Els bots tornen a estar de moda, darrerament se n’està parlant molt tot i que no són nous dins l’entorn tecnològic.

Els xatbots són robots, en la seva versió software, que permeten establir interacció amb l’usuari, i que donen resposta a les preguntes plantejades per aquest, com si es tractés d’una veritable conversa. Podríem dir que els xatbots són els nous assistents virtuals amb els quals es pot xatejar per mitjà de programes com el Facebook.

chat

Trobem en SiriGoogle Now o Cortana alguns exemples d’aquest sistema de conversa.

Aquest tipus de tecnologia no és una novetat. Hi ha precedents com Eliza, un processador de llenguatge dissenyat pel nord americà Josep Weizenbaum en els anys 60, o SmarterChild i SHRDLU. Però és evident que aquests simuladors han evolucionat de tal manera que poden arribar a imitar el comportament humà de forma molt realista en tenir una base de diàleg molt ben establerta i automatitzada.

Tot i això, malgrat que s’està treballant molt en el processament del llenguatge natural, encara queda força camí a fer i per aquest motiu els xatbots actuals se centren en categories on la interacció faciliti la “naturalitat” de les converses. Situacions com encarregar el dinar, comprar unes entrades, organitzar un viatge, demanar un taxi… és a dir on no calgui gaire literatura, s’apropen cada vegada més a superar el Test de Turing (del qual us vam parlar fa un temps), per mitjà del qual es mesura la dificultat que te l’interlocutor d’assegurar si està mantenint una conversa amb un humà o bé amb un robot o programa informàtic.

Amb aquest sistema les marques estableixen un diàleg directe amb el consumidor, durant les 24 hores del dia. Des d’una sola plataforma l’usuari pot establir contacte amb els diferents productes sense necessitat de baixar-se les aplicacions individuals de cada empresa, evitant així el fet de buscar l’app, baixar-la, estudiar-ne el funcionament i utilitzar-la.

Cada vegada hi ha més empreses que aposten per aquest tipus de tecnologia, ja ho podem trobar per exemple a Facebook, Kik, Telegram i Wechat.

kik-chat.png

Un altre punt interessant dels xatbots és que son programes evolutius, és a dir que són capaços d’aprendre i millorar la base amb que van ser creats a partir de les dades que aporti cada usuari. Es poden convertir en especialistes de temes molt concrets gràcies a aquesta capacitat d’aprenentatge sent molt útils a l’hora de buscar informació de forma ràpida.

Però, quina serà la presència real dels bots dins el mercat? Serà realment una explosió similar a la de les aplicacions per a smartphones? Sigui com sigui, les grans empreses com Facebook amb el seu Facebook M o Google estan creant moltes expectatives. És difícil saber si som davant del nou next big thing i si no ser-hi pot significar deixar escapar una oportunitat d’or.

En definitiva el xat, àmbit de xerrada per definició, es convertirà, ens agradi o no en l’espai d’interconnexió amb un món de serveis empresarials. A les nostres mans queda l’eina i la decisió de l’ús que en vulguem fer.

 

Mireia C.

%d bloggers like this: