La fotografia ha canviat molt des del naixement de la primera càmera fotogràfica. I no cal tirar tan enrere. Fa només vint-i-cinc anys les coses eren totalment diferents a les actuals. Per començar no hi havia smartphones i les càmeres digitals no estaven a l’abast de tothom. Per tant, això de veure les fotos just immediatament després de fer-les no era habitual. S’havien de portar a revel·lar i esperar uns dies (o un parell de setmanes) fins a poder veure si havien quedat bé.  Avui estem acostumats a fer fotos cada dia, de coses absurdes, gats, menjar, paisatges, selfies… de gairebé tot, i moltes d’elles acaben simplement a la memòria del telèfon mòbil o són penjades a les xarxes socials. I cap a on tirem ara? Què passarà? Quines són les properes tendències?

1248750440431920744

Amb tres números podem veure el canvi d’un aspecte de la fotografia durant els darrers anys. La imatge ens recorda com no fa gaire podíem fer un número limitat de fotos i no podíem borrar-les ni veure-les abans, les havíem de revel·lar; ara, en podem fer milers i no passar-les mai a paper. Font: wumo.com/truthfacts

Els smartphones han guanyat terreny a les càmeres a l’hora de fer fotos, i les càmeres digitals no han parat de millorar en prestacions i qualitats sense que hi hagi una gran diferència amb les analògiques. Així, avui dia gairebé tothom fa les fotos fent servir els seus dispositius mòbils. Què pot canviar? Doncs sembla ser que la fotografia 360º acabarà instaurant-se fortament i serà utilitzada per molta gent. De moment, això no passa a causa de l’elevat preu de les càmeres que permeten gravar així, però com tot, aniran baixant de preu a mesura que ja no siguin novetat total.

Càmeres 360º

Ricoh va treure l’any passat una càmera 360º assequible i senzilla de 12 megapíxels i 3 minuts de gravació de vídeo (aquest any l’han millorat i arriba als 25 minuts). La resolució d’imatge és bona però tampoc gran cosa, avui dia qualsevol mòbil pot oferir qualitat similar o la mateixa. A més, no permet fer zoom sense pixelar l’imatge. La gràcia, evidentment, és que fa les fotos en 360º. Les imatges que es facin amb la càmera es poden transferir fent servir l’app per mòbil, i el millor d’aquesta càmera és que la imatge 360º es crea immediatament, sense edició posterior com passa amb la resta de càmeres.

ricoh-theta-640x353

Drone-selfie

Qui no ha vist turistes fent servir o, qui no l’ha fet servir en primera persona? parlem del selfie stick. Una cosa senzillíssima que ha tingut un munt d’èxit gràcies a la febre dels selfies. Però de vegades ens trobem amb el problema de no enquadrar bé i en conseqüència li tallem el cap a algun amic, o no es veu res de l’increïble paisatge que volíem que fos part de la foto… gràcies al selfie stick aquests problemes van desaparèixer. Doncs el selfie stick també evoluciona, i probablement la manera de seguir fent aquestes fotos sense haver d’agafar el mòbil amb la mà i estirar el braç és fer servir drones, com per exemple el selfie-drone. 

roam-e-drone-2

Hover Camera

Es tracta d’una càmera voladora creada per l’startup Zero Zero Robotics, que no es considera un drone ja que el seu pes és només de 238 grams. La Hover té dues càmeres, una principal de 13 megapíxels al front que també serveix per a determinar la ubicació, i l’altra càmera està ubicada a la part inferior que serveix per executar un algoritme de “fluxe òptic” el qual li permet saber a quina distància està del terra, a més de corregir el seu vol i posició.

hover-camera-lead

A més, la càmera, que pot gravar en 4K i fer fotos panoràmiques, està equipada d’un sistema de seguiment basat en el reconeixement facial i corporal (el podem activar des del nostre smartphone a través de conexió Bluetooth, el qual ens serveix també com a comandament a distància). Malgrat tot això, la Hover Camera presenta un gran problema, i és que l’autonomia de vol és de només 8 minuts.

 

Càmeres d’àrees de llum “Lytro”

Aquestes càmeres venen a ser una re-formulació de l’eslogan de Kodak “Vostè premi el botó i nosaltres fem la resta“, que vindria a ser “dispari, dispari, que tot ho arregla el soft” (en aquest cas les micro-lents). Amb això s’intenta atreure a aquelles persones que no tenen coneixements professionals de fotografia i que busquen bons resultats sense complicar-se la vida.

El més interessant d’aquesta càmera és la concepció de la captura i la presa de la llum. No parlem de píxels sinó de feixos de llum, i això és perquè en lloc de dirigir la llum cap al sensor directament com ho fa una càmera convencional, la llum incideix sobre una gran varietat de micro-lents disposats en una matriu a una distància curta en la part frontal del sensor.

lytro_2

La tecnologia d’aquesta càmera no només permet capturar imatges amb punts d’enfocament diferents, a més, la lent de la càmera no ha de ser enfocada en un sol punt, captura la imatge al atzar i després fa l’enfocament.

Els canvis que ha viscut i segueix vivint la fotografia són força progressius i no semblen gaire dràstics a primera vista, però si mirem cap enrere resulta increïble on va començar tot i on som ara, i això no fa més que fer que ens preguntem encara més “com seguirà?” quin camí prendrà aquest món? Haurem d’estar pendents de les novetats i notícies al respecte!

 

Selene B.

A %d bloguers els agrada això: