Ja fa uns quants anys que alguns cineastes o aficionats al cinema van provar de gravar curts, pel·lícules o videoclips fent servir un telèfon mòbil. Però de debò es poden produir obres de qualitat només amb la càmera d’un iPhone?

La veritat és que tot això acostuma a tenir una mica de truc, ja que no se sol gravar emprant només la càmera amb la qual ve el dispositiu per defecte, sinó que s’hi afegeixen objectius, flaixos, etc.

Per aquest article hem decidit posar-vos una mica al dia sobre aquest tema, què s’està dient, alguns exemples, etc. Esperem que us agradi!

Isabel Coixet s’ha definit sobre aquest tema. La directora de cinema creu que el mòbil pot ser la nova càmera del cinema. A més, considera que pot ajudar a fomentar noves propostes i un nou llenguatge per a comunicar-se amb l’espectador. I podem veure el cas dels youtubers, que de vegades només necessiten una càmera de mòbil o fins i tot la webcam, un micro de gama mitjana i un ordinador per a crear contingut i aconseguir milers de subscriptors i visualitzacions.

Un dels temes que és cabdal per aquesta força que estan prenent els mòbils radica en la capacitat de geocalització i també en la comunicació instantània avui dia als smartphones. Podríem comparar-ho amb la diferència entre eBay i Wallapop: totes dues són eines que serveixen als usuaris per a comprar i vendre de tot. La diferència roman en què eBay s’està quedant antiquada, Wallapop amb el seu xat directe i la geocalització que permet als usuaris saber a quina distància es troba allò que estan mirant estan guanyant adeptes dia rere dia.

Avui dia és cada cop més habitual veure campanyes publicitàries que es llancen a través de Vine o Youtube i que són gravades amb smartphones. Però, i això per què es fa? Doncs perquè dóna una sensació de frescor, espontaneïtat, com si no s’hagués cronometrar al mil·límetre tot sinó que hagi sortit de manera natural, real. Resulta més proper al client ja que aquesta publicitat fa servir els mateixos canals de comunicació que fan servir els usuaris, i els mateixos dispositius!

Voleu veure algunes produccions fetes amb telèfon mòbil? Aquí teniu alguns exemples:

  • Conrad Mess -> Va nèixer el 23 de febrer de 1974 a Saragossa. Sense partir de formació específica en cinema va començar a realitzar curts. Cap al 2011 va estrenar el seu primer curt, The Fixer, fet amb un telèfon mòbil, concretament un iPhone 4. Gràcies al reconeixement obtingut amb aquest curt va treballar a Hollywood en el seu següent short film, The Russian Roulette. Des de llavors ha seguit creant diversos curts. Els podeu veure a la seva pàgina web. Al 2013 va ser premiat amb el Phonetastic del festival de Sitges pel curt The Other Side, curtmetratge gravat íntegrament amb un iPhone 5 i el qual va ser protagonitzat per l’actriu Cristina Castaño (coneguda pel seu paper a l’exitosa sèrie de televisió La que se avecina).
474433465_640

Fotograma del curt The Other Side

  • Edward Sharpe & The Magnetic Zeros -> El seu últim videoclip, No love like yours, està fet amb un iPhone 6s.
wile

Fotograma del videoclip No love like yours

  • Coneixeu Modern Family? La coneguda sèrie de televisió va produir l’episodi Connection Lost (estrenat el febrer de l’any passat) fent servir únicament iPhones i iPads. Aquí ens expliquen com ho van fer i podem veure un vídeo del behind the scenes en què el productor executiu, Steve Levitan, explica com van fer servir els iPhones per a gravar aquest capítol.
  • El videoclip de la cançó Dark waves, de Robot Koch feat Delhia de France i dirigit per Sven Dreesbach es va gravar completament fent servir un iPhone 6S.

Però, a banda de ser útils per a crear contingut de ficció, els telèfons mòbils també serveixen per a documentar i retransmetre actualitat en primera persona de conflictes bèl·lics o situacions extraordinàries, com per exemple Eau Argentee, Syrie Autoportrait, un documental que reflexa el dia a dia del conflicte siri, o Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom.

Així, queda clar que ens trobem en un moment en què el cinema s’està democratitzant gràcies, en part, a la capacitat dels actuals terminals de mòbils que porten càmeres integrades de bona qualitat.  Aquestes són les càmeres de vídeo d’alguns dels mòbils que podem trobar actualment en el mercat:

Sony Xperia Z5: amb una càmera de 23.0 megapíxels, Foto ISO 12800/ Vídeo 3200 i gravació 4K.

Samsung Galaxy S6 Edge+: grava vídeo en UHD a 4K, té una càmera frontal de 5 mpx i la càmera del darrera és de 16 mpx.

Lumia 950 XL: càmera de 20.0 mpx, òptica Zeiss de 6 lents, Triple Flash natural LED.

iPhone 6s Plus: càmera iSight de 12 mpx, grava en 4k en format panoràmic.

Si feu les vostres proves de pel·lícules fetes amb mòbil, no dubteu en fer-nos-les arribar!!!!

 

 

Selene B.

 

Descobriu-ne més des de Cultura Digital

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint