Un dels temes que més canviaran amb l’arribada del canvi digital és l’educació. De fet, ja estan canviant. I un dels formats que han sorgit darrerament són els MOOCs. Sabeu què són?

Les sigles MOOC provenen de Massive Online Open Courses (cursos online massius i oberts). La idea bàsica d’aquests cursos resideix en el canvi de les plataformes educatives tancades a entorns d’aprenentatge oberts, cosa que possibilita a milions de persones d’arreu del món seguir diferents iniciatives educatives.

El primer curs tipus MOOC va ser Connectivism and Connective Knowledgde (CCK08), organitzat per George Siemens i Stephen Downes de la University of Manitoba (Canadà) l’agost de 2008. Era un curs de dotze setmanes de duració i s’hi van inscriure més de 2.300 persones. I arran de la creació d’aquest primer curs es va encunyar el terme MOOC.

Les característiques fonamentals d’un MOOC són:

– Són impartits per universitats d’arreu del món

– No tenen limitació en les matriculacions

-Impartir-se i seguir-se online

-De caràcter obert i gratuït (tot i que en alguns cursos has de pagar si vols tenir una certificació oficial).

Les principals plataformes on pots trobar MOOCS són Coursera, edX, MiriadaX i Udacity (aquí podeu trobar una llista més àmplia). Allà podreu trobar cursos relacionats amb les arts, la literatura, la música, la ciència, la programació, medicina… i en un munt d’idiomes diferents. Ah, i UCATX és la pàgina on pots trobar els diferents cursos organitzats per les universitats catalanes.

Pel que fa a la durada dels cursos, depèn de cada Mooc. Es disposen d’unes setmanes marcades en la ressenya del curs per a realitzar-lo, ja que durant aquest temps podem disposar de tots els mitjans per part dels organitzadors per interactuar amb els professors i companys.

És interessant saber que alguns Mooc ofereixen la opció d’adquirir un certificat, i n’existeixen diversos tipus (certificats de participació gratuïts, certificats de superació que porten un cost associat…). En alguns cal realitzar un examen final, en altres simplement completar un percentatge del curs.

Si encara voleu saber-ne més o teniu més preguntes us deixem amb un enllaç que us pot ser d’utilitat ja que respon a preguntes interessants àmpliament. Només cal que seguiu aquest enllaç.

.

.

.

Selene B.

A %d bloguers els agrada això: