L’art digital també té cabuda a la fira d’art contemporani ARCO Madrid. Tot i que no hi ha gaire galeries que apostin per l’art electrònic, en aquesta 35à edició d’ARCO s’ha pogut veure com aquesta tendència artística hi ha estat representada per obres cada vegada més madures i amb una major facilitat d’instal·lació.

Les obres digitals s’han aglutinat al voltant dels premis ARCOmadrid/BEEP de arte electrónico, en la seva XI edició. L’objectiu d’aquest premi és promoure la investigació, la producció i l’exhibició de l’art vinculat a les noves tecnologies o art electrònic. Pretén afavorir la comunicació entre els fabricants/creadors de tecnologia i els artistes per tal de beneficiar tots dos sectors.

El premi, dotat de 15.000 €, ha estat atorgat a Christa Sommerer i Laurent Mignonneau per la seva obra Portrait of the fly (galeria Anita Beckers de Frankfurt). Es tracta d’una pantalla on tot un seguit de mosquits, que volen sense cap direcció concreta, formen el retrat de la persona que s’atura a mirar-los.

ars15_04

Com en cada edició l’obra guanyadora passarà a formar part de la Col·lecció BEEP d’art electrònic situada a la seu central de Ticnova a Reus, un emplaçament d’exposició complicat en ser un espai d’oficines on no totes les peces són de fàcil instal·lació i ubicació.

La col·lecció va néixer l’any 2006 a partir de la primera convocatòria del premi guanyada per Eduardo Kac amb Time Capsule, una instal·lació que reuneix fotografies, radiografies i vídeos de quan l’artista brasiler es va implantar quirúrgicament un microxip digital a la cama. Actualment està conformada per més de 16 obres d’artistes reconeguts a nivell internacional entre els quals hi trobem  Brainloop de Janez Jana, Independent Robotic Community de Ricardo Iglesias i Gerard Kogler, The Ekmrz Triology  d’Ubermorgen, Fascinum de Christophe Bruno, Nature Morte de Charles Sandison, Expanded Eye d’Anaïsa Franco i The Perpetual Storytelling Apparatus de Julius Von Bismark i Benjamin Maus.

 

 

El fet de formar part de la col·lecció comporta  que les obres siguin cedides quan així es requereixi per part d’alguna exposició internacional, la qual cosa passa molt sovint com en el cas de Luci, de José Manuel Berenguer.

Andreu Rodríguez, president de Ticnova, vol donar una major repercussió al seu projecte i ha creat New Art Foundation, una fundació dedicada a l’art tecnològic que rep el suport d’entitats tan rellevants com les universitats Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya i Ramon Llull, el Col·legi Oficial d’Enginyers Informàtics de Catalunya i el laboratori d’investigació ASCAMM de Barcelona.

La fundació pretén contribuir a la creació d’un mercat per a les peces d’art realitzades a través de les diferents eines que la tecnologia contemporània posa al nostre abast com ara el net art, la robòtica, l’electrònica o el bio art. Les noves tecnologies donen lloc a noves reflexions artístiques el desenvolupament de les quals requereix un marc adequat d’exhibició.

M.C.

A %d bloguers els agrada això: