S’apropa Sant Jordi, una data molt especial per tots els catalans i catalanes que disfrutem dels carrer plens de parades de llibres i roses, la gent, l’ambient animat i festiu…

Si us interessa saber quins autors estaran firmant els seus llibres durant aquest 23 d’abril a Barcelona, us deixem amb un enllaç en el qual es recullen tots els autors i autores i el lloc i hora on estaran. La llista és provisional ja que a mesura que s’apropi el dia aniran afegint més infomació.

D’altra banda, Òmnium Cultural convoca un altre any el concurs “La Llança de Sant Jordi”, en el qual s’ha de votar el llibre favorit en tres categories: ficció, no ficció i infantil i juvenil, i votar a més la coberta més bonica de l’any. Entre tots els participants se sortejaran lots de llibres i entrades per assistir a la festa en què s’anunciaran els resultats. Podeu votar accedint a la web a través d’aquest enllaç.

L’Optimot, el servei de consultes lingüístiques de la Generalitat, també ha convocat un concurs, però en aquest cas és de micro-relats: envieu un tweet amb l’etiqueta #StJordiÒptim i que reculli una expressió que hagueu trobat fent recerca a l’Optimot. Aquí en teniu tota la informació per si voleu participar-hi.

I deixant de banda esdeveniments concrets d’aquesta data concreta, us presentem un seguit de novetats relacionades amb els llibres que segur que us interessaran!

Un software capaç de llegir Harry Potter i respondre preguntes sobre les novel·les 

Maluuba, una companyia canadenca, ha desenvolupat un algoritme que pot llegir textos i després fer preguntes sobre aquests. La idea per la qual es va desenvolupar aquest software és que pot resultar d’utilitat per a respondre preguntes plantejades a partir de texts tècnics “avorrits”. Així doncs, aquest software està pensat per llegir els textos que normalment no volem llegir, com “Termes i condicions” o instruccions i manuals per a determinats objectes, etc. No seria genial que algú s’ho llegís tot, ho memoritzés, i després estigués disponible per a que nosaltres li preguntem qualsevol dubte al respecte?

La companyia també ha provat l’eficiència del software en textos que no siguin únicament tècnics i instructius, i han vist que se’n surt força bé amb les històries. La prova l’han fet amb Harry Potter i la pedra filosofal: han fet que el sistema de comprensió de la màquina el llegeixi i respongui algunes preguntes bàsiques al respecte. El resultat ha estat força sorprenent: 70% de respostes encertades. Podeu veure un vídeo en el qual es veu aquest procés de prova fent click en aquest enllaç. A Gizmodo parlen sobre aquest software i fan una reflexió final interessant: és això l’inici d’un nova era de “no-llegir”? Podeu llegir l’article complet aquí.

No obstant, aquesta no és l’únic ús que se li pot donar ni l’únic objectiu de la companyia. Maluuba està interessada en crear sistemes que copiïn com els éssers humans aprenem a llegir, entendre i raonar fent servir les tècniques d’aprenentatge deep learning.

Seran els robots els propers premis Nobel? 

És possible que un robot pugui guanyar un premi Nobel? De moment això no ha passat però potser no és una idea boja, per res. Recentment un programa japonès d’intel·ligència artificial ha co-escrit una novel·la curta que va passar la primera ronda d’un concurs nacional de literatura, el Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award. La novel·la es titula El dia en què un ordinador escriu una novel·la (Konpyuta ga shosetsu wo kahu hi, en japonès). I ara la pregunta és, com ho han fet? Un equip humà s’ha encarregar de guiar la intel·ligència artificial del programa. Hitoshi Matsubara i el seu equip a Future University Hakodata, al Japó, van seleccionar paraules i frases, i van establir paràmetres per a la construcció abans de permetre que la intel·ligència artificial escrigués la novel·la automàticament.

Tot i que la novel·la va passar la primera ronda, no va arribar més lluny, perquè encara hi ha coses a millorar i perfeccionar. Satoshi Hase, un novel·lista de ciència-ficció japonès present a la conferència de premsa dels premis, comenta que va quedar sorprès amb l’escrit perquè es tracta d’una novel·la ben estructura, però que hi ha punts dèbils a treballar encara, com les descripcions de personatges.

Biblioteca sense llibres… físics

La nova biblioteca de la Florida Polytechnic University disposa de 135.000 llibres electrònics a l’abast pels estudiants. La biblioteca té una superfície de 3.300 metres quadrats en la qual, gràcies a la no existència de llibres físics, gaudeix d’un espai obert i diàfan amb terminals d’ordinadors, escriptoris i llocs còmodes per a llegir.

6bd3a94a492ce0632c0f03c8eb84b6ee

Llibreria amb 3 milions d’obres en catàleg

El que llegiu: una llibreria que te 3 milions d’obres en catàleg i un fons de 5000 títols. És la llibreria PUF (Presses Universitaires de France). Aquesta llibreria va gaudir d’una situació geogràfica extraordinària ja que estava situada, des de 1921 a 2006, en un local molt gran en la cantonada de la plaça de La Soborna i el boulevard Saint-Michel. Ara, deu anys després del seu tancament La Librairie des PUF torna a obrir en el mateix barri. Però, com es possible que pugui oferir tantíssims títols? quin és el seu secret? la Espresso Book Machine. Aquesta màquina es va presentar al Saló del Llibre de París el març de 2015 i encara no es comercialitza però funciona en algunes llibreries de Londres, Nova York i, ara, París. L’Espresso Book Machine funciona de manera semblant a una fotocopiadora: localitza els arxius, imprimeix tant l’interior com la coberta i també enquaderna; i tot això en un temps aproximat de 10 minuts per a obres de més de 200 pàgines. Aquest procés no només facilita l’autoedició sinó que també agilitza l’accés a obres des-catalogades o llibres esgotats per exemple.

Pel que fa a La Librairie des PUF, permet als seus clients poder triar un títol d’entre els 3 milions d’obres disponibles i amb una extensió màxima de 850 pàgines. El preu és el mateix que a qualsevol altra llibreria, i el temps que has d’esperar per a tenir la teva impressió no és res negatiu, ja que el pots gaudir fent un cafè amb les màquines que hi ha a la llibreria!

super-imprimante-sauvera-t-librairie-villes

L’Espresso Book Machine de la Librairie des PUF

Els nens són els protagonistes dels contes

L’empresa emergent catalana Superprota ha presentat dues noves publicacions coincidint amb Sant Jordi. La plataforma digital de Superprota permet als usuaris crear un llibre personalitzat per a nens de 0 a 9 anys en menys de mig minut. La intenció de la proposta és oferir als nens un producte divertit i educatiu que els motivi a llegir. ells mateixos poden ser els protagonistes de les seves pròpies històries, a qui no li hagués agradat això?

 

 

 

Selene B.

A %d bloguers els agrada això: