Hilary Clinton i Donald Trump estrenen aplicacions per reforçar les seves campanyes. L’objectiu? Motivar la gent a l’hora d’anar a votar. Per això segueixen patrons propis dels jocs de mòbil.

En les aplicacions pots guanyar punts d’involucrament. Per fer-ho, has de jugar, respondre preguntes o bé fer una sèrie d’accions. Pots fer donacions, llegir i compartir articles de la campanya o assistir a esdeveniments. Per exemple, si et compromets a votar a Hillary Clinton, pots guanyar 10 punts i, si ets partidari de Trump, per mirar l’últim anunci de la seva campanya et donen 50 punts.

L’app de Clinton està més organitzada i és més meticulosa mentre que la de Trump pot semblar caòtica. Cal tenir en compte que qui es descarrega l’aplicació ja sap a quin partit votarà, i per tant les apps s’adrecen molt clarament a un target concret.

   Pro-republicans:  The America First app

L’app de Trump és menys complexa que la de Clinton perquè va destinada a votants d’uns 65 anys. Prioritzen més la usabilitat que el disseny. El dissenyador de Trump, Harper Reed, defensa l’activitat divulgadora dels usuaris a partir de l’app i perquè aquesta és una crida a l’acció: “Aquesta gent es vol posar a treballar. Potser la única cosa que tenen és un mòbil. Així que com ho fan?”

logo_es_googleapp-store-es2x

  Pro-demòcrates: Hillary 2016

En l’app de Clinton et situes en una de les seves oficines. És una interfície immersiva creada per Peter Cheng, que va treballar prèviament a DreamWorks Animation i va co-fundar Kooapps. No és casualitat que hagi estat ell l’escollit per crear la interfície perquè, a pesar que no sigui decisiva a l’hora de guanyar les eleccions, sí que encoratja la gent a anar a votar i a donar suport de manera pública a la candidata demòcrata. “La mecànica del joc provoca que els usuaris la provin. És tan senzilla perquè volem que qualsevol persona que obri l’app pensi: i tant que la puc fer servir”.

Segons Cheng, els usuaris actius que juguen a Hillary 2016 cuiden al gos Winnie, la mascota de l’edifici, unes cinc vegades al dia. I quant més ho fan, més punts guanyen i més motivats estan A més, demanen els usuaris que comparteixin la seva llista de contactes i arribar així a amics que viuen en zones menys decantades pel partit. D’aquesta manera aconsegueixen, no només arribar a més gent, sinó que s’involucrin més a la causa (i que facin més donacions, també).

Dels 129,1 milions de persones que van votar el 2012, només 6 milions segueixen el compte de Facebook de Clinton. En els dos últims mesos més de 100.000 usuaris han descarregat l’app de Clinton i des de l’app s’han fet un total de 750.000 accions, des de respondre preguntes sobre afirmacions de Trump a compartir publicacions. En canvi, l’app de Trump només ha aconseguit 50.000 descàrregues.

 

logo_es_google app-store-es2x

Com s’interactuarà durant les eleccions a les xarxes socials?

instagram

Enviarà un missatge a tots els usuaris majors d’edat animant-los a anar a votar. El missatge contindrà un “llegeix més” que redirigirà a la pàgina web vote.usa.gov, on cal registrar-se per votar. El mànager de divulgació de polítiques i govern d’Instagram, John Tass-Parker, diu que els encanta veure com es desenvolupen les converses a la xarxa social. Per això volen que la comunitat utilitzi la plataforma per expressar les seves opinions.

A més a més, també s’integraran les Instagram Stories a les CBS News per donar veu als joves i el hastag #MyVote a la CNN Politics,  tant a Instagram com a Facebook.

uberlogo

Uber també difundrà un correu a tots els seus usuaris però aquesta vegada se’ls enviarà l’eina de Google “How to vote“, una eina informativa que inclou les dates límit, requeriments i altres instruccions de les polítiques de cada estat.

twitter-noticias

A partir de Voting Information Projectde la Information Civic API de Google i de la cooperació amb Rock the Vote, Twitter ha integrat un sistema per consultar els tràmits per votar. Enviant un missatge directe al compte @Gov amb el codi postal es rebrà la resposta i un enllaç personalitzat per registrar-se. El compte @Gov també respondrà les preguntes dels votants.

facebookFacebook va afegir un botó que deia “registra’t ara” que et redirigia a vote.usa.gov perquè votessis i després ho compartissis a la xarxa.

snapchat

Snapchat, també va cooperar amb motiu de les eleccions. En aquest cas, amb TurboVote, que informava els usuaris sobre com registrar-se a partir d’anuncis protagonitzats per famosos.

 

Encara no sabem els resultats de les eleccions americanes i per tant les conseqüències de tanta app, tanta gamificació i tanta presència en xarxes socials encara està per demostrar. El que sí està clar és que ens trobem davant les primeres eleccions gamificades de la història dels EUA!

 

Marta Izquierdo

%d bloggers like this: