic transversal que ha tingut la saga. N’ha tingut tant, que fins i tot s’han arribat a fer estudis comparant el model educatiu de la saga amb el de Mèxic o afirmant que ajuda les persones a ser més empàtiques i a tenir menys prejudicis. Podem portar la història a qualsevol terreny, i en l’era digital comprovem una vegada més la bona entesa entre el contingut audiovisual i el digital.
Blue ya está matriculado en “Pociones para multiplicar M&M’s”¡ Todos al andén 9 3/4! 🎩⚡#BackToHogwartspic.twitter.com/2sO3qwcQ10
— M&M´s España (@mms_es) 1 de setembre de 2016
La presència de la marca Harry Potter a la xarxa
Us hem parlat més d’una vegada de màrqueting, en aquest mateix butlletí hem publicat un article de campanyes fetes amb realitat virtual i és que la comunicació a la xarxa és essencial per les marques.
Per aquest motiu, és fàcil trobar a la xarxa contingut relacionat amb la marca Harry Potter, ja que és una crida al consum, -només cal veure la gran quantitat de marxandatge-. Això aplicat a internet es transforma en contingut viral per atreure visites (i obtenir majors ingressos a partir de la publicitat) i en utilitzar qualsevol ocasió en què s’esmenti el mag per fer una acció comunicativa.
Un exemple clar va ser el dia 1 d’octubre, dia en què comencen les classes a Hogwarts. Mentre bruixes i bruixots arribaven a l’andana 9 i 3/4 els muggles ens dedicàvem a ofegar la nostra frustració tuitejant amb el hastag #BackToHogwarts.
Els usuaris som conscients de l’oportunisme de les empreses. Per això ens diverteix establir o compartir diàlegs amb aquestes. Sabem que tenim possibilitats que ens responguin de manera divertida i que serveis com correus, que en principi ens sembla molt seriós, s’involucrin en la causa. Una de les maneres per posicionar-se i arribar als consumidors potencials és utilitzant les analítiques per conèixer bé al públic que es volen adreçar. Segons Statista, Harry Potter se situa en el número 1 en likes del podi de pàgines de pel·lícules de Facebook, fet que demostra que a les empreses ja els va bé simpatitzar amb el mag per congeniar amb el seu públic potencial. Tampoc cal utilitzar Google Analytics per arribar a aquesta conclusió.
@MateoHT15 Hola Mateo, si no te ha llegado ya, hazte a la idea. Este año no has sido admitido. Un saludo
— Correos (@Correos) 3 de novembre de 2016
Pottermore
Si parlem de comunitats potterheads hem de parlar de la pàgina mare, Pottermore. No estem parlant d’una pàgina de fans qualsevol, sinó d’un web oficial que porta la signatura de Sony i de la mateixa J.K Rowling. Per tant, Pottermore va més enllà d’un espai de trobada de la comunitat.
L’empremta de l’autora és clarament present. A la pàgina hi trobem històries i explicacions que no es troben en els llibres. Per exemple, s’explica la història de la màgia als Estats Units o per què els Dementors fugen de la xocolata. També és una pàgina interactiva, pots crear un perfil per fer tests sobre quina casa pertanys, quina és la vareta que més s’adapta a les teves necessitats o quin és el teu patronus. Aquest perfil és el mateix que s’utilitza per realitzar compres.
Una autora transmèdia
J.K Rowling sempre s’ha caracteritzat per ser molt propera als seus fans. Són moltes les històries que s’expliquen a Internet sobre com l’escriptora els ha donat suport. Una de les més conegudes és la d’ Evanna Lynch, la Luna Lovegood. L’actriu estava hospitalitzada el mateix dia del llançament de Harry Potter i l’Ordre del Fènix però això no li va impedir aconseguir el llibre firmat per l’escriptora. Va aconseguir obtenir un permís d’una hora per sortir de l’hospital disfressada de Harry Potter i anar a buscar la cinquena entrega. J. K li va respondre una carta animant-la a lluitar per recuperar-se i per intentar aconseguir un paper per aparèixer en les pel·lícules.
Una noia que explicava haver patit abusos sexuals i bullying i que confessava haver-se intentat suïcidar vuit vegades, va mencionar a J. K Rowling en un tuit. Expressava el seu dolor i volia combatre’l tatuant-se un expecto patronus en el braç que més s’acostumava a autolesionar. Agraïa a l’autora haver-la ajudat a anar superant els obstacles que se li han presentat a la vida i que, li volia demanar un favor, que escribís manualment ella mateixa el conjur. Igual que fa uns mesos es va donar aquest cas, se n’han donat d’altres. L’autora és molt activa a les xarxes socials i interactua constantment amb els fans. Tampoc té por de mullar-se. Fa poc va comparar Donald Trump amb Lord Voldemort.
.@AlwaysJLover I love that you’re working to heal and protect yourself. You deserve this. I hope it helps. pic.twitter.com/T2nDG3z2MJ
— J.K. Rowling (@jk_rowling) 11 de maig de 2016
… so as far as I’m concerned, the @pottermore test works! Here’s my Patronus… pic.twitter.com/xnjKfjGMx4
— J.K. Rowling (@jk_rowling) 22 de setembre de 2016
Del món màgic al món digital
Internet és la cuna de moltes creacions a partir de qualsevol producte mediàtic. Hi podem trobar jocs, fan-fictions, paròdies, il·lustracions, fòrums, discussions de teories i, fins i tot, històries interactives a les xarxes socials. Potterty és un col·lectiu de persones que estableixen rols i reviuen els moments de la saga a Twitter. Ja sabeu que cada vegada s’aposta més per les noves narratives i per la interactivitat. És una nova manera de viure la literatura i conèixer gent amb els mateixos gustos. L’aventura que et proposen comença escollint un personatge dels disponibles a la seva pàgina web. Si no estàs segur de quina casa pertanys, pregunta-li al barret seleccionador @sortinghat, que sabrà quina casa s’ajusta més a tu. Viu tantes històries com puguis imaginar, però recorda que ets a l’escola i hi ha classes. L’assistència és obligatòria i suma punts a la teva casa.
Hogwarts extreme també és una comunitat interactiva. No és ni un joc ni un fòrum, és una mescla de tot. Podràs comprar a les botigues de la Ronda d’Alla òlibes de diferents colors, objectes, varetes, etc. Dintre de cada botiga hi ha un fòrum. I, per últim, cal mencionar la comunitat catalana HPCat, que publiquen el seu propi Periòdic Profètic. I, encara que no sigui pròpiament digital, no li voliem treure mèrits als jugadors de Quidditch catalans. Sí, sí, ho heu sentit bé. El joc en què els jugadors van sobre una escombra. No us perdeu la Final de la Copa Catalana dels Nightmare Grims contra els Barcelona Eagles Quidditch Team 2015 al ritme d’AC/DC i de Metallica.