Reconeguem-ho: som wifidependents. Passem hores al dia només buscant connexió i ens posem dels nervis quan som a algun lloc sense connexió.

Aquests dies ens arriba la notícia que podríem canviar la nostra dependència a la connexió Wi-Fi a la Li-Fi, una tecnologia que els científics diuen que pot arribar a una velocitat 100 vegades més ràpida que la que ofereix l’actual tecnologia Wi-Fi.

I és que cada cop més dispositius necessiten connexió per funcionar. I encara l’Internet de les Coses no ha arribat amb tota la força que preconitzen!!!! La quantitat d’aparells que necessitem connectar creix a la mateixa velocitat a què disminueix la nostra paciència en l’espera. I per això el Li-Fi podria arribar a convertir-se en el substitut de l’actual Wi-Fi.

El Li-Fi és una tecnologia de transmissió de dades a través de llums LED amb intermitències de nanosegons, imperceptibles per a l’ull humà. El Li-Fi permet transmetre informació fins a 100 vegades més ràpid del que ofereix l’actual tecnologia Wi-Fi. El Li-Fi va ser inventat en 2011 i en vam començar a sentir parlar fa un any.

El Professor Harald Hass de la Universitat d’Edimburg va ser qui primer va mostrar el Li-Fi com a part del projecte D-Light. El 2012 el va presentar en un TED Global però malgrat diverses empreses es van interessat en crear un consorci Li-Fi, la tecnologia encara no resultava comercialment competitiva.

Però recentment una empresa Velmenni d’Estònia ha provat la seva aplicació comercial i vol portar la tecnologia dels laboratoris al món real i de les oficines i les indústries d’Estònia.

Problemes del Li-Fi

El primer problema és que estem parlant de transmetre dades en un món amb contaminació lumínica tot i que la tecnologia utilitza protocols per eliminar els efectes de les interferències que pugui provocar la il·luminació ambiental. Tot i això, la tecnologia no es pot desplegar a la llum del sol a l’aire lliure, per exemple.

I l’altre gran problema rau en el simple fet que la llum visible no pot viatjar a través de les parets. Aquesta limitació fa el sistema més segur i li dóna un millor control de les emissions, però no està clar quina és la distància mínima per a la recepció del senyal i sembla difícil que pugui donar connexió a diferents dispositius com fa el WiFi actualment.

Tot i així, la realitat és que aquesta tecnologia podria ser més econòmica i segur que més ràpida que el Wi-Fi de manera que podria ser una alternativa per connectar a més persones amb una connexió més estable i veloç. El Li-Fi també obre possibilitats als electrodomèstics intel·ligents. Les bombetes LED de casa podrien servir a una doble funció: il·luminar l’habitació i crear una xarxa a casa perquè els dispositius es comuniquin entre ells.

Veurem com conviuen les dues tecnologies!!!

.

.

.

.

Marisol López.

A %d bloguers els agrada això: