Si  aquest estiu heu estat viatjant per arreu potser heu estat dels afortunats que han pogut gaudir d’alguns festivals i exposicions d’art digital que han presentat propostes ben originals i curioses. Però per si sou dels que com nosaltres ens hem hagut de conformar amb seguir-ho des de la distància, aquí us hem preparat una selecció de les que més ens agradat.

Jugant a un Tetris gegant

El organitzadors del Festival d’Innovació DLD de Tel Aviv, que tindrà lloc del 24 al 29 de setembre,  han utilitzat l’enorme pantalla de 3.000 metres quadrats i 480 LEDs de colors que està instal·lada a l’edifici principal de l’Ajuntament de la ciutat per promocionar el festival. Però enlloc de mostrar els habituals avisos i publicitat municipal el públic ha pogut jugar a videojocs amb aquesta pantalla! La iniciativa ha estat tan ben rebuda i es varen fer tantes cues, que la iniciativa s’ha allargat varies setmanes. A la plaça davant de l’edifici es varen instal·lar un parell de joysticks de 1,5 metres connectats inalàmbricament a una placa Arduino que tenia instal·lats jocs mítics com Snake, Pong i Tetris que es projectaven a la pantalla de l’edifici.

The Lab

El organitzadors del macrofestival de música de capçalera Coachella han creat Panorama, un nou festival dedicat a la música, la tecnologia i l’art a Nova York. A banda de gaudir de grans concerts pretenia obrir camí al que creuen que és el camí dels festivals del futur: oferir experiències audiovisuals. Amb The Lab oferien un pavelló que mostrava mappings a l’exterior, una exposició tecnològica a l’interior i la joia de la corona: una cúpula que proporcionava una experiència immersiva. És aquest el futur dels festivals de música?

White Canvas

El col·lectiu mexicà Cocolab ha creat pel Festival TagCDMX  una instal·lació interactiva lumínica pel bell mig de la qual els visitants hi poden caminar i perdre-s’hi. Una instal·lació que experimenta amb el so, la llum i l’espai utilitzant només focus i la música del belga Before Tigers.

 Waterlicht Afsluitdijk

El dissenyador Daan Roosegaarde ha presentat un projecte per renovar i donar nova vida al Afsluitdijk (Dic de Tancament) que uneix el Nord d’Holanda amb la Frísia en 32 kilòmetres de carretera amb el Mar del Nord a una banda i el  IJsselmeer (Mar Interior) a l’altra.  En la seva presentació va tornar a mostrar la seva peça Waterlicht, aquest cop al bell mig del dic, on una inundació virtual mostrava fins a quina alçada l’aigua arribaria sense la intervenció humana, posant de relleu amb l’ús de línies ondulants de llum làser la força i la fragilitat del mar d’una manera molt poderosa i poètica.

Forest of Resonating Lamps

La recent edició de la fira de decoració Maison et objet de París va presentar una instal·lació interactiva del col·lectiu japonès teamlab que consistia en milers de làmpades de vidre de Murano equipades amb LED i sensors que canviaven de color o intensitat segons la presència de públic, permetent als visitants experimentar amb la seva pròpia presència i la dels altres visitants que l’envolten. Una preciosa instal·lació que creava belles cadenes de llum de reacció.

Però el col·lectiu teamlab no ha parat quiet aquest estiu, i ens ha deixat també fascinants obres tant a Resonating Forest on ha il·luminat interactivament els boscos propers d’un antic santuari japonès, com en la preciosa peça Crystal Universe, que permet als visitants submergir-se en un univers tridimensional de llums interactives.

Onde Pixel

L’artista Miguel Chevalier va presentar al Pavelló Unicredit de Milà  una instal·lació digital immersiva i generativa que consistia en una gran terra interactiu de 20 metres quadrats que mostrava un conjunt de de patrons i escenes gràfiques creades per l’artista francès a partir de les obres d’art abstracte i cinètic més  representatives de la col·lecció de Unicredit.

Lara

Com a resultat de la seva residència artística en el Walk&Talk  de São Miguel a les Azores, els artistes brasilers Ygor Marotta i Ceci Soloaga de VJ Suave varen buscar una nova ubicació per les seves habituals projeccions d’animacions al carrer i el resultat va ser unes curioses intervencions en el paisatge natural de l’illa atlàntica.

My whale

Tundra Collective va presentar en el Museu D de Seul una instal·lació immersiva interactiva formada per miler de cel·les hexagonals lluminoses. A través de projeccions de llum de colors i so pretén embolcallar als visitants amb els sons i cançons de les balenes i crear la impressió de trobar-se realment dins del ventre d’una balena.

Però no calia viatjar tan lluny per trobar interessants iniciatives a casa nostra:

Minding Scapes

La tercera edició del FIMG – Festival Internacional de Mapping de Girona va tenir lloc el passat mes de juliol i va omplir de mappings originals les places i els carrers de la ciutat gironina. La proposta guanyadora del concurs professional de videmapping va ser la presentada pels creadors catalans Desilence, duo multidisciplinari format per Tatiana Halbach i Søren Christensen, responsables de l’escenografia de “El petit príncep”) o visuals per a grups com Franz Ferdinand, Keane o Delafé y las Flores Azules.

#Death

A principis d’agost va tenir lloc a les Terres de l’Ebre el Festival Eufònic, una proposta on artistes i creadors visuals i sonors ocupen espais patrimonials, museístics o naturals amb propostes site-specific o adaptades als espais. Entre les moltes propostes que es varen poder veure, com ara l’obra guanyadora del FIMG, us mostrem l’obra que va omplir l’espai modernista de l’Antic Molí d’Oli d’Ulledocona. El treball d’Aleix Fernández, fundador de l’estudi audiovisual Onionlab, és un impressionant mapping contino creat a partir de tuits i hashtags que forma part de la sèrie #wordsofdata.

Però la temporada tot just comença, així que us recomanem que no us perdeu els mappings i instal·lacions digitals que ens porta a Barcelona La Mercè aquest cap de setmana i aneu anotant a l’agenda el Festival Mira d’Arts Digitals que tindrà lloc a Barcelona del 10 al 12 de novembre.

 

 

 

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: