Com deia Niehls Bohr, és difícil fer prediccions, i més sobre el futur!!!!!¹

.
Però si s’han de fer, tenim dues opcions: treballar sobre segur i dir obvietats, o arriscar una mica i fer previsions optimistament dolces o negativament apocalíptiques. Esperem no seguir cap de les dues!!!!

Aquí teniu algunes previsions en el camp tecnològic per a l’any que acabem d’estrenar.

1.- REALITAT VIRTUAL i REALITAT AUGMENTADA

2016 ha de ser l’any de la realitat virtual. Després d’anys d’espera, aquest és l’any en què sabrem si funcionarà, si serà popular i si superarà obstacles com el preu, els cables que s’entortolliguen o el mareig que provoca. Però cal dir que l’arribada de la realitat virtual pot ser el més revolucionari que ha passat en l’entreteniment en anys. La VR ens permet o només veure una història sinó ser part d’aquesta història. Una pantalla immersiva de continguts, accions, històries i personatges.

El primer producte que ja ha arribat al mercat és (finalment!!!!) les Oculus Rift. El sistema de realitat virtual propietat de Facebook ja es pot reservar en un pack juntament amb controladors Touch, comandament de XBox, auriculars i tot el que necessitaràs per jugar als primers jocs que surtin (en principi, Eve: Valkyrie i Lucky’s Tale, els dos jocs que regala Oculus). El preu, 600€, resulta sensiblement més alt del que estava previst, ja que a més cal un PC molt potent.

També sortirà HTC Vive, un altre sistema de realitat virtual per a PC recolzat per Valve/Steam. I PlayStation VR, abans conegut com a Projecte Morfeo, és l’entrada de Sony a la cursa VR. A diferència dels Oculus i Vive que funcionen amb cascos lligats a un PC, la PlayStation VR funcionarà amb Sony PlayStation 4. Es llançarà en el primer semestre de 2016.

Samsung distribuirà la darrera versió de les Gear VR, un altre tipus de realitat virtual (tipus la Google Cardboard) que funcionen amb els smartphones Samsung. I és que aquest 2016 també serà l’any del vídeo en 360º. El motiu és que és relativament fàcil fabricar un visor per vídeos de 360º amb un smartphone, i les càmares per gravar-los són cada cop més barates.

I de realitat virtual a realitat augmentada, un sistema que posa objectes generats per computador davant els objectes reals que podem veure. Microsoft li en diu “realitat mixta” i presenta la Microsoft HoloLens.

Google Glass també sortirà de la cova on ha estat amagada des del seu desafortunat debut. Ara amb el nom de Projecte Aura, molt probablement es destinaran a un ús professional, des del disseny i l’enginyeria a l’arquitectura, l’educació i la medicina. i és que, en ser menys immersiva (es pot veure el món que t’envolta, a més dels objectes virtuals) l’AR resulta més pràctica.

A partir d’aquí s’espera que els creadors de continguts treballin al màxim perquè la realitat virtual no es quedi en un pur joc tecnològic, un fenomen similar als televisors 3D. Ja hi ha diverses startups dedicades a la creació de contingut per a aquesta tecnologia, i majors com Disney hi han invertit importants quantitats. Estaran els continguts a l’alçada de les expectatives?

2.- INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

En 2016, els productes Siri d’Apple, Google Now, Alexa d’Amazon i Cortana de Microsoft seran encara més importants a la nostra vida. Sobretot, aniran lligats a l’arribada definitiva de l’internet de les coses.

A més, s’espera que properament la més poderosa d’aquestes ments artificials (Watson d’IBM) sigui capaç d’ajudar als líders mundials a resoldre problemes complexos. Aquests supercomputadors poden escoltar quines són les preocupacions, opinions i conversa de la gent a les xarxes socials, analitzar-ne les dades i retornar informació concreta que els éssers humans, amb la nostra capacitat de perdre’ns en els detalls, no som capaços de sintetitzar.

3.- MATERIALS AVANÇATS

La ciència de materials és molt important al món de la tecnologia i definirà la propera generació de dispositius mòbils i d’entreteniment a la llar.

Estem parlant, per exemple, de termoplàstics reciclables, plàstics ultra potents com els utilitzats en els smartphones i que redefiniran la seva aparença. Del vidre que cobreix la pantalla com el super-dur però flexible Gorilla Glass.

I finalment el grafè, d’un àtom de gruix i increïblement fort i conductor, que pot passar a la zona d’aplicació pràctica ara que els investigadors finalment han descobert la forma que sigui molt més assequible.

4.- OBJECTES INTEL·LIGENTS

Aquest any, es parlarà menys d’Internet de les coses per centrar-nos en “objectes intel·ligents”, aparells quotidians que recopilaran dades i amb connectivitat incorporada. Es connectaran, via Wi-Fi i Bluetooth, al nostre smartphone. La intel·ligència començarà a aparèixer en llocs inesperats com estovalles, tovalloles, tasses de cafè, les manetes de les portes, estores, ruixadors de gespa, cadires de oficina… La majoria només informaran que estan sent utilitzats, per quants de temps i en quin moment del dia. Aquesta informació ens servirà per canviar els nostres hàbits i fer un seguiment de les nostres activitats.

4.- SEGURETAT

La filtració de les dades del lloc de cites extramaritals Ashley Madison va ser un terratrèmol el 2015. Per primera vegada, la informació filtrada era tremendament personal i podia provocar problemes relacionals que no s’arreglen amb un canvi de contrasenya.

Per a 2016 es preveu que els ciberatacs estiguin motivats per la política (i no els diners o la pura diversió com fins ara), i ja ho hem començat a veure amb els atacs massiu de hackers a ISIS. Els experts adverteixen dels problemes amb la manca de seguretat a les xarxes que controlen per exemple les centrals elèctriques o els embassaments

Conforme anem posant més i més dades personals al núvol, més s’incrementa el perill que aquestes dades siguin robades i més important és la seguretat. I si com estem dient anem cap a un món on tot estarà connectat les conseqüències d’una filtració pot ser devastadora. I per tant, no només haurem de tenir còpies de seguretat de la informació de l’ordinador, els e-readers i els mòbils. També la nevera, el cotxe, el pany de la porta estaran connectats a internet. En aquest món hiperconnectat, la ciberseguretat és un tema crític.

Les noves tecnologies, com la criptografia lleugera, estan fent les coses més fàcils. Empreses estan fent ús dels avenços en els algoritmes d’aprenentatge automàtic per a proporcionar un sistema de seguretat global connectada. Aquesta tecnologia funciona una mica com el sistema immunològic del cos, aprenent quina és l’activitat normal de la xarxa i després reaccionant quan es detecta alguna cosa inusual.

Una cosa que desapareixerà properament seran les contrasenyes. Per fi!!!! S’acaba allò de recordar cada contrasenya de cada programa i cada aparell amb les seves peculiaritats (que si 6 caràcters, que si 8, que si amb majúscules, o números, o símbols…) i a sobre te la canvien cada poc temps. Sembla ser que la persona mitjana te 19 contrasenyes, i generalment són de poca seguretat.

Tot això acabarà amb la biometria. Les empremtes digitals, el reconeixement per veu o facial reemplaçarà que expliqueu com es deia el vostre primer gos o la vostra primera mestra.

.

.

.

.

Marisol López

¹ no està clar que aquesta frase sigui de Niels Bohr. Diversa gent se n’ha apropiat l’autoria.

A %d bloguers els agrada això: