Igual que cada setembre ens retrobem amb la tornada a l’escola, torna un dels esdeveniments més esperats de l’any: La Mercè 2016. I com cada any, torna plena d’activitats relacionades amb la cultura digital. Aquí us les expliquem i us diem quan i on les podeu anar a veure. Fareu tot el recorregut?

Projeccions a la façana de l’Ajuntament. Colorama

Comencem per un clàssic: el mapping a la façana de l’Ajuntament.  Amb Colorama viurem la revolució dels colors contra el blanc i el negre, una proposta visual i sonora de la mà de Playmodes.

Playmodes són un grup de recerca audiovisual de Barcelona que treballen dissenyant instal·lacions immersives interactives però també creen projectes de mapping, escenografia teatral, still & motion graphics, instruments audiovisuals i disseny de música i so.

Us deixem a continuació un petit tast d’un dels mappings de Playmodes, títulat Dazz.

 • Lloc: Pl. Sant Jaume
 • Horaris:
  • Dijous 22, primera projecció després del Toc d’inici, i després a les 21.45, 22.15, 22.45, 23.15 i 23.45 h
  • Divendres 23, a les 21.15, 21.45, 22.45, 23.15 i 23.45 h
  • Dissabte 24, a les 21, 22, 23, 23.30 i 24 h
  • Diumenge 25, a les 20.30, 22, 22.30 i 23 h

Groupe Laps. Keyframes

Keyframes és un muntatge dirigit per Thomas Veyssière fet a partir de creadors artístics de diverses disciplines que comparteixen un espai públic i nocturn en comú. Barregen art i tècnica però també escultura i cinema per omplir la instal·lació d’històries i moviment, molt moviment.

Groupe Laps treballa en espais urbans, ja que aquests formen part del seu projecte, són una part integrada de l’obra. Sense un espai públic l’obra perd el context perquè consideren els seus projectes i instal·lacions com una “dimensió transversal combinant una reflexió de l’escenografia urbana, circulacions i corrents”. En els seus projectes predomina la llum com a eina de creació però els agrada mantenir un diàleg continu amb les seves tecnologies pròpies. Us deixem amb el que van fer per al Lumière Festival de Londres d’aquest any.

 • Lloc: Espai Cascada – Font
 • Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h
  • Diumenge 25, de 21 a 23.30 h

Rémi Brun. Tranquilles

La llum és l’únic element que necessita Rémi Brun per crear animacions 3D. Puja a la seva barca i navega a la velocitat de la llum.

Segons Rémi Brun, el moviment del rem, que és repetitiu i cíclic, condueix a la calma. L’acció la desenvolupa la persona que va a la barca, però alhora també l’espectador ja que sent la mateixa tranquil·litat. També afegeix que el seu treball es basa en un buit que ha de ser omplert per l’espectador. És la llum que dibuixa els personatges, però és l’espectador qui  els imagina amb Tranquilles.

 • Lloc: Espai Cascada – Llac
 • Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h
  • Diumenge 25, de 21 a 23.30 h

OnionLab. ReLoop

Torna a sonar aquella cançó tan horrible que no et pots treure del cap. No la suportes però per tal de no aixecar-te a canviar-la faries qualsevol cosa. Imagina que fàcil que seria tenir un braçalet que, aixecant el braç i apuntant amb un làser, fes canviar la música. Doncs gràcies a OnionLab aquest invent ja és real i el podreu trobar al parc de la Ciutadella. Això sí, llavors us haureu de conformar amb veure el projecte Axioma 3D.

 • Lloc: Espai Museus – Zoologia
 • Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h
  • Diumenge 25, de 21 a 23.30 h

Agit-Cirk. Nuanc3d

I si barregéssim circ, música i arts visuals? Agit-Cirk, amb la seva proposta Nuanc3d, transformen el moviment dels cossos dels seus artistes de circ en imatges i sons electrònics a partir dels sensors que porten incorporats. Deixa’t sorprendre!

Agit-Cirk té com a objectiu fer arribar el circ a noves audiències apropant-se a esdeveniments en què el circ, fins ara, no hi havia tingut cabuda.  Per això volen fer un circ únic i modern que aculli moltes disciplines.

 • Lloc: Espai Museus – Geologia
 • Horaris:
  • Dijous 22, a les 22.30 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, a les 21, 22.30 i 1.15 h
  • Diumenge 25, a les 21 h

HandMadeDance. Croma

Tres píxels que se situen en diversos llocs de la ciutat dansen per descobrir un món nou. Aquest és l’argument de l’espectacle interactiu que ens expliquen des de HandMadeDance. A partir de coreografies digitals i mitjançant la connexió en directe de tres escenaris (Fabra i Coats, el CCCB i la Ciutadella) ens oferiran un espectacle que no deixarà indiferent a ningú. Ells mateixos ens ho expliquen!

 • Lloc: Espai Museus – Zoologia
 • Horaris:
  • Dijous 22, a les 21 i 23 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, a les 21.45 i 24 h

AppNormals Team. Pix-Celona Multiplayer Quiz

Arriba el joc sobre Barcelona més entretingut de la Mercè 2016, el Pix-Celona Multiplayer Quiz. Podeu escollir formar part d’un dels tres equips existents, depenent de si sou a Fabra i Coats, al CCCB o a la Ciutadella. Els tres competireu amb el vostre smartphone resolent tantes preguntes com us sigui possible en un temps determinat i cada una d’elles anirà acompanyada d’una il·lustració de píxel art. Però això no és tot, sortireu a la tele! BTV emetrà un programa de l’activitat d’AppNormals Team el divendres 23, de 20.55 a 22 h.

 • Lloc: Passeig Til·lers, Fabra i Coats i CCCB
 • Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h

Sirqus Alfon. I am somebody

Alguns ja els coneixereu d’altres festes de La Mercè perquè els suecs repeteixen per tercera vegada. Pels que no, Sirqus Alfon són uns artistes que combinen tecnologia amb dramatúrgia. Són una explosió de ritme, humor, màgia i làsers. En aquesta ocasió ens presenten un projecte d’experiència immersiva de llums i sons mai sentits.

Defineixen la seva feina com una mescla de creació artística i de solució enginyera. Van començar actuant al carrer i des de 2004 han estat fent tours passant des de teatres xinesos fins a camps de refugiats a Palestina. 

 • Lloc: Passeig Til·lers – Escenari Til·lers
 • Horaris:
  • Dijous 22, a les 23 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, a les 21.30 i 23.45 h
  • Diumenge 25, a les 21.30 h

Ilan Katin & Bego M. Santiago. Ephemerality Sandwich

Uns altres mestres de la llum són el dibuixant Illan Katin i Bego M. Santiago que, a partir de l’experiència participativa Des Bâtisses Soeurs aux Villes Éphémeres de Oliver Grossête, transformaran les superfícies i les acompanyaran d’imatges i colors.

Bego M. Santiago és una artista visual gallega però ha viscut també a València, Praga i Berlín.  Fa instal·lacions, videoart, live cinema, llibres, fotografia, direcció artística, projectes interactius i encara té temps per passar per Barcelona. Investiga la realitat i la representació per entendre aquesta primera “com a construcció individual i col·lectiva”. Per aquest motiu li agrada buscar l’espai que separa la realitat de la mentida, la presencia de l’absència i l’original i la còpia per trobar el punt en que els dos contraris són confosos en un de sol. Illan Katin és un dibuixant que utilitza com a eina la llum per transformar les superfícies però també col·labora amb músics per crear performances visuals en viu i projectes de creació d’instal·lacions. La seva última actuació va ser aquest 26 d’agost a Berlín, Strange Umbrellas.

 • Lloc: Passeig Til·lers – Porta Lluís Companys
 • Horaris:
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h

 Cia Red Button. Automàtics

L’actor de teatre infantil Marc Costa amb l’ajuda de ninos de plàstic i objectes mecànics crea els autòmats animats més simpàtics d’aquestes festes. El projecte neix de la  insaciable curiositat de l’actor per desmuntar aparells i veure com funcionen per dins. I si això li sumem les ganes de construir i viure noves aventures, ens trobem amb AutomàticsNomés prement un botó vermell s’activen una sèrie de diorames en moviment que explicaran als més petits un munt d’històries.

 • Lloc: Fabra i Coats
 • Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h

Col·lec. Here

Interacció, creativitat i tecnologia. Aquests són els ingredients que fan servir a Col·lec. El col·lectiu ens convida a una experiència col·laborativa composta per tres gronxadors retroil·luminats. No et conformis només a mirar, puja-hi i descobreix els sons que crearan els teus moviments. Tots junts creareu una peça musical única. Amb Here, els autors ens volen despertar l’infant que portem dintre perquè passar-ho bé mai ha estat una qüestió d’edat. Des de quan has deixat de ser un nen?

 • Lloc: Fabra i Coats
 • Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h

Jordi Teixidó. Carolina i Ferran

Vine a conèixer la Carolina, en Ferran i en Lligamosques, tres capgrossos singulars que parlen i canten. Tant la Carolina com en Ferran són descendents d’en Lligamosques, de l’any 1700, però els pares de l’espectacle són en Jordi Teixidó, l’Eloi Maduell (tècnic), en Santi Vilanova (música i audio) i la Miranda Teixidó (la veu femenina). Els capgrossos seran la superfície en què es realitzaran diverses projeccions. No t’ho perdis!

 • Lloc: Fabra i Coats
 •  Horaris:
  • Dijous 22, de 21 a 24 h
  • Divendres 23 i dissabte 24, de 21 a 2 h

PlayMid. Fils

Els fils de PlayMid són el nexe d’unió entre l’arquitectura, la llum i el so que creen un espai immersiu. Aquests fils, fets a partir de llum làser van dissenyant formes en moviment de diferents colors i les sonoritats electròniques ens faran viatjar als límits de la nostra percepció.

 • Lloc: Antiga Fàbrica d’Estrella Damm
 •  Horaris:
  • Dissabte 24, de 12 a 24 h
  • Diumenge 25, de 12 a 22 h

Efímer. Traps

Els Traps són els petits monstres animats que habiten l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i els jardins de Montserrat Roig. Qui els dóna vida és la companyia Efímer, experts en el món de l’animació. Els monstres són la resposta a la realitat digital i tecnològica en què vivim, un món dominat per la high-tech. Per això, els artistes reviuen la seva infància construint tres monstres gegants de 4,5 metres de llarg i 2,5 de llargada per retrobar la senzillesa que hi havia fa poc temps enrere, quan qualsevol objecte era susceptible de convertir-se en un monstre esfereïdor. T’atreveixes a visitar-los?

 • Lloc: Antiga Fàbrica Estrella Damm
 •  Horaris:
  • Dissabte 24 i diumenge 25, de 12 a 20 h

Efímer. La gran tempesta

Per aquells que els agrada sentir la pluja però odien que se’ls encrespi el cabell, els portem un somni fet realitat. Entra a la cúpula transparent del recinte de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i viu una gran tempesta de confeti salvatge de la mà d’Efímer. Intenta no despentinar-te gaire!

 • Lloc: Antiga Fàbrica Estrella Damm
 • Horaris:
  • Dissabte 24 i diumenge 25, de 12 a 22 h

Marta Izquierdo

A %d bloguers els agrada això: