La indústria dels drons ha crescut notablement durant els últims anys. A més de l’augment de popularitat entre els consumidors i la disponibilitat de diferents models amb infinitat de mides i pesos, ha estat la seva vinculació a futurs grans projectes encapçalats per empreses com Amazon o Google el que li ha proporcionat una major visibilitat i ha destapat un futur ple de possibilitats.

Els camps d’aplicació dels drons són infinits. Els drons faciliten la possibilitat de capturar escenes aèries amb un pressupost comparativament ínfim, i per això consumidors, marques, empreses i creadors els aprofiten per fer fotografies o gravacions per anuncis, concerts, documentals o paisatges. Les empreses de cartografia perfeccionen els mapes que elaboren gràcies als drons, s’està explorant com emprar els drons com a missatgers per repartir enviaments d’una manera més eficient i veloç, les companyies de seguretat els utilitzen com petits vigilants atents a qualsevol alerta, i bé, tots sabem que fa temps que alguns exèrcits venen fent ús dels drons per planificar i realitzar atacs de manera silenciosa, ràpida i eficient.

Malgrat això, la indústria dels drons té un llarg camí a fer perquè encara falta desenvolupar una legislació específica per aquests vehicles aeris no tripulats que estipuli la seguretat necessària en tot l’espai aeri i eviti l’espionatge i la violació de privacitat.

Però ara els drons estan començant a formar part d’un nou esport: les curses de drons, que busquen convertir-se en un espectacle rentable que sigui atractiu pel públic i els patrocinadors a l’estil de les conegudes curses de cotxes de la Nascar, la Fórmula 1 o la Red Bull Air Race. Les curses consisteixen en recórrer un circuit en el menor temps possible a l’aire obert o bé en recintes tancats mentre eviten obstacles. Les carreres són gravades pels mateixos drons oferint una impressionat sensació de velocitat i espectacle.

Als Estats Units i Regne Unit s’han creat lligues de curses de drons. La Drone Racing League (DRL) busca el millor pilot de quadricòpters del món, i per això ha organitzat un campionat amb sis curses d’alta velocitat durant el 2016. Els vols són guiats per vídeo. Els pilots porten ulleres que els immersen en una mena de videojoc de realitat virtual proporcionant una visió en primera persona (First-person view o FPV en anglès) i els fan sentir com si estiguessin asseguts a la cabina del giny volador gràcies a les càmeres que porten instal·lades els drons teledirigits. Aquí us expliquen tota la tecnologia que utilitzen.

Els circuits disposen de pujades i baixades vertiginoses, girs a dreta i esquerra i obstacles a evitar. Per fer més visual la carrera els drons porten LEDs incorporats i intenten incorporar elements originals que dotin de narrativa, emoció i plasticitat la cursa. Els pilots competeixen en múltiples sèries, sumant punts en passar els llocs de control establerts en els circuits de competició i en acabar la cursa dins d’un cert límit de temps. El pilot amb més punts al final de les eliminatòries és el guanyador absolut. La primera cursa (Miami Lights) de la temporada va tenir lloc a l’estadi Sun Life de Miami el passat dilluns 22 de febrer, mentre que la segona es farà al Hawthorne Plaza, un centre comercial abandonat a Los Angeles. Durant aquest any 2016 van prenent forma  vàries iniciatives a nivell mundial. A Dubai aquesta primavera arriba el  World Drone Prix amb un premi d’un milió de dòlars per l’equip guanyador, mentre que el World Drone Racing Championship tindrà lloc el proper octubre de 2016 a Hawai .

És evidents que els vídeos resultants de les curses de drons són molt espectaculars i ens proporcionen una visió tant dels drons evolucionant pel circuit com imatges en FPV, però realment obtindran un públic interessat en pagar per veure en directe aquests espectacles? Pel que sembla sí que hi ha futur en aquestes curses, sobretot per l’emissió en diferit i també cal pensar que s’obren opcions de futur relacionades amb l’evolució de la realitat virtual.

Així doncs podem considerar que hi ha un nou e-sport o esport tecnològic que tot just està començant i que s’incorpora a les ja conegudes lligues de videojocs que compten amb gran número de seguidors i competidors, amb una facturació de centenars de milions de dòlars i una audiència potencial, especialment online, de gairebé un centenar de milions de persones. En ocasió del Mobile World Congress Barcelona acaba d’acollir la ESL Exp, amb la competició de jugadors professionals de League of Legends, Rainbow Six: Siege i Counter Strike. Algun dia veurem una carrera professional de drons a Barcelona?

Una altra variant d’aquest esport del futur són les batalles de drons que, d’igual manera que les batalles de robots, en tanca un parell en una gàbia gegant on només un dels drons pot sortir-hi sencer. Vaja, un esport una mica menys fi que les curses!

Els vídeos de curses i descens vertiginosos de drons en FPV són realment espectaculars, com els que us ensenyem a continuació des del Burj Kalifha o enmig d’un bosc.

Però si alguna carrera de drons recala a Holanda, hauran d’anar en compte amb evitar les intercepcions d’uns altres bòlids del cel, ja que la policia holandesa entrenarà àguiles per fer caure a terra drons indesitjables…Sembla que la idea està agradant a cossos policials de més paisos…

Per acabar, us deixem amb una altra innovació en els esports de risc. Heu pensat alguna vegada en fer Droneboarding? Sí,sí, el que escolteu,una nova variant del snowboard en que un potent dron empeny la taula per la neu. Els usos dels drons són inacabables!!!!

Imma Garcia

%d bloggers like this: