Sou dels que ja heu anat a veure “Amy”, de Asif Kapadia als cinemes o heu vist a Netflix “What Happened, Miss Simone?”, de Liz Garbus? Si és així, és evident que us agraden els documentals i esteu al dia de les principals novetats, ja que aquests dos documentals es troben nominats als Oscars al millor documental d’aquest any.

.

Sou dels que cada dimarts es posen al davant del sofà per mirar els documentals del Sense Ficció de TV3 i els altres documentals que emeten els canals de la nostra? Definitivament, esteu interessats en descobrir tantes temàtiques com us proposin per ampliar els vostres coneixements i reflexionar al voltant del que passa en el món.

Sabeu que hi ha maneres diferents d’explicar històries en profunditat utilitzant canals diferents al típic documental audiovisual? Us parlem dels documentals interactius, una manera diferent de narrar-vos les històries que us poden interessar. Aquí us en fem cinc cèntims!<

Els documentals interactius (també coneguts com webdocs o idocs) es diferencien dels documentals convencionals per la integració de diferents elements multimèdia, resultant en la combinació d’elements com vídeos, fotos, texts, sons, música, animacions, il·lustracions, fotografies, infografies… A diferència de la narrativa lineal i tancada dels documentals de tota la vida, on el realitzador i el director han escollit una única mirada possible i un tempo únic, l’usuari es pot moure per la història consultant allò que li resulti de major interès, creant una experiència pròpia en interactuar o navegar a través del web del documental. A més a més, en alguns casos són els mateixos usuaris els que poden proporcionar dades, vídeos o imatges a partir del qual s’implementa el contingut del documental o s’afegeixen a l’experiència de l’usuari.

Els documentals tradicionals seguiran existint però noves veus narratives estan permetent que s’obrin noves maneres de difondre històries originals de forma interessant i creativa amb l’ús d’aquests nous formats híbrids que són proporcionats per les tecnologies digitals.

Una selecció per inspirar-vos. Us animem a explorar les webs de cada webdoc!

.

El National Film Board de Canada o la cadena europea Arte dediquen una part important de la seva activitat a donar suport als documentals interactius, havent donat lloc a alguns dels millors projectes que podem trobar avui en dia. Molts d’aquests projectes es mostren en festivals com el International Documentary Festival in Amsterdam (IDFA), SXSWSundance o Tribeca. Us hem fet una tria dels que més ens han agradat!

Highrise, the world in towers és un documental de Katerina Cizek guanyador d’un premi Emmy, que mostra més de 2.500 anys d’història dels habitatges en construccions verticals. Un projecte multimèdia i colaboratiu que inclou animacions i jocs. Un dels projectes que inclou és Out my window on l’usuari pot endinsar-se en un pis real d’alguna ciutat amb una visió de 360º i conèixer algun detall de la vida del personatge.
Univers Within. Digital lives in the global highrise” continua actualment el projecte Highrise mostrant les vides digitals ocultes dels ciutadans verticals per tot el món, portant-nos a casa seva, als seus cors, les seves ments i els seus ordinadors per tal de revelar-nos la condició humana digital de principis del segle XXI.
Wellcome to Pine Point” és un webdoc  de Michael Simons i Paul Shoebridge (The Goggles) que explora els records dels residents de la desapareguda comunitat minera de Pine Point al Canadà a través d’un recull molt original de fotografies, videos, dibuixos, animacions i música. També disponible per iPad. Dels mateixos autors podeu veure “The Ghosts in our Machine“.
Elaine McMillion vol donar a conèixer la situació dels habitants de la deprimida zona industrial del McDowell County, a l’oest de l’Estat de Virginia, a través deHollow. Aquest atractiu  documental interactiu aporta el testimoni dels pocs habitants de la zona que han quedat després del tancament de les fàbriques que sostenien l’economia del comtat.
Fort McMoney“, de David Dufresne, és un premiat joc documental que introdueix als jugadors en la indústria del petroli. També disponible per iPad.
Journey to the end of Coal“de Samuel Bollendorff i Abel Ségrétinés és un relat personal i immersiu articulat com si fos un viatge que ens acosta les dures condicions de vida dels treballadors del sector de la mineria de carbó a la Xina.
Refugee Republic2 és un webdoc de la productora holandesa Submarine Channel que ens acosta al dia a dia en el Camp re refugiats sirians de Domiz, situat al nord d’Iraq, emprat una original barreja de dibuixos, vídeos, sons i imatges.
Bear 71de Jeanne Allison i Jeremy Mendes és un documental web que explora la difícil convivència de la natura amb els humans a través del seguiment dels moviments d’un ós salvatge.
The Last Hunt va ser el primer documental interactiu dissenyat específicament per tablet. Obra del fotògrag Alexi Hobbs narra l’última sortida de caça del seu avi. Disponible per iPad, iPhoneAndroid.
Avatar Secrets és un curiós documental interactiu per iPad escrit i dirigit per la periodista Ramona Pringle que que combina imatge real, seqüències animades, entrevistes i informacions sobre les relacions, les dependències i la comunitat en la vida digital en el segle XXI.
Prison Valley és un acostament a la ciutat de Cañon a Colorado realitzat per David Dufresne i Philippe Brault  per Arte. Situada al mig de no-res acull 13 presons, una de les quals és la presó de màxima seguretat de Supermax. Utilitzant un acostament propi dels videojocs ens aporta la visió que tenen els visitants en entrar a les presons. La vida dels habitants de la ciutat està totalment lligada a la privació de llibertat de les presons.
També podem trobar casos de documentals que han estat realitzats a partir de l’aportació exclusiva de material per part dels usuaris. El cas més emblemàtic és el documental “Life in a day de Youtube, format per milers de videos que varen pujar els usuaris el 24 de juliol de 2010. Dirigit per  Kevin Macdonald i produït per Ridely Scott, el documental mostra la vida per tot el planeta en un únic dia.
Do Not Track és un recent documental interactiu de Brett Gaylor i Upian per Arte que tracta sobre la privacitat i l’economia de la web. El documental es va anar realitzant amb la col·laboració dels usuaris que acceptaven ser rastrejats i compartir les seves dades. Cada dues setmanes varen anar elaborant set episodis personalitzats que exploraven diferents aspectes per demostrar que la web és un espai on cadascun dels nostres moviments, comentaris i dades privades són gravats i rastrejats.
” In Limbo Interactive es qüestiona què es converteix en la nostra memòria individual i col·lectiva en l’era digital a través d’un viatge interactiu a través de la nostra memòria interconnectada. Es basa en un film inicial de 30 minuts que és augmentat a través de les nostres pròpies dades proporcionades a través de les xarxes socials.

I a casa nostra? Les televisions públiques fan possible diferents propostes

.

A Catalunya podem trobar diferents experiències de webdoc. El primer projecte de TV3 es remunta al 2007, amb Guernica, pintura de guerra, un documental de 30 Minuts que va rebre una nominació als Digital Emmy Awards. El passat estiu de 2015 l’Àrea de Mitjans Digitals de la CCMA i la de Documentals i Nous Formats de Televisió de Catalunya va obrir una convocatòria per a la producció de documentals interactius amb l’objectiu d’explorar el caràcter innovador d’aquest format audiovisual en contínua transformació. Es varen escollir sis projectes (vegeu la selecció), seleccionant tant projectes interactius vinculats a documentals televisius que seran emesos per TV3 com projectes que són únicament interactius i que no estan lligats a cap contingut televisiu.

Aquest és el cas de “Amb títolde Neus Ballús, la realitzadora de “La plaga”, pel·lícula guanyadora de quatres premis Gaudí. En aquest documental produït per la Universitat Pompeu Fabra en ocasió del seu 25è aniversari, es reflexiona sobre l’experiència transformadora de la universitat, la seva funció en la societat actual i els seus reptes de futur a través de la vivències de 30 exuniversitaris. L’usuari pot fer avançar la història de manera diferent, de manera que acaba visionant un documental diferent en funció del que hagi optat veure, amb una història o unes conclusions a les que arribar diferents a les que pugui arribar un usuari diferent.

TV3 també va coproduir amb Arte l’interactiu El Swissleaks de Falciani, un especial del documental “La llista de Falciani”, que permet conèixer la història d’Hervé Falciani, accedir a diverses dades sobre l’evasió fiscal i respondre a algunes preguntes que els espectadors es poden formular. També ha col·laborat en la producció del recent interactiu “Ariadna”. L’obra de Gemma Rodríguez i Laura Piaggio realitza un recorregut pels principals autors de la literatura catalana del segle XX, oferint una visió global i integradora d’una part de la producció literària del segle XX a Catalunya, però també del paper dels autors en la formació d’un pensament crític, la millora de les llibertats i l’accés al coneixement. El documental es presenta com un recurs pedagògic innovador adreçat principalment als professors i alumnes d’ESO i de Batxillerat.

TVE també ha apostat pels documentals interactius, que podem trobar a la seva pàgina de webdocs. Hi podem visionar obres com Alma, hija de la violencia, una coproducció de RTVE i Arte dirigida Miquel Dewever-Plana i Isabel Fougère, que ens acosta a la crua violència de les bandes de Guatemala a través del testimoni en forma de monòleg d’Alma acompanyat d’imatges que ens ajuden a contextualitzar la dura vida als carrers del país centreamericà, o un webdoc més intimista, personal i poètic com  Cromosoma 5, dirigit per Maria Ripoll i Lisa Pram, que ens endinsa en la història d’Andrea i el Síndrome del Cromosoma 5p a través d’entrevistes, dibuixos, textos, fotografies i links a documentació d’interès disponible a la xarxa.

Las Sin Sombrero és obra de la productora catalana Intropia Media, un projecte transmedia co-produït amb RTVE . Amb la utilització de diferents formats i plataformes (televisió, internet i publicacions) ens acosta a la figura de les poc (més aviat gens) conegudes dones que varen formar part de la generació del 27.

La productora valenciana Barret Films està tirant endavant el webdoc Oresponsablessense cap tipus de suport oficial, on denuncia la falta d’investigació de l’accident del metro de València. Des de les universitats també han sorgit obres vinculades als màsters de creació de documentals com ara Seat. Las sombras del progreso del Master en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB.

No podem oblidar la important feina de recolzament, reflexió, divulgació i difusió que realitza el Festival DocsBarcelona, a través de l’interDocsBarcelona, la seva la secció sobre documental interactiu i transmèdia.

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: