Saps que estàs connectat a qualsevol persona del món (els teus actors preferits, el president dels EUA, Kim Jong-Un…) només a través de 6 persones?

La teoria dels sis graus de separació va ser proposada inicialment el 1930 per l’escriptor Frigyes Karinthy. Es tracta d’una hipòtesi que intenta demostrar que qualsevol persona a la Terra pot estar connectada amb qualsevol altra a través d’una cadena de coneguts de no més de cinc persones (connectant a ambdues persones amb únicament sis enllaços).

El 1957, el psicòleg Stanley Milgram va fer un experiment per donar seguiment a cadenes de coneguts als EUA. Milgram va enviar diversos paquets a 160 persones a l’atzar de Nebraska demanant-los de reenviar-lo a un conegut per tal que al final arribés a un individu prefixat, un corredor de borsa de Boston. Cada persona només podia reenviar el paquet a algú conegut i aquest reenviar-lo a un altre. L’experiment es basava en saber quin percentatge de paquets arribaven al destinatari i, sobretot, per quantes mans passaven els paquets abans d’arribar a Boston. Segons els resultats de Milgram, les cadenes variaven entre dos i deu coneguts intermedis, amb una mitjana de cinc coneguts intermedis (és a dir, sis graus de separació) entre el remitent original i el receptor de destinació.

L’any 2011 Facebook va realitzar un estudi denominat “Anatomy of Facebook” amb tots els usuaris actius de la pàgina en aquell moment, 721.000.000 membres, i es va analitzat el conjunt d’amics en comú, per treure el promig de quants esglaons hi ha entre dos usuaris qualsevols. Es van excloure celebritats i famosos. Els resultats van mostrar que el 99,6& d’usuaris estaven connectats per 5 graus de separació.

Però ja no estem en l’any 2011, estem en el 2016, i semblar ser que aquesta distància entre dos desconeguts s’ha reduït a 3,57 segons Facebook. El passat dijous 4 de febrer Facebook celebrava el “dia dels amics”, i donava als seus usuaris la possibilitat de compartir un vídeo collage personalitzat sobre els amics. La companyia ha aprofitat per calcular quants intermediaris existeixen avui dia entre dos usuaris qualsevol de Facebook. El promig ha resultat ser 3,57 graus de separació, això vol dir que hi ha tres persones i mitja entre dos usuaris qualssevol de la xarxa social. Accedint a aquesta pàgina podeu veure quina es la vostra pròpia mitja.

És evident que l’existència d’Internet i de les xarxes socials influeix en aquests resultats, ja que probablement fa cent anys hauria sortit un promig més elevat. Avui dia gaudim de la possibilitat de veure quins són els amics dels nostres amics a través de fotos, comentaris o directament mirant “amistats” i extreient-ne la informació, i conèixer-los cibernèticament, etc.

El 2011, quan Facebook tenia 721 milions d’usuaris, la Universitat Cornell va portar a terme un estudi similar i va arribar a uns mitja de 3,74 graus. Què passarà quan Facebook arribi a 5 mil milions d’usuaris, el que segons la xarxa social passarà el 2030?

No obstant, hem de tenir en compte que aquesta dada només és aplicable a aquells que fan servir la xarxa social. I això deixa fora a 4000 milions de persones que no en tenen accés.

Vosaltres què en penseu? Creieu que realment aquest número, 3,57, és el que us separa de qualsevol altra persona? I creieu que seguirà baixant? Potser en uns anys serà 2…


Selene B.

A %d bloguers els agrada això: