Els dies foscos de l’hivern són escollits per algunes ciutats per afegir una nota de color i calidesa a les ciutats amb l’exhibició d’obres que realcen la bellesa de la ciutat de nit i l’omplen de vida i color. Us parlem dels festivals de la llum.

Les ciutats són un conjunt de carrers, avingudes i edificis una mica grisos i repetitius, amb algunes taques de naturalesa verda en parcs i jardins i algunes intervencions arquitectòniques de gran volum com estacions, auditoris o teatres, grans centres comercials o de negocis, i edificis en alçada singulars, moltes vegades lligats als famosos arquitectes estrella. És en els centres antics de les ciutats on es concentren normalment alguns edificis antics amb una certa o gran bellesa arquitectònica que aporten una mica de calidesa i color a la aborrida i freda ciutat… A l’hivern fa fred i la ciutat encara sembla més gelada i fosca, especialment de nit, i els habitants es mouen pels carrers sense fixar-se en allò que els envolta. Per això, principalment en ciutats del nord d’Europa on la nit és més llarga, s’han creat els festivals de la llum. Us en parlem dels més interessants.

Londres

El Festival Lumiere va tenir lloc als carrers i places de Londres del 14 al 17 de gener de 2016. Organitzat per Artichoke, més d’un milió de persones varen experimentar 30 instal·lacions de llum, mappings, instal·lacions interactives o pantalles digitals al carrer.

Entre les instal·lacions va destacar 1.8 London, escultura aèria de Janet Echelman al bell mig de Oxford Circus. L’obra s’il·lumina de nit amb les projeccions de llums de color que es determinen a partir de la interacció amb membres del públic, que pot utilitzar el seu mòbil per seleccionar els colors i patrons que es mostren. El nom 1.8 es refereix a la quantitat de temps en microsegons que el dia terrestre es va escurçar com a resultat del terratrèmol i tsunami del Japó de 2011. La forma de l’escultura està inspirada per les dades de l’alçada de l’onada del tsunami a mesura que es movia per l’Oceà Pacífic.

L’artista francès Patrice Warrener va pintar digitalment la West Gate de la Westminster Abbey amb la seva colorista obra The Light of the Spirit, on empra el seu sistema d’il·luminació policromàtica Chromolithe. A Grosvenor Square es va instal·lar una icònica cabina telefònica plena de peixos exòtics. L’obra Aquarium de Benedetto Bufalino & Benoit Deseille ens recorda com de diferent és la nostra relació amb la telefonia i la recent conversió d’aquestes cabines en un espai buit d’utilització pública. I mentrestant, a King’s Kross la instal·lació interactiva Light Graffiti de Floating Pictures convidava a l’audiència a utilitzar el seu smartphone o altres fonts de llum per pintar el seu entorn, convertint-se en una mena de pinzell digital. El col·lectiu francès Groupe LAPS va portar llum i moviment a la Liberty House amb el seu projecte Keyframes, una instal·lació escultòrica animada on figures de LED doten de vida i expressivitat la façana de l’edifici.

Helsinki

El festival Lux Helsinki va omplir de color la freda ciutat nòrdica de Helsinki del 6 al 10 de gener de 2016.

Entre les diferents instal·lacions que es varen mostrar en un ambient gèlid, destaquen Cloud dels canadencs Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett, una escultura interactiva creada a partir de sis mil bombetes incandescents, que es poden apagar o encendre a través de les cadenes que pengen del núvol, i l’espectacular Ilon kuvia (Images of Joy), un mapping obra de vuit artistes que es projecta sobre la gran catedral de la ciutat.

Amsterdam

L’Amsterdam Light Festival va omplir de vida i color els freds carrers i canals de la ciutat holandesa del 28 de novembre de 2015 al 17 de gener de 2016. Els visitants varen poder gaudir d’una quarantena d’escultures i instal·lacions de llum tot passejant pels carrers o navegant pels canals de la ciutat. Algunes instal·lacions també eren interactives, com les aus de Birds fly around you de Shimada Masamichi o Social Sparkles de Studio Toer.

Barcelona

En ocasió de les properes Festes de Santa Eulàlia tindrà lloc a Barcelona un festival de la llum entre l’11 i el 14 de febrer de 2016.  Aquesta nova edició de Llum BCN pretèn sorprendre de nou als ciutadans i visitants amb les creacions lumíniques d’artistes de reconegut prestigi i nous talents, que en fer-se fosc, transformaran la fisonomia del centre de Barcelona.

El festival és una suma de noves mirades i aproximacions creatives on conflueixen la tradició, l’art i la tecnologia gràcies a la màgia de la llum i al talent d’alumnes i professors d’escoles de disseny, il·luminació, arquitectura o interiorisme de Barcelona, i a la col·laboració de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l’Associació Professional de Dissenyadors d’Il·luminació (APDI).

Us proposem que doneu una volta per Ciutat Vella, on trobareu que edificis històrics, places i patis es converteixen en els escenaris de mappings, espectacles i instal·lacions que utilitzant la llum com a matèria primera, oferiran sensacions completament diferents a les que poden experimentar en aquests mateixos espais durant la resta de l’any.

A la Plaça Sant Jaume trobareu el projecte de Onionlab i Smow Intrincat, una coreografia harmònica entre elements físics i sensorials que combina dotze pèndols lumínics amb projectors làser i diverses màquines de fum distribuïdes per la plaça de Sant Jaume. Onionlab també presentarà un mapping 3D estereoscòpic a la Plaça del Rei, Axioma.

També trobarem instal·lacions d’artistes com Xevi Bayona i el seu joc interactiu Toca la Campana a la plaça Sant Just i Pastor o Fèlix Vinyals amb A cor obert, una instal·lació que s’il·lumina al ritme dels batecs dels nostres cors.

I més…

Fa un parell de mesos va ser la ciutat d’Olot la que va il·luminar els seus carrers i monuments amb instal·lacions de llum i foc en el Festival Lluèrnia (tal i com us varem explicar aquí). Una altra proposta interessant que podeu trobar durant l’estiu a Catalunya és el Festival Internacional de Mapping de Girona, que projecta imatges sobre molts dels edificis emblemàtics del barri vell de la ciutat de Girona.

Imma Garcia

A %d bloguers els agrada això: