Amb la versió beta de iOS 10.2 arriben 72 nous emojis a WhatsApp. A partir d’ara podràs dir als teus amics que són una colla de pallassos amb una simple icona. La plataforma també inclourà diversos oficis, una embarassada, un rei (que ens recorda molt al Joffrey Baratheon de Joc de Trons) i, entre d’altres, la famosa paella valenciana. Quan arribarà el pa amb tomàquet a WhatsApp?


La importància del llenguatge emoji:  Una nova manera de narrar

Una imatge diu més que mil paraules i això ho sap fins i tot la bailaora de flamenc de WhatsApp. És interessant veure com una frase que en un context normal no és malinterpretable, transcrita tal qual a WhatsApp et fa semblar un antipàtic. Els emojis no només ajuden a fer que el missatge sigui ben interpretat sinó que estan establint un nou model de comunicació. Ens ajuden a emfatitzar les nostres emocions d’una manera clara i concisa en situacions que ens costaria resumir un pensament complex.

Segons Appboy, ha augmentat en un 777% el nombre d’empreses que inclouen emojis a les seves campanyes publicitàries. Sobretot, els de cares i el cor i això no és d’estranyar, ja que són les que expressen emocions.

screenshot_2016-11-09-13-04-21Els emojis van més enllà d’acompanyar un “vés a comprar el panuevo_emoji_unicode90_baguette“. Els podríem classificar en dos grups: els complementaris/decoratius i els addicionals/descriptius. El cas de l’emoji del pa és complementari, no ens està aportant més informació però reforça el missatge. Ens ajuda a ser més simpàtics i a que els nostres missatges siguin més cordials. Els addicionals/descriptius sí que aporten informació per ells mateixos. Actuen com a substituts de paraules o bé introdueixen petits matisos.  Per què tirar-li els plats pel cap a la teva millor amiga quan ha tornat amb el seu ex quan pots resumir la teva opinió amb un facepalm nuevo_emoji_unicode90_facepalm?

“L’art és un sistema de signes organitzats a partir d’un llenguatge construït per l’artista en relació amb la cultura i societat a què pertany”, afirmava el crític d’art i historiador francès Pierre Francastel. És a dir, l’artista és un comunicador que divulga el seu missatge a partir de peces artístiques, així com el seu estat anímic a partir d’un rostre trist o alegre. Res lluny a explicar via una emoticona que la nostra parella ens ha deixat ecrc

Això ens fa plantejar… els emojis són art? Deu ser que sí perquè ja són al MoMA!

Segons la definició de Francastel segur que sí. Però no ens cal anar a buscar concepcions de l’art fetes per filòsofs. Només hem d’obrir el nostre navegador per trobar artistes que creen a partir de les icones o els troben un altre ús.

El MoMA també ha reforçat aquesta idea. El passat mes d’octubre, el Museu d’Art Modern de Nova York va anunciar que havia adquirit el conjunt original de 176 emojis per a la seva col·lecció permanent.

Aquests primers emojis havien estat pensats per als busques (recordeu aquells aparells que sonaven quan algú es volia posar en contacte amb nosaltres?) i van ser dissenyats per Shigetaka Kurita per encàrrec de l’operador de telefonia mòbil japonesa NTT DoCoMo. El primer conjunt d’emojis va entrar en un iPhone el 2011 i aquí va començar realment la història.

Aquesta adquisició del MoMA afegeix l’emoji a la seva creixent col·lecció d’objectes digitals, incloent el símbol @ i una selecció de jocs de vídeo. El conjunt d’emojis va ser adquirit a través d’un acord de llicència amb DoCoMo. A partir de desembre, el MoMA mostrarà els emojis al vestíbul del museu, en una pantalla que incorporarà gràfics 2D i animacions.

Paola Antonelli, la comissària encarregada de l’adquisició, va dir que el MoMA espera anar obtenint més emojis. “El que realment hem adquirit és una nova plataforma de comunicació. Però al mateix temps, el emojis són ideogrames, una de les formes més antigues de comunicació. M’encanta com els segles estan així connectats”.

El conjunt original de 176 emojis que ha estat adquirit pel Museu d’Art Modern

Aquesta no és la primera vegada que hem parlat dels emojis. Si t’ha agradat aquest article t’animem a que donis un cop d’ull a aquests altres:

Alguna vegada ja hem mencionat l’eina Emojitracker per saber quins són els emojis més utilitzats a Twitter. També podeu consultar EmojiEngine, una eina que us permet trobat emojis a partir del text que voleu expressar (i té versió catalana).

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: