Els drons són unes de les tendències tecnològiques d’aquest any 2016. Les seves possibles aplicacions en la vida quotidiana són immenses, en especial un cop s’acabin posant en clar les limitacions legals i de control aeri que necessitaran pel seu ús reglamentari i segur. Però a banda d’això, poden esdevenir (i de fet ja ho són), una eina pels artistes i creadors.

Els drons permeten obtenir fotografies i vídeos de paisatges, actes o concerts des d’una perspectiva única i espectacular, i, a més a més, estan inspirant molts artistes per crear interessants propostes musicals, visuals o performatives. Fem una ullada a alguns exemples recents, que ja sabeu que a les redactores del blog de Cultura Digital ens encanten els drons (especialment des que vàrem descobrir en Daito Manabe!!!!). Mireu, mireu…

Intel va posar a ballar 100 drons equipats amb llums led sota una fosca nit de novembre a l’aeròdrom de Ahrenlohe a Torneschprop, prop d’Hamburg, en col·laboració amb els investigadors del Ars Electronica Futurelab i l’acompanyament d’una orquestra en directe. Tota una feinada per aconseguir de pas el Rècord Guinnes de drons volant alhora…Mireu aquí el making off. L’Ars Electronica ja va aconseguir el 2012 fer volar 49 drons alhora, però cada vegada la tecnologia permet que els investigadors s’atreveixin amb molt més.

El programador i dissenyador japonès Daito Manabe del col·lectiu Rhizomatiks col·labora amb la companyia de dansa elevenplay creant brillants coreografies on les ballarines de les companyies interaccionen amb drons, que poden arribar a crear interessants jocs de llums i ombres.

L’il·lusionista  Marco Tempest de MagicLab ha col·laborat amb Daito Manabe i  Rhizomatiks Research per crear un vídeo amb 24 quadricòpters que surten d’una maleta, talment com si fossin conills d’un barret. Els drons floten al  voltant d’ell, responent als seus moviments i creant una il·lusió de simplicitat i harmonia que responen en realitat a una gran feina control i localització dels dispositius interactius.

Dancing with Drones ens mostra un grup de drons semiatònoms que interactuen amb ballarins com si fossin ocells lluminosos que es va poder veure en el Festival Sziget Festival de Budapest amb tecnologia  Collmot Robotics.

Ja us varem ensenyar l’hipnòtic curt SPARKED, col·laboració del Cirque du Soleil amb ETH Zurich iVerity Studios, que ens porta a la frontera de la interacció entre l’home i les màquines. S’inicia amb una frase de l’autor de ciència ficció Arthur C. Clarke: “Qualsevol tecnologia avançada és indistinguible a la màgia”. No us perdeu com varen disfressar de coloristes làmpares els quadricòpters.

L’equip de KMel Robotics (ara part de Qualcomm Technologies) va presentar el 2014 amb el suport de Intel un equip de drons/robots voladors instrumentistes capaços d’interpretar cançons ben conegudes a través de nous instruments. Començant amb Also sprach Zarathustra de Strauss, seguint amb Carol of the Bells i l’himne dels Estats Units per acabar (una mica desafinat, però).

Vice i The Creators Project varen voler demostrar amb el següent vídeo la velocitat i l’agilitat dels drons a través de la interacció entre un automòbil Holden Astra i 8 quadricòpters amb LEDS que eren pilotats per pilots de carreres de drons, creant un bell exemple de dansa visual plena de colors i moviment.

El músic John Cale (Velvet Underground) i l’arquitecte Liam Young varen presentar el 2014 en ocasió de l’exposició Digital Revolution una orquestra dron que va actuar al Barbican, de manera queportaven la música a prop del públic o utilitzaven el seu propi so generat en moure’s per crear una performance de música immersiva en directe.

El prestigiós Saatchi & Saatchi New Directors’ Showcase del Cannes Lions de 2012 ja ens va portar una acció creada per 16 quadròpters que ballaven al ritme de la música i la llum.

Les arts visuals i les instal·lacions artístiques són un altre camp que han explorat els drons. L’artista del graffitti Katsu va crear un dron pintor, mentre que Nadav Ossor amb Orphan va instal·lar un solitari dron aburrit en una galeria, que es dedicava a xiuxiuejar o inclús cantar per si mateix alguna cançó,  fins que detectava la presència d’algun visitant i, prenent vida,  cantava texts bíblics.

La publicitat també està apostant, i de quina manera més arriscada, pels drons. La marca de roba japonesa Buyma ens va portar fa pocs mesos aquest anunci on dos drons es dedicaven a amagar estratègicament la nuesa dels ballarins protagonistes de l’anunci! Bonica, original i arriscada barreja de dansa i tecnologia per publicitat!!!!

El videoclip del tema Weightless de Marconi Union és un bell joc de llums, reflexes i atmosfera fantasmagòrica creada per, de fet, un solitari dron amb LEDS.

El Flying Robot International Film Festival (FRIFF) és el primer festival internacional dedicat als vídeos que es graven en drons, que pretén mostrat les millors obres que es graven emprant aquests artilugis. Aquí teniu alguna de les obres premiades de la primera edició, que va tenir lloc a San Francisco el passat mes de novembre.

Drone Aviary és un curtmetratge que explora el punt de visió que proporcionen els drons degut a les perspectives úniques de que disposen. Es poden veure diferents tipus de drons i les diferents tasques que poden realitzar. Es pretén reflexionar al voltant del fet que els drons cada vegada es mouran més autònomament per les ciutats i influiran activament en les nostres vides en els propers anys. Forma part del projecteThe Drone Aviary Project, que investiga el potencial social, polític i cultural de la tecnologia dels drons.

Life after Gravity és la primera web sèrie de ciència ficció gravada en dron, un primer exemple de narrativa audiovisual que utilitza la perspectiva insòlita dels drons per acostar-nos a una realitat “original i diferent”. És una  iniciativa de l’empresa 3D Robotics, que vol demostrar que els seus drons intel·ligents Solo serveixen per molt més que gravar imatges aèries de concerts o paisatges.

I per acabar riem una mica amb aquest tràiler fals d’una suposada pel·lícula de terror, The Drone. El cineasta americà Jordan Rubin ha creat una paròdia sobre un quadricòpter que es torna demencialment boig! Potser sí que algun dia veurem una pel·licula sobre drons, i no només rodada amb drons… Què us sembla veure una peli a Sitges protagonitzada per una temible bandada de drons/ocells?

 

 

Imma Garcia

%d bloggers like this: