Gran Bretanya està en plenes celebracions per la commemoració del quart centenari de la mort del dramaturg William Shakespeare. Són innombrables la gran quantitat d’actes i representacions que tindran lloc al voltant de la figura de l’immortal bard anglès, tant al regne Unit com en més de 140 països gràcies a l’acció d’organismes com el consorci cultural Shakespeare 400, el British Council i la BBC.

Tots hem gaudit en algun moment amb de la lectura d’algunes de les seves obres, hem assistit alguna vegada a alguna representació teatral de Hamlet, Otel·lo o Romeu i Julieta o hem vist des de la butaca del cinema o del sofà de casa alguna de les adaptacions cinematogràfiques de les seves obres més conegudes. La tecnologia, però, ens està oferint noves formes d’interactuar i descobrir aquests grans clàssics de la literatura universal. Aquí us hem preparat alguna de les opcions més interessants, originals o recents per a que les descobriu (això sí, aneu perfeccionat el vostre anglès de fa quatre segles!).

Les xarxes socials celebren l’aniversari de Shakespeare

William_Shakespeare.png

Twitter va crear un emoji per commemorar el 400 aniversari de la mort de Shakespeare que va ser presentat pel reconegut actor shakespearià Sir Patrick Steward. Conjuntament amb Periscope, el Globe Theatre i la Royal Shakespeare Company varen transmetre en directe les celebracions que varen tenir lloc durant el passat 23 d’abril i han promocionat el hashtag #ShakespeareLives entre els usuaris de la xarxa social.

The Digital Library

library.jpg

Vodafone i la British Library han fet accessibles a tothom algunes de les edicions més antigues i rares de les obres del genial dramaturg. Gràcies a un paper de paret dissenyat per simular una antiga llibreria carregada de codis QR que viatjarà per les places i les escoles del país, molts britànics podran descarregar-se gratuïtament les antigues edicions d’obres de Shakespeare digitalitzades.

Us heu imaginat com seria la comunicació entre dos grans genis de la literatura mundial com Shakespeare i Cervantes fa quatre segles? Quina pena que no haguessin xarxes socials llavors…

Heuristic Shakespeare app

La nova app per iPad, llançada per l’actor i gran especialista en Shakespeare Sir Ian  McKellen i el director de cinema Richard Loncraine, pretén ajudar al públic a entendre millor l’obra de l’autor anglès i fer arribar les seves paraules a una audiència més ampla.tempest A la pantalla s’hi presenta la versió completa d’una obra de Shakespeare amb el text escrit i un actor que recita directament les línies a càmera, ja que consideren que només amb la lectura de l’obra de Shakespeare pot ser difícil copsar per complet tot el significat de l’obra i que tan sols es pot entendre realment en veure l’obra de teatre sobre l’escenari.

Es pretén arribar a mostrar les 37 obres de Shakespeare, però per ara el primer text disponible és La Tempestat. L’app inclou característiques addicionals com notes detallades adaptades a usuaris de diferents nivells (des d’alumnes escolars a universitaris), la biografia de Shakespeare o vídeos amb comentaris dels actor i professors universitaris sobre els personatges i el significat de l’obra.

RE:Shakespeare

Samsung Electronics UK i la Royal Shakespeare Company han creat una nova app per android adreçada a joves de 11 a 18 anys amb la col·laboració de famosos actors i músics de rap i beatbox. L’app inclou jocs interactius i vídeos que faciliten l’aprenentatge de les  obres del gran dramaturg i hi apareixen l’actor David Tennant, l’actriu Tamsin Greig, l’artista de beatbox Schlomo o el raper i poeta Akala. Els estudiants poden per exemple crear un videoclip barrejant textos de Shakespeare amb el beat box de Schlomo, rebre consells per entendre i interpretar els textos, veure una representació de Molt soroll per no res en 360º al teatre de la Royal Shakespeare Company, etc…

360 Degrees Henry V Experience

Google Cultural Institute ofereix una experiència en 360º de l’obra Enric V en col·laboració amb la Royal Shakespeare Company. Podeu veure un discurs d’Enric V interpretat per Alex Hassell a l’escenari del Royal Shakespere Theater a Stratford-upon-Avon i fer una visita pels bastidors del teatre. Visiteu la web per poder gaudir de l’experiència completa!

Aquesta no és la primera vegada que podem veure algun escenari mític shakespearià en 360º. El teatre Globe de Londres disposa d’una app en 360 que et permet descobrir el teatre i moltes curiositats sobre el gran dramaturg.

Elsinore

Elsinore és un videojoc ambientat en el món del Hamlet de Shakespeare desenvolupat per Golden Glitch Studio per PC, Mac i Linux que sortirà al mercat la tardor de 2016. En una nit d’estiu, la noble danesa Ofèlia desperta d’una visió horrible: en quatre dies , tothom al castell d’Elsinore estarà mort . El que és pitjor, es troba dins d’un bucle de temps del qual no pot escapar. Obligada a reviure els mateixos quatre dies una i altra vegada, Ofèlia ha de fer tot el que està en les seves mans per desfer els esdeveniments que varen marcar el destí dels personatges de l’obra. Podrà Ofèlia evitar la tragèdia que s’obre davant seu?

To be or not to be

ham.pngTo be or not to be de Ryan North ens porta les aventures de Hamlet a l’estil dels llibres de Tria la teva aventura. Aquest projecte, que compta amb la col·laboració de més de 65 artistes, va batre rècords a Kickstarter i el podeu trobar en format físic i ebook. Pel proper juny s’ha anunciat la publicació de Romeo and/or Juliet. Podeu escollir ser Hamlet, Ofèlia o el pare de Hamlet si voleu morir a la primera pàgina i seguir durant tot el llibre com un fantasma! L’estudi especialitzat en gamebooks Tin Man Games va publicar l’adaptació per Steam PC/Mac/LinuxApple App Store i Google Play.

Play the Knave

Play the Knave és un videojoc interactiu de captura de moviment amb Kinect per Windows que permet als jugadors interpretar els personatges de Shakespeare que es veuen a la pantalla. Els jugadors poden escollir l’escena a interpretar i també seleccionar l’escenografia, el so, les llums i el vestuari. Aquest joc en desenvolupament ha estat creat per científics programadors de la Universitat de Califòrnia Davis en col·laboració amb crítics i artistes teatrals.

 The Tempest

Ariel, l’esperit servidor de Pròsper a La Tempesta, arribarà a l’escenari de la Royal Shakespeare Company com mai s’ha vist abans. Del 8 de novembre de 2016 al 21 de gener de 2017 la nova producció de La Tempesta  utilitzarà per primer cop un personatge animat en 3D creat a partir de la tècnica de captura de moviment. Per això la companyia s’ha unit a Intel i l’empresa creada per Andy Serkis The Imaginarium Studios per portar la tecnologia més avançada a sobre de l’escenari. Ariel es projectarà sobre l’escenari amb un actor que es trobarà darrera d’aquest interpretant en temps real el personatge cada nit. Aquesta tecnologia de captura de gestos facials i moviment és àmpliament utilitzada en el cinema, però aquesta serà la primera vegada que es portarà sobre un escenari en directe i comportarà més d’un any de recerca.

Aquesta nova eina en desenvolupament obrirà una gran oportunitat a actors, directors i escenògrafs per portar la seva imaginació fins a límits mai vists sobre l’escenari.

ShakeSpeak

shake.JPEGSwiftKey ha creat un teclat virtual que permet als usuris escriure de la mateixa manera que ho faria Shakespeare. Aquesta app per Android gratuïta utilitza la tecnologia predictiva per completar frases segons l’estil shakesperià gràcies a un complet anàlisis lingüístic de les obrescompletes del dramaturg anglès.

Wherefore art thou LEGO

I per acabar, us deixem amb el divertit homenatge que han fet els de Lego al gran bard recreant escenes mítiques de Macbeth, Romeu i Julieta i El somni d’una nit d’estiu.

 

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: