Les redactores del blog de cultura digital estem molt contentes perquè per fi ja tenim cadascuna un visor de realitat virtual!!! I és que l’oferta de continguts de realitat virtual disponible està augmentant alhora que els primers visors ja es troben en el mercat o a punt d’arribar-hi. Aquest any 2016 és l’any de la REALITAT VIRTUAL.
1df7cf7a-65fe-497e-8902-acae34bf9da6

la Mireia, la Selene, l’Imma i la Marisol flipant amb les nostres ulleres de VR

Ja esteu preparats per la tecnologia del moment? Si no és així, us hem preparat una petita actualització de l’article que varem dedicar fa uns mesos a la realitat virtual. I aquest any cada mes seguirem explicant-vos les principals novetats en VR, estigueu atents!

Els visors més accessibles, per a mòbil

Una mica de cartró i unes lents i ja tenim el visor més senzill! Introduïu dins el visor el vostre mòbil i ja podeu veure vídeos de VR fàcilment. L’exemple paradigmàtic són les Google Cardboard, que Google va crear fa any i mig. Podeu comprar des de fa pocs mesos a la mateixa pàgina de Google varis models de visors desenvolupats per diferents companyies com DODOcaseKnox Lab o Homido que han obtingut el certificat “Funciona amb Google Cardboard” i que  poden funcionar amb totes les aplicacions preparades oficialment per a Cardboard. Els models més senzills de cartró valen uns 15 dòlars i els models de plàstic poden arribar a costar uns 30 dòlars.  Com Google explica en el seu blog, s’han venut més de 5 milions d’unitats i només entre octubre i desembre de 2015 es van instal·lar més de 25 milions d’apps per Cardboard a través de Google Play. I només és el començament!

De fet us podeu fer vosaltres mateixos el visor, només cal cartró, lents, imants, velcro, una goma elàstica i seguir aquestes instruccions. L’únic problema d’aquestes ulleres és que són una mica incòmodes perquè no compten amb cap subjecció per mantenir-les a la vora dels ulls, i per tant només serveixen per experiències virtuals de molt poca durada. Els recents vídeos de Youtube de 360º són una de les utilitats que més bé es poden experimentar amb aquestes ulleres. Però poc a poc podem anar trobant exemples d’ulleres amb certificat Cardboard més completes i còmodes com les Zeiss.

Mattel va entrar la passada tardor en el món VR amb unes Cardboard que són una actualització dels mítics View-Master estereoscòpics de l’era analògica amb un visor i apps pensades per introduir la canalla en el món de la realitat virtual. D’altra banda el passat mes de novembre The New York Times va enviar 1,3 milions de Cardboards als seus subscriptors per tal de promocionar els seus continguts en VR. Sigui per l’àmbit de l’educació, els infants o els mitjans de comunicació, és evident que aquesta nova tecnologia pot ser de gran interès per una part important de la població.

Una de les característiques principals de les Cardboard és la seva senzillesa i adaptabilitat, obrint un ampli ventall de possibilitats de personalització a les empreses. MacDonalds ha creat les Happy Goggles i ha començat per vendre 3.500 Happy Meals a Suècia que es converteixen en unes ulleres de VR Cardboard i li han preparat una app amb un joc d’ski (Slop Stars). Davant de l’èxit aconseguit McDonalds preveu estendre aquesta experiència a altres països.

A Coca Cola també li ha donat per experimentar amb el disseny, el reciclatge i la realitat virtual, i ha creat uns visors ben especials, com ens expliquen aquí. A Corea l’any passat ja varen crear unes Cardboard especials per promocionar el videojoc League of Legends a partir de packs de Fanta. En ocasió de l’estrena de l’última estrena de la saga Star Wars l’operadora americana Verizon va distribuir gratuïtament a les seves tendes, i només pels seus usuaris, 200.000 sets de Cardboards tematitzades. Com veieu, un terreny que cada vegada més empreses aniran explorant!

Però no només hi ha Cardboards al mercat, de fet podeu comprar diverses marques i models: l’ecosistema de la realitat virtual és molt ampli! Si per exemple mireu a Amazon podeu trobar moltes propostes amb gran varietat de preus i  característiques tècniques (sensors de seguiment de moviment dels ulls, botons addicionals, rodetes de focus ajustables, adaptació a la mida de diferents mòbils, etc…). Nosaltres hem estat regirant i ens hem decidit per unes Andoer!!!

La gama més alta per mòbils (si estàs disposat a gastar-te 99 €) té com a principal representant el Samsung Gear, que utilitza la tecnologia de Oculus. La segona versió de les Samsung Gear VR es va presentar en el recent Mobile World Congress juntament amb el nou terminal Samsung Galaxy S7, que és l’únic amb el que podrà funcionar. Samsung ha indicat que regalarà el visor durant unes setmanes promocionals als compradors del seu nou mòbil. Samsung és, jumwcmzntament amb Cardboard, de les opcions que disposen d’un major ecosistema d’apps especialment dissenyades i compatibles amb els seus visors. Per a fer visible el gran interès i potencial  que hi ha en el contingut en VR, Mark Zuckerberg va aparèixer durant la presentació de les Gear VR 2 i ens va deixar per la posteritat i la reflexió la fotografia que ha marcat la present edició del MWC.

El fundador de Facebook, i propietari de Oculus, va parlar entre altres temes sobre la seva aposta per la VR i el fet de que cada dia ja es veuen 1 milió de vídeos de 360º a Facebook. La realitat virtual serà la base de les xarxes socials del futur!

En el Mobile World Congress també es va presentar el visor LG 360 VR, que arribarà a les tendes durant aquest any. És un visor que no incopora físicament el mòbil, però que s’uneix a aquest a través d’un cable USB. Només funcionaran amb el seu recent model insignia LG G5. Es rumoreja que Google podria estar també desenvolupant un visor de gama alta per mòbils, mentre que a Apple sembla que per fi s’han adonat del potencial de la VR i han creat un equip liderat per experts en VR per treballar no se sap ben bé en què… podria ser que en un nou model de visor? Ara bé, caldrà veure si aquests nous visors només són utilitzables per a models molt concrets com els més recents Nexus o iPhone.

Els visors més cars, de l’Oculus a les Hololens

Durant aquest any aniran arribant els primers visors d’alta gama als consumidors. Estem parlant de la VR que proporcionarà complertes experiències d’immersió virtual d’alt nivell.Lamentablement, tot i que es creia que els preus podrien rondar els 400 €, a l’hora de la realitat els preus no baixen de 600 €. Serà això un impediment pel seu èxit massiu? És una tecnologia cara, que incorpora molts sensors de moviment, comandaments i pantalles d’alta definició i gran capacitat de treball de dades, ja que per tal de donar una bona experiència de joc i evitar els famosos marejos, cal una  gran taxa de refresc (imatges per segon). Això sí, els creadors creuen que en pocs anys baixarà el preu d’aquesta tecnologia. Sobre tots aquests aspectes va parlar fa poc el fundador de Oculus, tal i com podeu llegir aquí podeu llegir aquí. Un dels aspectes que caldrà continuar treballant és la presència de cable per connectar el visor amb l’ordinador, fet que entorpeix l’experiència immersiva.

A més a més les característiques tècniques dels ordinadors que funcionin amb aquests visors són importants i cal que disposin de targetes gràfiques de gran potència. De fet, fa pocs dies, el fundador de Oculus també va indicar que els Mac per ara no són compatibles amb les seves ulleres, degut al desinterès que Apple mostra per la potència de les targes gràfiques. Bé, va venir a dir que Oculus només suportaria Mac quan Apple fes un bon ordinador… Es calcula que els PCs necessaris per obtenir  una bona experiència de joc es trobarien en la gama dels 1.000 $, com podem veure entre els partners de Oculus. Si no es disposa d’un ordinador de gama alta els visors encara podran utilitzar-se per alguns vídeos i jocs que exigeixin menys rendiment i capacitat.  En fi, per ara doncs, no serà una tecnologia gens barata. Però és tanta l’expectació que hi ha que Amazon ha creat una pàgina dedicada a aquests nous dispositius virtuals.

A partir del 28 de març les primeres unitats de Oculus Rift arribaran als compradors que les varen reservar a principis d’any per un preu a Espanya de 699 €.

Les HTC Vive de Valve arribaran a principis d’abril al preu de 899 €.

La PlayStation VR (l’antic Project Morpheus) arribarà a finals de 2016. Encara es desconeix el preu que tindrà, però el seu CEO va mencionar fa uns mesos que tindria el preu d’una plataforma de joc (entre 400 i 500 €). En aquest cas, no cal un ordinador, només és necessari una PlayStation 4 per poder començar a jugar.

Les Hololens de Microsoft van un pas més enllà i entrem en el món dels hologrames immersius. No necessiten ni cables ni PCs i el seu preu es presumeix molt elevat. Per ara tot just ha començat el procés d’oferir kits de desenvolupament a Estats Units i Canadà per crear continguts per la plataforma al preu de 3.000 $!

Aquest ha estat un petit resum de les diferents possibilitats que trobem en el mercat per poder viure experiències de realitat virtual. Properament us recomanarem algunes apps i jocs per a que comenceu a explorar aquest nou món immersiu!

 

 

Imma Garcia

 

A %d bloguers els agrada això: